Baskan Yayınları Bilimkurgu Dizisi
(Kurgu Bilim Dizisi)

1.UZAYDA DEHŞET
Orijinal adı: Tora
Yazarı: Peter RANDA (André DUQUESNE),
Cev: Atilla TOKATLI
152 sayfa, 1983
André DUQUESNE, pek cok takma isim kullanmıştır. Bunlardan biri Peter RANDA adıdır.
Diğerleri de şoyedir: Jean-Jacques Alain, Urbain Farrel, Herbert Ghilen, Jules Hardouin, Jim Hendrix, Henri Lern, André Ollivier, H.T. Perkins, F.M. Roucayrol, Diego Suarez, Jehan Van Rhyn, Percy Williams

Yureğim carpıyor hızlı hızlı.. Prototipin ilk belirtisi olmasın bu sakın? Amblemin bu govdeye ne zaman cizilmiş olduğuna bağlı? Massart?a işaret edip fırlıyorum. Tarr?la birlikte hemen yetişiyorlar.
- Bakın
- Uzay Muhafızlarının amblemi bu.
Yakından inceleyince boynu bukuluyor:
- Ne yazık ki cok yeni.. Sanki daha dun cizilmiş.. Hatta belki de Gelma cizmiştir bunu. Yeniden carpmaya başlıyor yureğim. Tarr yanıbaşımda birden kaskatı kesiliyor? Hemen sonra da Massart.. Duşunmeye kalmadan ben de katılaşıyorum? Bir paralizatorden fışkıran buzlu sıvı, tepeden tırnağa donduruyor govdemi. Bir kementin hızla uzanıp omuzlarımı sardığını gorebiliyorum ancak. Ve kendimden geciyorum.

2.DUNYANIN SONUNA DO?RU
Orijinal adı: The War of The Words, 1895
Yazarı: H.H. WELLS,
Cev: Osman TalÂt TAŞKIN
152 sayfa, 1983
Kitabın başka bir cevirisi, Armağan Cocuk Dizisi'inde MERİHLİLER YERYUZUNDE adıyla yayınlanmıştır.

? Hayretten bağırdım.
Diğer dort canavarı duşunmedim bile.
Tum dikkatim bana en yakın olan bu canavarın uzerine toplanmıştı. Calıların arkasındaki silahlardan ateşlenen mermilerden biri canavarı bulmuştu. Canavar şaşırdı, cevresinde donmeye calışırken, ikinci, ucuncu, derken dorduncu mermi de yerini bulmuştu.
Son mermi yuzunde patlamıştı. Yaratık sendeledi, fakat hemen yere duşmedi. Sarhoş bir insan gibi yalpalamaya başladı. Dengesini tekrar kurdu. Shepperton yonune doğru seğirtti. Fakat bir sure sonra yine sallandı, yalpaladı ve Shepperton kulesine carptı. Bu carpma sonucunda kule parca parca oldu. Derken birden korkunc bir gurultu duyduk.
Canavar yere devrilmişti?

3.UZAY ŞEYTANLARI
Orijinal adı: Les Whums se Vengent
Yazarı: Louis Thirion, takma adı: Ronny LAWS,
160 sayfa, 1983
Dizinin diğer kitabı:Evrenin Ucu (15.kitap)

İnsanların hucumu başladığı gibi birden sona ermişti. Son Koniler de kacmış, cemberlerine donmuşlerdi. Ardlarında butun Vum avcı gemileriyle, sonsuza daldıklarını gordu Maogan. Aradaki buyuk mesafeye rağmen, uzaydaki sessiz savaşı izlemek mumkundu.
Vum karşı hucumuna goğus germekten aciz olan Dunyalı gemiler kurtuluşu ani yon değiştirmelerde arıyor, ancak bu taktik daima başarılı olamıyordu.
- Bir, iki gemi dunyaya donebilse onlar icin başarı sayılır diye soylendi Maogan. Buna dupeduz intihar denir.
Eliyle kozmodromu gostererek ekledi:
- Avlanmış gemilerimize bakın bir. Ardı ardına iniyorlar durmadan. Boyle bir hucum daha yapacak olurlarsa, butun Dunya donanması Vumlerin eline gecer?

