KUNYE: Oktay Verel - Maksat Vatan Kurtulsun; 246 sayfa; Birinci Baskı: Şubat 1970; Ararat Yayınevi, İstanbul
"Oktay Verel derler adıma.. Doğumum 1927 İstanbul.. Şimdiye değin sayısını unuttuğum kadar cok şiirler, hikÂyeler, romanlar, roportajlar, sohbetler, gunluk fıkralar, seri yazılar, başyazılar, araştırmalar, eleştiriler, oyunlar, radyo oyunları yazdım. Adı buyuk epey gazetelerin genel yayın mudurluklerini yaptım sanki marifetmiş gibi. Mesleğimi ve meslektaşımı iyi tanıdım. Bir gazete benden ne istemişse, yıllar boyu onu yapmışımdır. Alınterini somurmesini iyi bilen patronlar sayesinde sosyal hayatım eşeğin kuyruğuna dondu. Ne uzadı, ne de kısaldı. Ya patronlar? Adı uzerinde onların; daha da patronlaştırlar.. Eşek'le dağdan inenler, ucağı beğenmez oldular. Turkiye'de yaşamak icin boyle gerekmiş. Ezilenler, emekleri yok pahasına satın alınanlar olmasa, boyle boy boy, turlu-ceşitli patron bozuntuları, bir gecede 350 bin lirayı kumarda yiyip metresleriyle dunya turlarına cıkabilirler miydi? Kendimi bildim bileli, Turkiye'nin duzenindeki bozuklukla savaştım. Cocukluğumda, evdeki duzeni vaktinde değiştiremediğim icin bir kucuk yangına sebep olmuştum. Şimdi tutucular yuzunden memleket yanıyor da, bir dur diyen, hesap isteyen yok. Unutmadan soyleyeyim: Bir ara Ortanın Solunda politikaya da bulaştım. Ama bu işi sevmedim. Ulus gazetesinde yayınlanan KUKLALAR adlı sosyal romanımdan dolayı 30 ay hapse, 101 bin liracık para cezasına mahkûm oldum. 27 Mayıs'la ozgurluğume kavuştum. Ama benim ozgurluğum değil, memleketin ozgurluğuydu onemli olan. Bugun de aynı savaş devam ediyor. Hem de siyasal alanda değil, ekonomik alanda... Halimiz memleketin hali gibidir. MAKSAT VATAN KURTULSUN, boylece yaşayan boyle bir kalemin elinden cıktı... Sever, beğenirseniz ıstıraplarımda ve mutluluğumda payınız olur..."