Bu kitapta sizlere elli yılın Turk karikaturunu, başka bir deyişle, Cumhu¬riyet donemi karikatur sanatını anlatmaya calışacağım. Hemen belirtmeli¬yim ki, Turk karikatur tarihinde başlangıcı Cumhuriyet donem olarak de¬ğil, bir o kadar yıl geriye goturebiliriz. Bu nedenle, Cumhuriyet donemin¬den once, daha gerilere de kısaca bir goz atmak, Cumhuriyet donemini da¬ha doğru değerlendirmek icin yararlı bir yontem olur.
Karikatur tarihimizde ilk basılı karikaturu 1870?de Teodor Kasap?ın ya¬yımladığı ilk mizah dergimiz olan «Diyojen» de goruyoruz. 24 Kasım 1870 tarihini taşıyan bu karikatur isimsiz olarak yayımlanmıştır. Bu tarihten sonra aynı dergide aralıklı ve surekli olarak karikaturler yayımlanır. Ne var ki, yayımlanan karikaturleri kimlerin yaptığını bugun bilmiyoruz.
Karikatur sanatının ulkemizde bu denli gec kalışının nedenleri pek cok¬tur. Oncelikle şunu belirtmeliyim ki, Osmanlı İmparatorluğunda dinsel et¬kilerle konulan resim yasağı, ilk ve en onemli nedendir. Yasak nedeniyle sanatcılar, figurun dışındaki cizgi sanatlarına; yazı, tezhip, cini, tahta oy¬macılık, maden suslemeleri, mermer işciliğine yonelmişlerdir. Batıya ka¬palı bir ulus oluşumuz, eğitimin tumuyle dinsel temellere bağlı oluşu, sa¬natcının doğrudan doğruya sarayın hizmetinde olmak zorunluğu da kari¬katur sanatının gelişimini engelleyen nedenler arasındadır.
Semih Balcıoğlu, Ferit Ongoren - 50 Yılın Turk Mizah ve Karikaturu
İş Bankası Yayınları, 1976, 611, Gulduru, Karikatur
Tıpkıcekim PDF, Clearscan
Bu kitap ilk kez forumumuzda paylaşılmaktadır.
Lutfen forumun linklerine sahip cıkın.
Forumun adresini verin ailemize katılsınlar.
Forum paylaşım-katılım kulturudur.
Harcanan emek bu forumun gelişmesi icindir, sahip cıkalım.
Alternatif MediaFire