7 Şubat 1907 tarihinde İstanbul?da doğan Cevdet Kudret yazın yaşamına 20?Ii yaşlarında şiirle girdi. Altı ozan bir hikÂyeciden oluşan Yedi Meşale grubu icinde yer aldı. İlk ve tek şiir kitabı Birinci Perde?ye 1929?da yayınladı. Daha sonra yazdığı tiyatro oyunları DarulbedÂyi?de sahnelendi. 40?lı yıllarda yazdığı oykulerini 1974'de Sokak adlı kitabında bir araya getirdi. ?Suleyman?ın Dunyası? genel başlığı altında toplanan uc romanında Sınıf Arkadaşları (1943, 2. Bas. 1976), Havada Bulut Yok (1958, 2. Bas 1976), Karıncayı Tanırsınız (1976)] Turk toplumunun iki dunya savaşı arasındaki 30 yıllık toplumsal kesitini yansıttı. Daha sonraları edebiyatımızın unlu isimleri ve eserleri uzerine tanıtım kitapları ve lise edebiyat kitapları yazan Cevdet Kudret, calışmalannı giderek edebiyat incelemeleri uzerinde yoğunlaştırdı. İki ciltlik orneklerle Edebiyat Bilgileri, iki ciltlik Turk ve Batı Edebiyatından Secme Parcalar kitapları, 1991 ?de Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Odulu?nu alan Turk Edebiyatında HikÂye ve Roman incelemesi, uc ciltlik Karagoz, iki ciltlik Ortaoyunu Derleme ve İncelemeleri Turk edebiyatının en onemli başvuru kitapları niteliğindedir. 16. Yuzyıl ortalarına kadar getirdiği Ornekli Turk Edebiyatı Taribi?ni ise tamamlayamadan 10 Temmuz 1992?de oldu.
İki buyuk ciltten oluşan bu eserde, insan kulturunun gelişmesinde geniş katkısı olan edebiyat sanatının niteliği, tekniği, turleri ve akımları uzerinde ayrıntılı bilgi verilmiş; butun bilgiler, birinci elden alman kaynaklarla pekiştirilmiş; ayrıca, soyut bilgi ile yetinilmeyip, Turk, Batı ve Doğu edebiyatlarından secilen binlerce ornekle somutlandınlmıştır. Eser, bu bakımdan, zengin bir antoloji niteliği de gostermektedir. Metinden kurala varma yontemini benimseyen yazar, uzun oğretim yollarının deney ve birikimlerini lise ve dengi okullarla universite ve yuksek okul oğrenci ve oğreticilerine aktarma amacı gutmuştur.
Eser dort ana kesimden oluşmuştur:
?Anlatım Yolları?, ?Anlatım Ceşitleri?, ?Edebiyat Akımları?, ?Edebiyat Turleri?.
Cevdet Kudret - Orneklerle Edebiyat Bilgileri 1
İnkılap, 2003, 512, , Edebiyat