Ferhat Gocer'in sevdiceği Omru Gedik'te şarkıcılar kervanına katıldı Melek'lerim. Sezen Aksu şarkılarının da yer aldığı bir album hazırlayan Omur Gedik'in Elele Dergisi icin verdiği roportajdan, kesintiler sunuyoruz, bu sayfamızda sizlere Melek'ler.

Gazeteciydi, televizyoncu oldu, ardından radyocu... Sinemacı mı olacak derken bir anda şarkıcı oldu... Eleştiren tarafta dururken, eleştirilerin odağı oldu. Ve Omur Gedik, Elele dergisi icin kendisini eleştiren isimlerden birinin, Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtladı.
20 yıldır muziğin icinde olduğunuzu kamuoyu bilmiyordu değil mi?
- Bilmiyordu. Sadece cok yakın cevrem bilir.
Profesyonel olarak yapmıyordunuz yani bu işi.
- Profesyonel olarak yapıp, para kazandığım bir iş değil ama yaşamımın buyuk bir kısmını kaplayan bir hobi.
Bu yuzden mi muzikal acıdan eleştirilmeyi icinize sindiremediniz?
- Tabii ki muziğimi, tarzımı, şarkı soyleme şeklimi beğenmemiş olabilirler. Bununla ilgili bir sorunum yok. Fakat bazı eleştiriler proje kotuymuş gibi yapıldı. Ben bunu sindiremedim. DMC gibi cok onemli bir kurum var arkasında. Sezen Aksu, Saki Cimen, Teoman, Burak Kut gibi isimler var icinde. Ozan Colakoğlu, Sadun Ersonmez aranjeleri yaptı. ıyi studyolarda calışıldı. Onun icin kimse buna “ozensiz bir proje” diyemez.
Adamın ağzı torba değil ki buzesin... Herkes istediğini soyler. Niye bunu olgunlukla karşılamıyorsunuz?
- Soyluyor tabii; zaten eleştiren herkese tırnaklarımı da gostermiyorum.
Biraz oyle gibi bir imaj verdiniz ama...
- Oyle mi oldu?
PROJEYİ ARAŞTIRMADAN ELEŞTİRENLERE KIRILDIM
Evet, eleştirileri kabul etmiyormuşsunuz gibi bir imaj cizdiniz.
- Yok, hic alakası yok. Sadece projeyi araştırmadan, icindeki isimleri goz onune almadan eleştirenlere bozuldum, kırıldım. Ama bu ozensiz bir iş değil. Hayvan hakları icin yapılmasını bir kenara bıraktığımda album olarak da arkasında duruyorum. Bir de şu mesele var; mesela Sezen Aksu bir şarkının sozlerini yazmış. Twitter’dan da diğer mecralardan da takip ettiğim kadarıyla millet sozlerini pek beğenmemiş şarkının. Ama sadece “Hop dedik, orda kal portakal” sozlerine takılıyorlar. Bu şarkı şoyle başlıyor; “Guclu olan gucsuz olanı hissediverir anında, ister memleket meselesi, ister aşk manevralarında!” Aslında butun dunyanın olayını, insanlığı, politikayı, ikili ilişkileri o kadar guzel anlatıyor ki... Orada insanlar tekerlemeye takılıp, şarkının butun derinliğini bir kenara bırakıyor. Ben o sozleri insanların hayvanlara yaptıkları zulme bağladım, başka biri ikili ilişkilere bağlayabilir... şarkı kucumsenecek bir şarkı değil, bunu kesinlikle reddediyorum.
Sezen Aksu’nun bir şarkının sozlerini yazmış olması o şarkıyı başlı başına mukemmel kılmaz değil mi?
- Kılmaz ama bu bence mukemmel bir şarkı.
Ama “Bu şarkıyı Sezen Aksu yazdı, kesin sesinizi!” der gibi bir haliniz vardı.
- O galiba Twitter’daki 140 harfi doğru kullanamamamdan yanlış anlaşıldı.
Bu işin butun motivasyonunu hayvan hakları meselesi mi sağladı?
- Ben gercekten şarkı soylemeyi seviyorum. O konuda numara yapmayacağım... Ama “Hayvan haklarını kullanarak album cıkardı” derlerse, haksızlık olur. şarkı soylediğimi bilenler daha once de bana “Album yapalım” dediler. O donemde gazetecilik cok on plandaydı. Koroya gidiyordum ve o bana yetiyordu. şunu da eklemeliyim ki ben bunu asıl mesleğim olarak yapmak istemiyorum. Boyle bir şey soz konusu değil. Yıllardır “Hayvanlara destek olmak icin ne yapabilirim?” sorusunun uzerinde duruyordum. Bana hep “Sponsor oluruz ama ortaya bir şey koy. Bir film yap, album yap... Bu iş konuşulsun, hem bizim yararımıza olsun hem de projeye destek olalım” dediler. Bunların peşinde koşarken album yapmaya karar verdim.
