• 16-07-2022, 22:08:02

İkiyuzlu ve kotu dunya butun karakterleri ikiyuzluce ve kotu algılıyor. Bunca karalayıcımdan ve yılan dilli duşmanımdan kim beni ikinci sınıf bir tiyatroda birinci aşık rolunu oynamaya icten eğilimli olmakla kınadı? Oysa gercek budur. Alcakların mizah yeteneği olsaydı, uretim ve değişim ilişkilerini bir yana ve beni senin ayaklarında obur yana resmederlerdi... Ama onlar aptal alcaklardır e aptal kalacaklardır, yuzyıllardan yuzyıllara... Kendimi gene insan olarak duyuyorum, cunku tutkuluyum. Oğretimin ve modern eğitimin bizi icine karıştırdığı ceşitlilik ve nesnel ve oznel butun etkileri bize ters eleştirten kuşkuculuk, bize yalnızca her şeyi kucuk ve onemsiz ve sıkıcı, belirsiz kılmak icin yaratılmıştır. Ama aşk, Feuerbach'sal insana, Moleschott'sal madde değişimine, proletaryaya duyulan aşk değil, tersine, sevgiliye, ozellikle sana duyulan aşk, insanı yeniden insan yapıyor. Evet, Marx'ın aptal ve alcak duşmanları değil ama, kendisinden daha Marksist olan dostları icin yazıldı ve yayınlandı bu kitap. Aşk, nereden gelirse gelsin... Diyebilecek; Karl ile Jenny'nin oykusunu, hoş, ama biraz fazla romantik, sevimli, ama biraz eski kafalı olarak değerlendiriyorsa, bunu soylemekten ve aşkı dolu dolu yaşamaktan cekinmeyecek olan, komunizmin yeni insanının onundeki sol barikatı aşmak icin bir adım olsun diye...

Ceviri: F. Yazıcı

Yayınevi: Logos

Basım Yılı: 1990

Sayfa Sayısı: 112

Aranabilir PDF + 4.5 MB

Mediafire

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.