4.ALFA CELLATLARI
Orijinal adı: Alpha Yes, Terra No, 1965
Yazarı: Emile PETAJA,
Cev: Şerif YENEN
176 sayfa, 1983

Bu korkunc duzeyde genişletilmiş beyin gucu butun uzayı gecerek Dunya?mıza ulaşacak butun uygarlığınızı ve sanat yapıtlarınızı silecek. Anlatılacak hicbir şey kalmayacak.
Cok kotu olduğu icin Tanrılar tarafından sonsuzluğa dek yok edilmesine karar verilen bir kral hakkında kitaplarınızı okuduğum eski bir oyku gibi olacak.
Dunya sonsuzluğa dek yok edilecek. Herşeyin ustunde donuk bir ışık. Sonra hicbir şey.
Oren kanının dondugunu hissetti. Daha bitmemişti.
Yuksek Mahkeme?nin planının guzelliği ırkımızdan herkesin bu işe katkıda bulunmasından kaynaklanıyor. Hepimiz kendi isteğimizle cellatlarınız olduk.
Derin inancımızdan doğan bir istek. Bu işte hic kimse hatta Yuksek Mahkeme bile kendini suclu hissedemez.

5.MARSTAN GELEN OLUM
Orijinal adı: Le Ides de Mars,
Yazarı: Peter RANDA (André DUQUESNE),
160 sayfa, 1983
André DUQUESNE, pek cok takma isim kullanmıştır. Bunlardan biri Peter RANDA adıdır.

Diğerleri de şoyledir: Jean-Jacques Alain, Urbain Farrel, Herbert Ghilen, Jules Hardouin, Jim Hendrix, Henri Lern, André Ollivier, H.T. Perkins, F.M. Roucayrol, Diego Suarez, Jehan Van Rhyn, Percy Williams.

? Cok eskiden Marslılar da senin ve benim gibi birer insandı. Fizik yapı bakımından demek istiyorum. Sonra yavaş yavaş solunabilir havanın azalması ve daha binlerce nedenle bicim değiştirip ufala ufala, mikroskopik bir hayat unsuru haline geldiler ve en uzun sure yaşayabilen bir bitkinin; bir kaktusun icine sığındılar. Binlerce yıllık bir ırkın butun ırsi zekasıyla donanmış mikroskopik bir unsur?
Bunların sana doğru fırlatılması gerekiyordu. Sende, gecmişte girdiği şekillerin birini tanımıştı. Ve işte o anda koskoca bir yuvarlak haline burundu ve onu patlatmak suretiyle de kendini senin yuzune attı.
Derindeki delikcilerin birinden organizmana daldı. Aslında daldılar demek gerekiyor. Cunku sen aynı anda iki Marslıyı birden aldın. Bir erkek unsurla bir dişi unsuru?

6.CELİK MA?ARALAR
Orijinal adı: The Caves of Steel, 1953
Yazarı: Isaac ASIMOV,
Cev: Aslı KAYABAL
240 sayfa, 1983
Kitabın bundan onceki cevirisi, OKAT yayınlarınca 1971'de 12.kitap olarak aynı isimle yayınlanmıştır. 1984'de tam cevirisi ALTIN Kitaplarda OLU GEZEGEN adıyla basılmıştır.

R. Daneel gomleğinin sağ kolunun bileğine dokundu vemanyetik fermuarı kolu boyunca birden acıldı. İnsan derisine cok benzeyen kaslı kolu boylu boyunca meydana cıktı. Bu cildin ustu de kısa ve sarı tuylerle kaplıydı. Her bakımdan bir insan koluna benziyordu.
- Evet, sonra? dedi Baley.
R. Daneel bu kez sol elinin baş ve işaret parmaklarıyla sağ elinin ucunu tutup hafifce sıktı. Baley, bu hareketin devamını gormeye fırsat bile bulamadı. Cunku robotun kolu bir şimşek hızıyla ikiye ayrılıverdi.
Ve dedektif hayretten faltaşı gibi acılan gozlerle, ete benzeyen ince bir maddenin altında pırıl pırıl ve gri-mavi renkte celik teller, kordonlar ve madeni contalar gordu?

