• 15-07-2022, 04:26:00
    #1
    Ursula K. Le Guin - Hep Yuvaya Donmek


    "Utopyalar imkansızdır. Ama yazabiliriz" diyen fantastik edebiyat ve bilimkurgu ustası Ursula Le Guin, icinde yaşadığımız cağla hesaplaşmak icin geleceğe bakmayı surduruyor. Le Guin'in utopyacı duş gucunun en yaratıcı ornekleri arasında sayılan Hep Yuvaya Donmek, ilk satırlardan da anlaşılacağı uzere, geleneksel bir roman değil. Oyku, şiir, mit, halk masalı, drama, deneme ve belge gibi cok ceşitli bicimleri goz kamaştırıcı bir ustalıkla kaynaştıran bu kitap, uzak geleceğe ait kurgusal bir etnografya olarak tasarlanmış.

    Hep Yuvaya Donmek, henuz var olmayan bir coğrafyada, bundan yuzlerce, belki binlerce yıl sonra yaşadığı varsayılan Keş halkının dunyasını anlatıyor. Keşler, insanlığın kendini yıkıma suruklemesinin ardından, Kuzey Kaliforniya'da, Na Vadisi'nde yaşayan barışcı bir halktır. Le Guin, Keş halkının etrafına inanılmaz bir ayrıntı zenginliğiyle orduğu toplumsal utopyayı bize karış karış tanıtırken, belki de ABD'nin Amerikan yerlilerine olan borcunu oduyor; cunku bu hayali halkla Amerikan yerlileri arasındaki benzerlikleri gozden kacırmak olanaksız.

    Vadi'nin dokuz kasabasından Sinşan'da doğmuş bir kız cocuğu olan Kuzey Baykuşu'nun yaşam oykusu etrafına eklemlenen bu kapsamlı etnografya, modern kapitalist toplumun karşı tezi denebilecek bir toplumsal yaşam onermesini etkileyici bir ikna gucuyle ilmek ilmek dokuyor.

    Keşler, insan-doğa ilişkisinden başlayarak, hicbir yanı bugun icinde yaşadığımıza benzemeyen bir dunyada yaşıyorlar. Zamanın, cizgisel olmaktan cok, mevsimlik danslarla belirlenen dongusel bir seyir izlediği bu dunyanın belki en temel ozelliği, ilerlemeci ideale yabancı olması. Farklılıkların olduğu gibi kabul edildiği bu toplumda, değişim, bir ilerleme ya da gerilemeye değil; sadece değişime işaret ediyor.

    Keşler, dunyanın geri kalanında neler olup bittiğiyle pek ilgilenmedikleri gibi, başlangıc ve sonuclarla da ilgilenmiyorlar. Merkezi kulturel kavramları, her şeyin hem birbirine bağlı kalıp hem de birbirinin etrafında hareket etmesini sağlayan "Eklem Yeri."

    Le Guin'in olağanustu yaratıcı imgelemi, Keşlerin dunyasına bugun aşina olduğumuz etiketleri yapıştırmayı cok gucleştiriyor. Bambaşka bir toplumsal orgutlenmeye ve bambaşka ruhani değerlere dayanan Keş yaşantısını tanımanın, bu hayali toplumun ozgurleştirici havasını solumanın tek yolu, Kuzey Baykuşu'nun peşine takılarak Vadi halkının arasına karışmak.

    Ursula Le Guin, okurda şiddetli bir ozlem uyandıran, icinde boğulmakta olduğu yaşam bicimini tekrar tekrar sorgulamaya iten, heyecan verici ve inandırıcı bir utopya yaratmış. Vadi insanları arasında yaşayacağınız bu mutlu kacamaktan kendinizi yoksun bırakmayın. "Bazen bir kitabın kapağını acar ve beş-on sayfada onunuzde acılan dunyanın, icinde oturmakta olduğunuz odadan daha gercek olduğu hissine kapılırsınız. Hep Yuvaya Donmek kesinlikle klasikler arasına girmeye aday bir kitap; belki de bir deha urunu."
    -Oxford Times-

    "Yurekten gelen bir barış ve sağduyu cağrısı... tek kelimeyle harikulade bir kitap." Today "Le Guin, inandırıcı bir şekilde yan yana duran, eğreti bir dikişle birbirine tutturulmuş izlenimi uyandırmayan kulturler yaratmakta usta. Utopik bir roman yazarken bile, yavan ya da imkansız gorunmemeyi başarıyor."
    -London Standard-

    Yayınevi: Ayrıntı
    Cevirmen: Cemal Yardımcı
    Yayın Tarihi:1998
    Ozgun Adı: Always Coming Home
    Sayfa Sayısı: 530

    Tarama alıntıdır birazcık duzenledim. Kapak resmini beğenmediğimden yeni kapak resmi oluşturdum umarım beğenirsiniz.

    Mediafire
    PdfCs:
    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.


    Yandex
    PdfCs:
    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.