.. Ayşe Kilimci?nin 1989 Yunus Nadi Odulu?nu kazanan, oğretmen Yucel Ozmen Karan ile yaptığı ?Anadilinde Cocuk Olmak? roportajı Cumhuriyet gazetesinde yayınlandığı gunlerde ?anadili eğitimi?, ?yabancı dille eğitim? konularını yeniden gundeme getirmiş; tartışma zemini yaratmıştı. Kilimci, tartışmanın odaklandığı boyutları gun gun izleyerek, konunun eğitim alanında, gunluk yaşantımızdaki can alıcı sorun olma ozelliğini tartışmaların ışığında saptamaya calıştı. Bu konuda yazılan yazılan biraraya getirdi.
Bu kitap, bir anlamda eğitimin oncelikle hangi dille yapılması gerceğine farklı bakışları icermesi kadar; anadilinde ve yabancı dilde eğitimin, eğitim sistemimizdeki gorunumunu de gozler onune sermektedir.
Kilimci, kitabı yayına hazırlarken bu gorunum karşısındaki kaygılarını da şoyle dile getirmektedir:
?Kendi elimizle ve eğitimden sorumlu olması gereken insanlarımızın yasal kararlarıyla, yabana dili eğitim dili bicimine, orta ve yuksek oğretime sokmuş olmamızdır. Yabancı dil oğretmenin onemini, yabancı dilde oğretim yapmakla karıştırıp, cocuklarımıza yabancı dili sahiden oğretmenin, ancak bu şekilde olacağına vehmeden eğitim politikasızlarının attıkları taşı kırk akıllının kuyudan cıkaramadığı, tepeustu dipsiz kuyulara duşup, gurkladığımız yalan mı? Hem anadilde hem eğitim yapılan dilde birkac yuz kelimenin ustune cıkamadığımız, kısıtlı sozcuk dağarcığımızla, konuşamadığımız, uretemediğimiz, sanat ve felsefede zorlandığımız yalan mı ? ?

Ayşe Kilimci - Anadilinde Cocuk Olmak
Papirus, 1998, 364, Eğitim, Cocuk, Dil
Tıpkıcekim PDF, Clearscan

Gizli İçerik:
Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.