• 15-07-2022, 03:00:32
    Metin Atak _ Arena _ BK _ Tıpkıcekim Pdf Cs

Yazarı: Metin Atak
    Yayınevi: Atak Yayınevi
    Yayın Yeri: ANKARA
    Yazım Yılı: 25-12-1971
    160 Sayfa

.... Bir anda, benden cıktığına
    inanamadığım boğuk bir feryatla!
    Bağırarak paniğe kapıldım ve
    kendi sesimden korkarak kacmaya
    başladım. Fakat hafif bir baş donmesi
    ile sendeleyip duşerken, beynimde
    yankılar yapan bir sesle irkildim.

--- Bizi neden durdurdun, Arzlı?

(Arena kitabının arka kapağından)

BK 1970 yılından itibaren, yeniden parlamaya başlamıştır. Aralarında Ray BRADBURY'nin "Fahrenhait 451", ASIMOV'un "Celik Mağaralar", Pierre BOULLE'un "Maymunlar Gezegeni" gibi iyi BK eserlerinin bulunduğu 76 kitaplık bir dizi Okat Yayınlarınca yayıma girmiştir. Ceviri dizi olarak başarısız olan eserler, sahibini de iflasa surukleyerek 16.kitapta sonlanmıştır. Aynı acı son, bir Turk BK'su yaratmaya calışan Metin ATAK'ın yayınevine de gelmiş, 3 kitaptan sonra ATAK, yayını kesmiştir.

Metin ATAK tarafından yonetilen ATAK Yayınları, 3 kitap ile bk kitapları dizi kervanına 1970-71'de katılmıştır.

Metin ATAK'ın birbirini izleyen 2 romanında, Cağlayan Dizisi'nin etkisi gorulmektedir. Bu etkiyi, 3. yayınladığı "Merih'ten Saldıranlar" adlı Robert HEINLEIN'ın eserine yeni bir duzenleme getirerek "Merih'te Panik" adıyla yayınlamasında da goruyoruz. İlk iki eserde, kurulması duşunulen bir Turk BK ekolu gorulmektedir.

Onculuğunu Edmond Hamilton gibi BK yazarlarının yaptığı Uzay Operası Uzay korsanları, lazer tabancaları, ışın kılıcları, galaksiler arası yolculuklar, gezegenler arası savaşlar, ışınlanma makineleri, turlu turlu yaratıklar, sihri andıran gucler ve envai ceşit dunyayı kurtaran kahramanlar? Belirli bir mesajı olmayan eserlerdir, yine de hicbir zaman bitmeyecek savaşlar, ileri ve canlılık dolu bir evren, geri kalmış olmasına rağmen zekÂsıyla hepsini halleden bir insanlık gozler onune serilmeye calışılmıştır. ?Space opera?, yani ?uzay operası?, neredeyse yuz yıla varan yolculuğu zarfında epey evrilmiş ve hakaret niteliğindeki bir yaftadan, bilimkurgunun kabul goren, ?prestijli? eserler cıkartabilen bir alt turune donuşmuş durumda.

Cağlayan Yayınevinin Yeni Dunyalarda Serisinin 2. kitabı olan Seyyareler Carpışıyor "The King of the Stars" - Edmond Hamilton. Kitap "Beyond the Moon"adıyla da yayınlanmıştır. Con Gordon (ceviride boyle yazıyor yani John Gordon yazmıyor) isimli bir dunyalı uykuya dalma durumlarında beyninin icinde bir ses duymaktadır. Bu ses binlerce yıl sonrasından gelen, galaksi prensi Zart Arn´ın sesidir. Zart Arn, tarihi incelemeler icin Con Gordon´la zihin değişimi yapar. Zart Arn´ın zihni Con Gordon´un bedenine ve gecmişe gecerken, Con Gordon´un zihni de Zart Arn´ın bedenine ve geleceğe gecer. Con Gordon´u herkes prens sanmaktadır. Gordon ceşitli siyasal karışıklıklar yaşar. Zart Arn adına aşık olur hatta evlenir. Bir Galaksi imparatorluğu ve ona isyan eden Bulut isimli nebulanın sakinleri savaşırlar. Kitabın baş konusu da uzayın kendisini yok eden "Disriptor" isimli esrarengiz silahtır.....

İşte bu kitap Metin Atak'ı cok etkilemiş ve boylece kahramanı Murat Atak olan iki kitap yazmıştır. Kendi soyadını kullandığı kahramanı Edmond Hamilton'un kahramanı Con (John) Gordon'u kitaplarına ekleyivermiştir.

İnternette de pek bilgi bulamadım Metin Atak hakkında. Ama Atak Yayınevi'ni kurup kendine ait iki kitabı yayımlamış; ve (kitaplarda belirtildiği uzere) Ankara'da bir de Science Fiction Fan Club kurmuş. Gezegenler Savaşıyor'u cumartesi, serinin ikinci kitabı olan Arena'yı ise bugun buldum; almadan edemedim. Daha ilginci ise, yine bugun aldığım Merih'te Panik kitabında şoyle bir not var:
    "Canım Arkadaşım Cengiz Tan'a Sevgilerimle. Metin Atak (29.6.1976)"

Hevesi neden bu kadar cabuk sondu yoksa başına gelen bir olay mı iki kitaptan sonra surdurmesini engelledi? Araştırmamı surdurecek ve eğer bir şeyler oğrenebilirsem sizlerle paylaşacağım.

Yeni Dunyalarda Serisi ikinci kitap:
    Arena - Tıpkıcekim Pdf Cs:
    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Yeni Dunyalarda Serisi ilk kitap:
    Metin Atak _ Gezegenler Savaşıyor _ BK _ Beyazlatılmış Tıpkıcekim PDF 6Mb:
    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.