KEDİ KOSTUMU BİR PAZARLAMA NUMARASIYDI
Hayvan haklarıyla ilgili bir album kapağında hicbir mesajın ya da bir hayvan fotoğrafının olmaması da eleştirildi.
- Bu albumun asıl amacı satması ve para getirmesi. O yuzden album kapağına Burak Kut’u, Teoman’ı koyduk ki onların sevenleri de alsın. Albumun kapağını hayvan resimleriyle susleseydik bir karmaşa olacaktı. Bu album gercekten satılsın istedim. Albume emek veren, şarkı soyleyen isimlerin uzerine algıyı cekip, satışa odaklandık. Zaten albumun uzerinde yazıyor “Bu albumun gelirleri hayvan hakları icin harcanacaktır” diye.
Album ilk cıktığında Twitter’da ironik bir dille bir şarkınızı sundum. Herkes antipatik bir enerjiyle saldırdı. Fakat şarkı cıktıktan sonra “Sozleri biraz kotu ama Omur iyi soyluyormuş”a dondu olay. Demek size karşı bir onyargı var.
- Kendi alanı dışına cıkıp başka bir şey yapmaya kalkışan herkese karşı alınan tavır bu. Dışarıdan biri gelip roportaj yapmaya başladığında biz de bu tavrı takınıyoruz. O yuzden gelen eleştirileri anlayabiliyorum.
Bir de kedi kostumu icinde fotoğraflarınız basına yansıdı ve bu da eleştiri konusu oldu. Bu fikir nereden cıktı?
- Album daha cıkmadan “Bu işe nasıl daha fazla dikkat cekeriz”in uzerine yoğunlaştık. “Hangi fotoğrafları gazeteler daha buyuk kullanırlar?” diye duşunurken bu fikir ortaya cıktı. Bu bir pazarlama numarasıydı ve amacına ulaştı.
Ama bu durum albumunuz cıkmadan bir antipati yarattı.
- Antipati yarattı ama dikkat cekti. Bu album hic konuşulmadan, kimse cıktığından haberdar olmadan bir kenarda kalabilirdi. Onun yerine eleştirilip, konuşulmasını tercih ederim.
AYNI AMAC İCİN ALBUM CIKARMAYA DEVAM
Bundan sonra album calışmalarınıza devam edecek misiniz?
- Evet, yine aynı amac icin album cıkarmaya devam etmek istiyorum. Cunku Turkiye, Avrupa’da hayvan hakları konusunda kara listede. Buraya hayvanlara işkence yapılan, kimsenin hayvan haklarını savunmadığı bir yer olarak bakıyorlar. Benim hayalim; Turkiye’de hayvan haklarıyla ilgili doğru duzgun calışmalar yapıp, bununla ilgili yasaların cıkmasına destek olup, Avrupa’dan fon almak ve bu algıyı yıkmak. Amac para kazanmak ve yardıma muhtac hayvanlara aktarmak.
Orgutlu hayvan hakları mucadelesi veren gruplar var onlarla da calışmalar yurutuyor musunuz?
- Evet, Haciko diye bir dernek kurdum.
Ne demek Haciko?
- Şoyle bir acılım yaptık; Hayvanları Caresizlikten ve ılgisizlikten Koruma Derneği. Richard Gere’ın oynadığı “Hachiko: A Dog’s Story” filminden cok etkilenmiştim. ızledikten sonra sokaktaki butun kopekleri farklı bir gozle gormeye başladım. Mutlaka derneğin adı Haciko olsun istedim. Ve ona da bir acılım bulduk. Albumun geliri Haciko’da toplanıyor. Ardından barınaklara mama, ilac, temizlik malzemesi olarak gidiyor. Bu albumun parasıyla İstanbul’daki barınaklara uc yıl mama, ilac, temizlik malzemesi gitmesini garantiledik.
FERHAT’IN MENAJERİ DEĞİLİM
Ferhat Gocer’le olan birlikteliğiniz, muziğe ilginizi artırdı mı?
- Studyolara daha fazla gider, o ortamlarda daha fazla bulunur oldum. Oralarda nasıl zorluklar, guzellikler yaşanıyor birebir gordum. Ferhat’la birlikte sahneye de cıktık. Bundan 3-4 yıl once. Koristlik yaptım ona. Ferhat, benim muzik yonumu ilk tanıştığımız andan beri biliyor aslında.
Bir yandan da Ferhat Gocer’in menajerliğini yurutuyormuşsunuz gibi bir imaj var. Gercek mi bu?
- Herkes oyle diyor ama gercek değil. Ferhat’ın işini cok iyi bilen bir menajeri var. Benim onların işlerine dair hicbir fikrim yok. Ben Ferhat’ın nerede olduğunu bazen Candaş’tan oğreniyorum. Boyle algılanmasının sebebi konserlere, organizasyonlara birlikte gitmemiz. Ben onlarla birlikte takılıyorum sadece. En fazla bir şey sorduklarında fikir veriyorum.