• 14-07-2022, 16:08:49

Attil İlhan, Duvar, Dost Yayınları, Kapak resmi: Rauf Alazan, Ekim 1959

DUVAR’daki şiirler belki harbi etiyle kemiğiyle yaşamamış ama gazete, radyo ve sinema yoluyla bir yandan; fırında kaybolan ekmek, seferber edilmiş ordu, pasif korunma ve karartmalar yoluyla obur yandan; onun sertliğini ve hainliğini ‘etinde duymuş' bir harb delikanlısının şiirleri. On beş yıl sonra bu daha acık goruluyor, daha iyi anlaşılıyor: Harb her yanımızda idi: sahillerimize asker cesedleri vuruyordu. (…)
    Şair madem ki kalabalık yaşıyor, madem ki herkestir; zulmun, haksızlığın ve kor diktanın krallık ettiği o karanlık gunlerde elbette hurriyetin, hakkın ve demokrasinin şarkılarını soylemeğe savaşacaktır. Soylemiş işte. Soylemeğe calışmış hic olmazsa.
    (…) Yalnız bu mu? Dunyayı sarmış harb ağrısının ağırlığına Turkiye’yi kuşatan başka bir kahrı niye katmamalı? DUVAR şiirleri tek parti diktasının en faşizan baskılara başvurduğu yıllardan savrulup geliyor: Sıkı yonetim’den, askeri mahkeme sanıklığından, Sansaryan Hanı’ndaki dar hucrelerden geliyor. Bir şairler kuşağı nice eziyet, yokluk ve carpıntıyı goze alarak demokrasi mucadelesinde sonraki siyasî kutle mucadelesine onculuk etmeğe uğraşmışlardır. Bunu epeyce de pahalı odemişlerdir. Biz harb cocuklarıyız. Bunalımların anaforundan geliyoruz.(…)
    DUVAR’daki oz beraberliğinin yanısıra dikkati ceken bir deyiş ikiliğinin altı cizilebilir. Bunu da o gunlerin cercevesi icinde duşunmeli. Garip'cilerin batı kırması ya da kenar mahalle ağzı şiirine karşı halkcı ve toplumcu şiir halk yığınlarını sarabilecek geniş soluklu bir kocaklama şiiri tutturmak istiyordu. (…)
    DUVAR şiirlerinin obur yarısı toplumcu yonu kuvvetli bir estetik bileşime katılmak istiyorlar. Buna ozcu bir bileşim demek daha doğru, ilk serbest şiir cıkışlarından bu yana denenmiş, tutunmuş ve Turk şiir geleneğinin zincirinde sağlam bir halka olmuş bir bileşimdir bu. (…)
    Attil İlhan, Mart 1959

*[[ Bu kitabın burada daha once paylaşılmış olduğuna neredeyse emindim; sorsalar yemin bile edebilirdim. Ama yok ya da o kadar aramama rağmen ben bulamadım. Bulan goren olursa hemen bildirsin lutfen. ]]Alıntıdır • PDF-cs • 865 KB

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.