• 14-07-2022, 03:12:51

Sivil toplum kuruluşlarının gerek yurtdışında gerek Turkiye'de butceyi izleme konusunda yaptıkları calışmaların, oluşturdukları ağların ve platformların gittikce yaygınlaştığının soyleyebiliriz. Bu konuda ortaya cıkan bilgi ve eğitim ihtiyacına cevap verebilme amacıyla 2009 yılından itibaren eğitim programları, eğitim kitapları ve izleme raporları uzerine calışıyoruz. STK Calışmaları - Eğitim Kitapları, Kamu Harcamaları İzleme Dizisi altında yedi adet izleme kılavuzu yayınladık. Bu izleme kılavuzları Sosyal Koruma Harcamaları, Askeri ve İc Guvenlik Harcamaları, Cocuk, Gencler ve Engellilere yonelik kamu harcamaları konularında oldu. Elinizdeki bu rapor ise İstanbul Buyukşehir Belediyesi (İBB) harcamalarını izlemeye yoneliktir.

Bu raporda İBB harcamalarını izlemeden once, birinci bolumde, Turkiye'de yerel yonetimlerin gelir ve giderlerine yonelik genel bir calışma yaptık ve ceşitli uluslararası ve bolgesel verileri karşılaştırdık. İkinci bolumde İBB harcamalarını, gelirlerini, İBB Bağlı Kuruluşları (İETT ve İSKİ) ve iştiraki olan 26 şirketin harcamalarının gelişimini ve İBB'nin dış borclarını araştırdık.

Calışmada İBB harcamalarını izlemenin yanısıra, belediyelerin harcamalarını değerlendirebilmek icin, yerel yonetimlerin gorev ve sorumluluklarını daha doğru yansıtacak bir sınıflandırma yontemi onerdik. "Amaclarına Gore Sınıflandırma" olarak isimlendirdiğimiz bu sınıflandırma, kanunen her belediyenin yayınlaması gereken kesin gider hesap cetvelleri kullanılarak yapılabiliyor. Dolayısıyla bu rapor sadece İBB harcamalarını değerlendirmekle kalmıyor, vatandaşlara ve STK'lara belediyelerinin harcamalaraını takip edebilecekleri yontemleri sunuyor.
    (Tanıtım Bulteninden)

Yazarlar: Cağrı Carıkcı , Yakup Kadri Karabacak , Nurhan Yenturk
    Yayınevi: Bilgi Universitesi
    Baskı Yılı: 2015

Aranabilir PDF

Mediafire

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.