[CENTER] "Uzay Yolu Dosyası"adını verdiğim bu 92 sayfalık kitapcığı, nette araştırmalarım sonucu derleyerek ve gorsellerle zenginleştirerek başvuru kaynağı olmasını umarak beğeninize sunuyorum. Yararlandığım yerli ve yabancı kaynakların sahiplerine gonulden teşekkur ediyorum. Aksi takdirde benim gibi tembel biri bunu hazırlayamazdı. Emeği gecenler bu kitapcığı okurlarsa eğer bu kısım benden alınmış diyerek umarım bana kızmazlar ve inşallah onlar da beğenir yararlı bir dosya olduğunu duşunurler...Hepinize keyifli okumalar dilerim. Zamangezgini.
"Uzay Yolu" ismi
Star Trek kelimesi Turkceye Uzay Yolu olarak cevrilmesine rağmen, tam ceviri Yıldızlara Yolculuk terimine daha yakındır. Star Trek ismi bugune kadar yayınlanan tum dizi ve filmler icinde sadece Uzay Yolu: İlk Temas'ta warp surucusunun kaşifi Zefram Cochrane tarafından dile getirildi. Bunun dışında Yeni Nesil'in son bolumunde Q "...trek through the stars..." terimini kullanmıştır. Uzay Yolu'nun orijinal film muziği "Star Trek" kelimesini iceren şarkı sozlerine sahipti fakat daha sonra sadece enstrumantal olarak kullanıldı.
Mr. Spock Konuşuyor:
22. Yuzyıl Atom ve Hidrojen Cağı Olacaktır!
Uzay Yolu dizisinin bitiminden sonra Mr. Spock'a ne oldu? Spock'ın diğer yarısı Leonard Nimoy'un dizi hakkındaki goruşleri ve bugunku yaşamı...
-Ben Spock değilim! diyor Leonard Nimoy. Spock olmayı seviyorum, fakat kendim olmayı daha cok seviyorum. Ondan sıyrılmak ve ozgurce davranmak istiyorum. Leonard Nimoy olarak duşunmek ve duşunulmek daha onemli benim icin.
-Leonard, Mr. Spock olarak anılmak sana ters geliyorsa, aslında duşunduğun başka bir karakter var mıydı?
-Ben aslında yanlış anlaşılan bir insanım. Bir zamanların devleri "Lon Chaney" veya "Paul Muni" gibi olmak isterdim. Fakat 1950'lerin halkı -ki o zamanlar 19 yaşlarındaydım- "Paul Muni" gibi olmaya calışan bir "L.Nimoy" değil de "Tab Hunter" gibi davranan yakışıklı bir aktor arıyorlardı. Ancak 15 yıl kadar sonra "Spock" rolu ile karşılaştım.
-Uzay Yolu dizisi ne kadar zamanını aldı?
-Uc mevsim surdu. 1966-1967 ve 1968. Başlangıcında, seri başarılıydı ve Vulcan'lı ikinci kaptanın gizleriyle doluydu. Bilim adamları onun mantıklı, ince eleyip sık dokuyan bilimsel kafasını
beğeniyorlardı. Hippiler onu soğukkanlı ve mistik buluyorlardı. Cocuklar ise onun kuvvetli, keskin ve kuru kişiliğine bayılıyorlardı da fantastik kulaklarına aldırmıyorlardı bile.
-Bu goruşler, bir yerde rolunun adamı olduğunu ortaya koymuyor muydu? Sozgelimi yıllar gecmesine rağmen Uzay Yolu Fan Kulupleri, konuyu halen canlı tutuyorlar ve buralarda yine en cok sozu edilen sensin!
-Bu konudaki goruşlerimi «Ben Spock Değilim!» adlı kitabımda acıklamaya calıştım. Evet, rolumun adamı olduğumu inkÂr etmiyorum; ama yolda yururken bile L. Nimoy olarak değil de Mr. Spock olarak anılmak, bir sonraki filmde gorulduğum ve başka bir role adapte olduğum zaman ortaya cıkmakta ve Mr. Spock'a gore değerlendirilmeye gidilmektedir. Bu ise, benim sonraki sanat hayatımı etkilemektedir; cunku seyirci, biten bir dizideki rolumde beni gormeye devam etmektedir.