7.ŞAFAK PROJESİ PHOBOS
Orijinal adı: The Sands of Mars, 1951
Yazarı: A.C.CLARKE,
Cev: Ayşe-Osman T.TAŞKIN
196 sayfa, 1983

Yirmi ucuncu Yuzyılda?
Mars?ta, aralarında Dunya?nın en parlak, zekÂlarının da bulunduğu bir grup insan, gezegenin yuzunu değiştirmek amacıyla savaş veriyorlardı.
? Son birkac haftada bu bitkiler nasılda buyumuştu!.. Şimdi boyları bir insan boyundan cok daha yuksekti. Gibson, bunların bir kısmının normal buyume olduğunu kabul etse de diğer etkenin yapay guneş ?Phobos? olduğunu cok iyi biliyordu.
?Şafak Projesi? tum hızıyla yaşıyordu.
? Zamanla Phobos gokyuzunde yavaş yavaş kaybolurken, bu kez Guneş yukselmeye başladı. Guneş en tepeye cıkınca, ?Phobos? onun yanında daha sonuk kaldı.
Ama yine de gorevini yerine getirecek kadar parlaktı ve bin yıl sureyle Mars gecelerini aydınlatacaktı?

8.ASİ GEZEGEN TYRRAN
Orijinal adı: The Stars Like Dust / The Rebellius Stars, 1950
Cev: Orhan YUKSEL
240 sayfa, 1983
İki ismi olan bu roman, ASIMOV'un EMPIRE (İmparatorluk) dizisnin 2.Kitabıdır. Roman, 1954 yılında, Roger DEE'nin AN EARTH GONE MAD (Cıldıran Dunya) romanı ile birlikte (ace double) basılmıştır. CILDIRAN DUNYA ise, 1954 CA?LAYAN Yeni Dunyalarda dizisinin 9.kitabı olarak Turkceye cevrilmiştir. 3.Ceviri ise Altın Kitaplar tarafından yapılmış ve SONSUZLU?UN TOHUMLARI adıyla yayınlanmıştır.

?Autarque dehşet icinde Rizetté donerek haykırdı:
- Hain!
- Hayır efendim, ben hain değilim. Asıl hain Widemos Raucherin?e ihanet eden ve onun olumune sebep olandır. Bunu siz kendi ağzınızla soylediniz. Oyle ki yalnız ben değil, ekipte bulunan herkes duydu. Ve artık tum ekip sizin nasıl bir insan olduğunuzu anlamış bulunuyor?
- Ben sizin Autarque?nizim.
- Aynı zamanda gelmiş gecmiş hainlerin en buyuğu!
Autarque bir sure konuşmadı, sonra iradesinin en son kalıntılarını da kullanarak tehdit edici bir tonla:
- Bunlar doğru olsa bile ne cıkar? dedi. Bana bir şey yapamazsınız. Keşfedecek bir gezegenimiz daha var: Asilerin Gezegeni. O gezegenin koordinatlarını da yalnız ben biliyorum?

9.DUNYALI İSTİLACILAR
Orijinal adı: Invaders From Earth, 1958
Yazarı: Robert SILVERBERG,
Cev: İlker TU?AL
168 sayfa, 1983
Pohl ve Kornbluth'un THE SPACE MERCHANTS (Uzay Tacirleri) eserinde olduğu gibi, yakın bir gelecekteki, bir siyaset arayışının romanıdır. Yazıldığı tarihte (1957), Silverberg henuz 22 yaşındadır. Hayli merak uyandıran bu roman, geleceğin bk odullerini kazanacak olan buyuk bir bilimkurgu yazarının da mujdecisidir.

