• 14-07-2022, 16:49:56

"Vatan sevgisi duygusunu icimde ilk uyandıran rahmetli babam olmuştur. Bir gun, ben daha beş yaşında bir cocuk iken, babam elimden tutmuş, carşıdan eve geliyorduk. O tarihte, Kastamonu'da, memlekette olanı biteni yazan ve Havadis adı ile satılan el kadar bir gazete cıkardı. Babam o gunku Havadis'i aldı, şoyle bir goz attı ve: "Yazık, Selanik de elden gitti." dedi. O zaman bu kaybın ne kadar buyuk olduğunu babamın uzuntusunun derecesinden anlamıştım. Vatan sevgisinin bendeki ilk tohumu babamın bu sozudur. İstiklal Savaşı surerken yazmaya başladığım şiirlerde bu tohumun alabildiğine filizlendiği gorulur. Bu şiirlerden birkacı İzmir'in işgali uzerinedir. Ankara Erkek Muallim Mektebi son sınıfında talebe iken, daha Kastamonu İdadisi'nde iken yazdığım bu şiirlerden bir tanesini tarih hocamız rahmetli Vasıf Cınar Bey'e gosterdim. İzmir mebuslarından olan Vasıf Bey bu şiiri, o tarihte, İzmir'in işgali hatırasına, ozel olarak, tek sayı yayınlanan gazetede neşretti. Benim şiirlerimde bu devirde esmeye başlayan vatan sevgisi ile dolu hamasi hava git gide artmış, eksilmemiştir. Okuyucu bu havayı benim gibi hissederse sevinirim." (Onsoz'den)

Orhan Şaik Gokyay - Bu Vatan Kimin (Şiirler)
    Kultur Bakanlığı, 2002

Tıpkıcekim PDF, ClearScan
    5 MB, 152 Tek Sayfa

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.