-Uzay Yolu boylesine etkili olduğuna gore, dizi hakkındaki fikrin nedir?
-Ana fikrine goz atarsak, değişik bir ortam goruruz. 22. yuzyılda atom ve hidrojen cağı yaşanacaktır. Diğer gezegenlerdeki akıllı yaratıklarla ilişki kurulacaktır. Alış-veriş ve diğer
gereksinmeler icin, galaksiler arası federasyon, calışmaları organize edecektir. İlginc formlar ve bircok yasayan guzellikler korunmaya calışılmakta ve saygı duyulmaktadır. Dunyanın doğal kaynaklarının tahribi ve dağılmaması icin calışılmaktadır. Diktatorlukler ve politik demagoji ile savaşılmakta ve kazanılmaktadır.
-Diziden sonra bir sure Gorevimiz Tehlike'de oynadın. Bu konuda bir şey soylemek ister misin?
-Bu dizi her hafta bana belirli bir gorevde gorunme olanağı sağlıyordu, ama bu «boyutları» olmayan bir karakterdi.
-Bundan sonra hangi rolleri aldın?
-"Fiddler on the Roof" (Catıdaki Fiddler)'de Teyve, "Fagin", "Kral Arthur", "P. P. Mc. Murphy", "Caligula" ve "The Man in The Glass Booth" (Cam Kulubedeki Adam)?da rol aldım. Bunun dışında, Uzay Yolu'nun yapımcısı Gene Roddenberry ve Universal Film Şirketinden Sid Sheinberg bazı projeler sundular, "Sharlock Holmes" rolu icin. Goruntu olarak Conan Doylel'un tanımlarına yakındım... Uzun irice, sert hatlı... Bunlara ilÂve olanak seyircilerin gozunde gulduru yonu de getirilmişti. 1968'de:bu rolu oynarken,
sanırım yapımcılar yine "Mr. Spock" ile "Holmes" arasında bir benzerlik gormuşlerdi.
L. Nimoy aslında cok yonlu bir kişiliğe sahiptir. Hem aktor, hem oğrenci, hem konuşmacı, hem de bir acente sahibidir. Yılda 35 civarında konferans verir, bir yandan film-TV yapımlarına hazırlanır, ote yandan film-tiyatro acenteliği yapar, bu arada bir ticaret işini de yurutur. Kendisi, butun bunları tekelde topladığı icin mutlu olduğunu soylemektedir.
[CENTER] Uzay Yolu markası resmi olarak yayınlanmış beş televizyon dizisinden ve bugune kadar cevrilmiş on iki filmden oluşur. Bunun haricinde Animasyon Seri, romanlar, video oyunları, cizgi romanlar ve Uzay Yolu evreni ile ilgili diğer materyaller Paramount Pictures tarafından lisanslanmış olmalarına rağmen resmi sayılmazlar. Romanlar genellikle televizyon dizileri sırasında tam acıklanmamış olayları konu alarak Uzay Yolu evrenindeki boşlukları tamamlarlar. Uzay Yolu'nun sahibi Paramount Pictures kabul etmese de hayranlar romanları da resmi Uzay Yolu materyali olarak saymaktadırlar. Bircok yazar kendi romanlar icinde kendi serilerini de yaratmışlardır. Televizyon dizileri ve Paramount tarafından cekilen sinema filmleri dışında, Uzay Yolu markası bir suru yazar ve sanatcı tarafından Genişletilmiş Uzay Yolu Evreni adıyla genişlemiştir. Genelde bu yazar ve sanatcılar genelde var olan devamlığı surdurmek ya da kendi hikayelerini yazmakta ozgurdurler. Benzer bicimde dizi ve sinema yapımcıları da resmi sayılmayan bu eserlere bağlı kalmak zorunda değillerdir. Bunu dışında Uzay Yolu evreninde gecen bircok hayran yapımı film de bulunmaktadır.
[CENTER]
Uzay Yolu Dosyası -92 Sayfa "Kitap Gorunum" PDF 7Mb:
Uzay Yolu Dosyası -92 Sayfa "Normal Gorunum" PDF 5Mb:
Uzay Yolu Dosyası -92 Sayfa "Normal Gorunum" PDF 5Mb:
ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ONTURK