? Yabancı yaratık konuşurken, Kennedy, Şef Gunther?in onları daha yakından tanımasını nicin istemediğini daha iyi anlıyordu. Onlar, ilkel vahsiler olmaktan cok uzaktılar.
Belki de dunyalılarınkinden cok daha eski bir kulturleri vardı. Gezegenlerinin acık genişliği, onların teknolojik gelişmelerini olanaksız kılmıştı. Ama bu eksikliklerini giderme yollarını bulmuşlardı. Onlar, beklemeyi ve yenilgiyi kabullenmeyi bilen yaratıklardı. Gokyuzunun cok cok dışından gelip, kendilerini tehdit eden istilacılar karşısında bile umutlarını yitirmeyen bir yaradılışa sahiptiler.

10.U?URSUZ GEZEGEN GALACTİCA
Orijinal adı: Pebble in The Sky, 1950
Cev: Aslı KAYABAL
248 sayfa, 1983
ASIMOV'un EMPIRE (İmparatorluk) dizisnin 1. Kitabıdır. Altın Kitaplar tarafından ZAMANDAN KACIŞ adıyla yayınlanmıştır.

1949 Şikago'sunda Joseph Schwartz, emekliliğinin mutlu gunlerini yaşıyan bir terzidir. Bir anda kendini İlk Galaktik İmparatorluğun en şaşaalı gunlerinde buluverir. Dunya, İmparatorluğun 200 milyon gezegeni tarafından adeta bir cakıl (pebble) gibi hor gorulmektedir; cunku dunya halkı insanlığın cıkışının buradan olduğunu iddia etmektedir. Oysa Dunya toprağının yuksek radyasyon yayması dolayısıyla insanlar ancak 60 yaşına kadar yaşayabilmektedirler. Joseph Schwartz ise 62 yaşındadır.

11.UZAY DU?UMU
Orijinal adı: Brothers of Earth, 1976
Yazarı: Caroline Janice CHERRYH,
Cev: Yucel AYDEMİR
HANAN REBELLION dizisinin ilk kitabıdır.
248 sayfa, 1983

Bir savaş gemisi Kurt Morgan'ın 100'den fazla yolcu taşıdığı gemiyi tahrip eder. Kurtarma kapsulu garip bir gezegene iner. Hayatta kalabilmek icin Morgan, ya uyum sağlayacak ya da olumle yuzleşecektir.

12- Uzaylı, A.E. Van Vogt, Cev: Osman Talat Taşkın, 240 sayfa, 1984
12.UZAYLI
Orijinal adı: Childreen of Tomorrow, 1970
Yazarı: A.V.Van VOGT,
Cev: Osman T. TAŞKIN
240 sayfa, 1984

"Evinize hoşgeldiniz Uzaylı Komutan Lane. Gecen yıl, uzaydaki yıldızlar arasında yerleri haritalanmamış bu dost ve gizemli yabancılar arasında zor anlar yaşadığınızı biliyoruz. Geride bıraktığınız Dunya'da buyuk değişiklikler oldu. Şu anda indiğiniz uzaylimanı, tuhaf sorunlara sahip ozel bir kenttir. Bu yuzden biz cocuklar orgutlenmek ve birbirimizi korumak zorunda kaldık. Cunku babalarımız cok zaman once gitmişlerdi; ve donduklerinde tıpkı sizin gibi şaşıracaklar. Goruyor musunuz, biz şimdine kadar gucluyuz!"

13.SUSUZ DENİZ
Orijinal adı: A Fall of Moondust, 1962
Yazarı: A.C.CLARKE,
Cev: Fatoş SANDERSON
224 sayfa, 1984

Boğucu Ay tozuna gomulen turist gemisi "Selene"nin yolcuları ve murettebatı icin zaman işliyordu. Yuzeyde, kurtarıcıları kendilerini, bu yabancı cevrede, ongorulmeyen acımasız koşullarda, kaynaklarının sonuna dayanmış buldular.