• 15-07-2022, 03:04:41

Bogdanov'un Kızıl Yıldız isimli birinci kitabının forumda paylaşıldığını fakat ikincisinin -yani Rusca'dan Turkce'ye cevrilirken tuhaf bir bicimde iki ayrı cilde bolumlenmiş olan- eksik olduğunu gorunce, eksiği gidermek gerektini duşundum. Oncelikte ilgili elektronik kitap, tarafıma ait bir calışmanın urunu değildir, alıntıdır. Kısaca da Alexandr Bogdanov'dan soz etmek gerekirse, Bogdanov Bolşevik partide Lenin'e en yakın isimlerden biriydi, fakat sonrasında rakip gorulerek Lenin tarafından sindirildi. Bogdanov' da bu surecler icerisinde bizlere sayısız pek cok filozofi, kuram, kuramsal bilim yaratıları yanında -Tektoloji adı verilen calışması bugun hala bir heyecandır, tektoloji ozetle, toplumsal belirlemeci mantığın kultur uzerinde yarattığı yabancılaşmayı altust edebilmek icin, ayrışmış emek ve emek gucleri arasında tastamam pratik bir ceviri (translation) onerisidir: emeğin tekilliğinin bir başka tekil emek pratiğine cevrilebilirliğinin sınanmadır- bu guzel utopik yazını da hediye edebildi. Uzaktmadan, iyi okumalar dilerim.

Not: Konuyu oluştururken icerikle ilişkilendirmem gereken etiket kopruleme işini gercekleştiremedim, cunku halihazırda kullandığım uyeliğimin statusu gereği yetki bulunmuyordu. Sadece verili etiketleri kullanabilmeye hakkım olduğu soylendi, fakat icerikle ilgili hic bir anahtar etiketi hazır olarak verili bulamadım. Haliyle konu etiketlerle ilişkilendirilmeden kaldı.

Aleksandr Bogdanov - Kızıl Yıldız 2 - Muhendis Menni
    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.