Eğitim, hakkındaki goruşler, ilkesel olarak, toplum yapısıy¬la sıkı bağlantı icindedir. Eğitimin amac, arac, yontem, orgut¬lenme ve işlevleri sorunu uzerine, toplum yapısına bağlı olarak farklı yaklaşımlar ortaya cıkmaktadır. Toplumların gelişim ta¬rihi ve sosyal ilişkiler, eğitim isteminin yapılanmasını temel¬den etkiler.
Sosyalist pedagojinin sorunları, insanlığın ilerici değişim ve donuşum koşullarında surekli, gundeme gelen ve tartışılan onemli bir konudur. Sosyalist pedagoji, sosyalist humanizm ve insan sorunu, kişiliğin gelişmesi ve bicimlenmesi, eğitimin ve toplumun gelişimindeki rolu, kişiliğin tum yonlu gelişmesi, pro¬leter eğitim-oğretim programı, V. İ. Lenin?in bilimsel calışmalarının ozunu oluşturuyor.
Diyalektik tarihsel materyalizme, onun teori ve pratiğine ge-tirdiği katkı tartışılmayan V. İ. Lenin, eğitim sorununa buyuk de¬ğer bicmiştir. O?nun butun calışmaları, temeli Marx ve Engels tarafından oluşturulan sosyalist pedagojinin Marksist eğitim kuramının geliştirilmesine dayalıdır.
V. İ. Lenin?in felsefi calışmaları, oncelikle O?nun sosyal devrim
ve kultur devrimi kuramı, eğitim icin onemli bir yapıtaşı oluş¬turur. Eğitim ve oğretimin işlev ve amacları, politeknik eğiti¬min iceriği, ders kuramı, oğretmenin rolu, milliyetler politika¬sı ve ulusların aydınlatılması, demokratik merkeziyetcilik, bi¬limsellik, taraflılık, kolektif yontem, sosyalist pedagojinin en yeni kuramsal ve metodolojik sorunları uzerinde cok yonlu yak¬laşımlar elimizdeki kitabın iceriğini oluşturuyor.
Eğitim ve oğretim sorunlarına duyduğumuz bilgilenme susuz¬luğu, bir yandan bu turden calışmaların cevirisiyle, ote yandan ozgun yerli araştırmaların-uretilmesiyle giderilecektir. İnsanı¬mızın donanımı, yeni nitelikler kazanmasının yolu, organize ya¬pılanmaları oluşturmaktan, bu anlayışla sistematik eğitim ve
oğretimden, ayrıca sosyal pratikte iş yapılmasından geciyor.
Fyodor Korolyov - Lenin ve Eğitim
Sorun, 1989, 409, Tahsin Yılmaz, İnceleme