Alfred Elton Van Vogt _ Feza Canavarları _ Cağlayan Yayınevi _ Yeni Dunyalarda serisi 03 PDF
1954-55 yıllarında yayınlanan Cağlayan Yeni Dunyalar dizisinde "Uzay Canavarları" adıyla ilk kez Turk okurlarıyla tanışan "The Voyage of the Space Beagle", A.E.van VOGT'un 1950'de yazdığı bir eserdir.Altın cağın buyuk ustası Van Vogt, Charles Darwin?in yolculuğunu yineliyor? Ama gokadaları arasında! Darwin gibi değişik ve yeni fikirleri olan Grosvenor'un feza canavarlarında ilimler ilmi denilen "Neksiyoloji" ile yaptığı ilginc eylemler işlenmiş. Uzay Tazısı, yuzlerce bilimadamı ve askeri barındıran dev bir araştırma gemisi ve tek amacı var: Keşfetmek! Evrenin en ac kedisi Coeurl, eski bir evrenden kalan son canlı Ixtl, ?Biz dostuz? demeye calışan Riim? Uzay Tazısı?nın Galapagos Adaları en az Darwin?inkiler kadar ilginc ve cok daha tehlikeli. Ama tehlikelerin en buyuğu yine insanın zihninde ve bir cocuk gibi oynadığı teknolojik guclerde gizli. Zaten hep oyle olmadı mı?
Kendisi, spekulatif bilim kurgu yazmadığına değinmiştir; ancak semantik (anlamsal) olarak değindiği "totipotency", "similarization", "nexialism" veya kendine gore diğer sıra dışı sistemlerden sozetmiştir. Eleştirmenlere gore, "Hard (bilimsel/kuramsal ağırlıklı) SF ruyası"nın en buyuk temsilcisidir.
1900'lerin başlarından itibaren bilimsel araştırmaları yapılan ve gunumuze giderek bilimsel bir platforma oturan parapsikolojik (Psikoloji otesi) calışmalarını, telepati, hipnoz konuları ile Carl Jung'un "Kolektif şuur, toplumsal hafıza" bilgileri ile ezoterizmin "ortak şuur" ve "BİZ" bilincini sembolize eden "kartal/kuş" motiflerini, hatta Tevrat'taki Hz. Hezekiel'in "melek" ya da "Rab" anlatılarını da eserine katarak zenginleştirmiştir.
"The Voyage of the Space Beagle" romanının kahramanı, Elliot Grosvenor, "Neksiyoloji" (uygulamalı butunleşim) denilen tum bilimlerin sentezlendiği ve sinerjik bir guc yarattığı yeni bir bilim dalının otuz bir yaşındaki temsilcisidir. Gencliği ve ufak tefekliği dolayısıyla, aralarında yer aldığı diğer bilimsel disiplin temsilcileri tarafından umursamazlıktan gelinmekte, hatta dışlanmaktadır. Ancak akıllı, tedbirli ve aldığı eğitimin etik değerleri cercevesinde, her sorunu dikkatli ve zekice yaklaşımlarla cozerek; kendisine karşıt olanları dahi saflarına cekecek ve sonucta dev araştırma gemisi "Uzay Tazısı"nın yonetimine kadar yukselecektir.
Roman Uzay yolu ve yaratık "alien" serisinin onculu olduğunu rahatlıkla soyleyebilirim.
Roman, dort ayrı ve birbirini izleyen oykuden oluşmuştur:
Chapters 1-6: "Black Destroyer" 1939
Chapter 7: linking material
Chapters 8-12: "War of Nerves" 1950
Chapters 13-21: "Discord in Scarlet" 1939
Chapters 25-28: "M33 in Andromeda" 1943
Kitapta kahramanın adı olan Elliot Grosvenor, Elyot Grov olarak yansıtılmış. Ve bir cok ad okunduğu gibi aktarılmış. Ozgun kitap 250 sayfa iken Cağlayan baskısının 140 sayfa olmasına karşın yaklaşık 100 sayfaya denk geliyor. İthaki'den aslına sadık ceviriyle cıkan Uzay Tazısının Yolculuğu kitabını da ileride tarayıp paylaşacağım.
Her şeye karşın yeni dunyalarda serisinin bu kitabı bende unutulmaz izler bırakmıştır.
Taradığım bu kitap 62 yıllık ve o zaman saman kağıda birde silik basılınca yaklaşık otuz kez duzenleme yaptım. Bazılarını Mediafire'a yukledim ama biraz daha iyileştireyim dedim paylaşmadım. Ama birde ne goreyim nasıl buldularsa daha hic bir yerde paylaşmadan Mediafire'dan elliden fazla indirme olmuş. Gerci 2 sayfası eksikmiş zaten... Linkleri sildim ve biraz daha iyi bir duzenlemeyle artık paylaşıyorum. ZamanGezgini
Alfred Elton Van Vogt _ Feza Canavarları _ Cağlayan Yayınevi _ Yeni Dunyalarda serisi 03 PDF Tıpkıcekim ve Renkli 18Mb:
ZamanGezgini