• 16-07-2022, 22:33:25
    #1




    Tanıl Bora & Aksu Bora & Necmi Erdoğan & İlknur Ustun - "Boşuna mı Okuduk?" Turkiye'de Beyaz Yakalı İşsizliği, İletişim Yayınları, İstanbul 2011.

    “Diploma = iş” denklemi gitgide gecersizleşiyor. Genc işsizliği ve ‘okumuşların’ işsizliği, dunyada da Turkiye’de de istisnai olmaktan cıktı. Zamanımız kapitalizminde işsizliğin yapısal niteliği aşikÂr hale gelirken, tahsilli, kalifiye calışanlar yani “beyaz yakalılar” da guvencesizleşme surecinin kurbanı oluyor, imtiyazlarını kaybediyorlar. İnsanlara atfedilen ve onların kendilerine atfettikleri ‘anlamın’ iş durumuna gore belirlenegeldiği bir yaşam dunyasında, işsizlik sadece iktisadi olmayan derin bir kriz kaynağıdır.

    Elinizdeki araştırma, Turkiye’de beyaz yakalı işsizliğinin sosyal-psikolojik yanına odaklanıyor. İşsizliğin bir sosyal deneyim olarak nasıl yaşandığına ve “hissedilen işsizliğe” bakıyor. Universite mezunu işsizler işsizlikle nasıl baş ediyor, hangi yontemlerle iş arıyorlar? Ne gibi ayrımcılık mekanizmalarına tÂbi kaldıklarını duşunuyorlar? Guvencesizleşen hayatta, nelere –mesela aileye– ne kadar guvenebiliyorlar? İşsizlik deneyiminden duygusal olarak nasıl etkileniyorlar? Kendilerini nasıl ifade ediyor/edemiyorlar? İşsizlik deneyiminin orta sınıf ‘değerleri’ ve ‘kimliği’ ile etkileşimi nasıldır? Beyaz yakalı işsizler, işsizlik sorununun kaynağını nerede goruyorlar? Neye, kime kızıyorlar? İşsizlik, onları ‘bir şeyleri duşunmeye’, ‘bir şeyler yapmaya’ sevk ediyor mu?
    KPSS ‘belası’, ataması yapılmayan oğretmenlerin sıkıntıları ve mucadeleleri, ‘kullan-at’ tarzı istihdamın belli başlı orneklerinden banka calışanlarının işsizlik deneyimleri ile ilgili gozlemler de bu sorgulamaya eşlik ediyor. Beyaz yakalı işsizleri dinleyen ve onları konuşturan bir kitap…

    **Yukleme bana ait.

    Format PDF. Boyut (11.6 MB). 315 Sf.

    ISBN: 9789750508844

    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.


    Yazarın diğer Eseri:

    Yazarın diğer Eseri: