• 16-07-2022, 16:36:49
    Ali Ekber Doğan ? Eğreti Kamusallık ? Kayseri Orneğinde İslamcı Belediyecilik (İletişim, 2007, 1. Baskı)

Kayseri orneğinde, ?Millî Goruş? geleneğinden gelen siyasi kadroların yonetimindeki belediyecilik pratiğini ele alan bu inceleme, aslında birkac duzlemde okunabilir. Oncelikle, elbette, İslÂmcı belediyeciliğe dair bir analiz: MuhafazakÂr mekÂn uretim politikası ve kent imgesi... Yerel sınıfsal-toplumsal ittifak yapısı... Geleneksel eşraf ve yukselen ?yeni burjuvazi?... Kent yoksullarını ?tavlayan? hayırsever yardım politikası... Ve bu politikanın neoliberalizmle eklemlenmedeki başarısı. Eğreti Kamusallık, tam da bu sentezin sonuclarını kavramlaştırıyor. Ali Ekber Doğan?ın kitabı, Turkiye?de yerel yonetimlerin ekonomi-politik tarihine genel bir bakış olarak da okunabilir. Yine Kayseri orneğinde, Tek Parti iktidarından DP-AP cizgisine, 12 Eylul sonrası ANAP tecrubesine, sosyal demokrat yonetimlere ve oradan İslÂmcı belediyeciliğe ?ikinci doneminde neoliberal cizgisi belirginleşen? uzanan surecin titiz bir analizi. Bu değişimde, 1970?ler CHP?sinin ?uretici belediyecilik? akımı ile 1989-94 doneminin SHP deneyimi arasında yapılan mukayese, başlıbaşına onem taşıyor. Kavramsal duzlem de başlıbaşına onemli. Yazar, kenti değişim değeri (rant ve pazarlama nesnesi) olarak gormekle ve kullanım değeri (yaşamın yeniden uretileceği bir mekÂn ve ilişki ağı) olarak gormek arasındaki temel politik farka oturtuyor analizini. İlkinin giderek ağır basmasının yol actığı tahribatı gosteriyor. ?Turk muhafazakÂrlığının? analizi bakımından da, takibe değer yol izleri bulunabilir kitapta. ?Kayserili tuccar? klişesinin ardında yatan pragmatizmle buluşan yol izleri... Butun bunların yanında, Kayseri?ye dair bir kitap bu. Orta Anadolu?nun bu kadim ticaret merkezinin modern bir kent olma ?veya: olamama!? seruvenine dair bir kitap. (Arka Kapak)
    Ali Ekber Doğan ? Eğreti Kamusallık ? Kayseri Orneğinde İslamcı Belediyecilik (İletişim, 2007, 1. Baskı)

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.
    ulaşabilirsiniz.