Lucien Levy-Bruhl - İlkel Toplumlarda Mistik Deneyim ve Simgeler, Doğu Batı Yayınları, İstanbul 2016.
İlkellerdeki simgeler ve mistik deneyimi onların zihinsel yapılarından yola cıkarak acıklamaya calışıyorum. Burada sorulan soru şudur: Bu simgeler ve bu deneyime ozgu belli başlı ozellikler hangileridir ve bu sorunun yanıtını ilkellerin zihinsel yonlendirilmesi ve zihinsel farklılıkları doğrultusunda mı aramak gerekmektedir?
...
Pek cok karışıklığa yol acmış olan "ilkeller" ve "mistik" (gizemli) gibi iki terimi burada da kullanmayı surduruyorum. Bir kez daha bu konudaki anlam karmaşasından kacmaya calışacağım. Sozcuğun yazılı anlamında "ilkeller" olarak adlandırılan insanlar, bize tarihin o ilk başındaki insanlardan cok daha yakın olup, gunumuz dunyasında bizim en eski atalarımıza tekabul edenlerdir. Bu, gelişmeci varsayıma dayalı bir yaklaşım olup, bunun olgular aracılığıyla kanıtlanması oldukca zordur. "İlkeller" sozcuğunu kullanmayı surdurmemin nedeni, genellikle herkesin kullandığı bir terimi kullandığımı gosterebilmektir. Eskiden "vahşiler" olarak adlandırılan, bizden ne daha cok ne de daha az ilkel olan, toreleri ve kurumları bizimkilerden farklı olan, bizden daha aşağı ya da geri kalmış olarak nitelendirilen toplumlara atfedilen bir sozcuktur.
...
"Mistik" (gizemli) sozcuğune gelince daha Giriş bolumunden itibaren bu sozcuğun hangi anlama geldiği kolaylıkla anlaşılmaktadır. Zihinsel İşlevler başlıklı calışmamda, bu sozcuk ilkel zihniyetin en onemli ozelliğini belirlememi sağlamıştır. Bu sozcuğu biraz da cekinerek kullanmış ve yol acabileceği yanlış anlamaları onlemeye calışmıştım. "Daha iyisini bulamadığım icin bu terimi kullanacağım" demiştim. Bizim toplumlarımızda oldukca farklı bir şey olan dinî mistisizmi cağrıştırmak gibi bir niyetim yok. Burada "mistik" sozcuğunu guclere, etkilere, duygular tarafından algılanamayan ancak yine de gercek olan eylemlere olan inanc anlamında kullanıyorum.
Lucien Levy-Bruhl
**Yukleme bana ait.
Format PDF. Boyut (2.22 MB). 276 Sf.
ISBN: 9786059328395