• 14-07-2022, 03:05:05

Immanuel Wallerstein - Modern Dunya Sistemi Cilt. 2 Merkantilizm ve Dunya Avrupa Ekonomisinin Guclendirilmesi, Yarın Yayınları, İstanbul 2015.

Eğer eşitlikci ve ozgurlukcu bir dunya istiyorsak, bu ideallerin hangi şartlar altında gercekleştirilebileceğini de kavramak zorundayız. Bunu yapmak icin de her şeyden once dunya-sisteminin doğası ve bugune kadarki evriminin gozler onune serilmesi ve hem bugun hem de gelecekte olması muhtemel gelişmelerin ceşitlilik derecesinin ortaya konması gerekir. Boyle bir bilgi guc demektir. Ve bu bilgi benim kendime yukumluluk olarak sectiğim hedefler cercevesinde, en fazla, dunya nufusunun sayıca daha kabarık ve ezilen kesimlerinin işine yarayacak bir guc olma niteliğindedir.

Cağdaş sosyal bilimlerin coğu -bu maske arkasında gizli sosyal psikoloji oldukları zamanlar haric- grupların ve orgutlenmelerin incelenmesine donuşmuş durumdadır. Fakat bu calışma sosyal sistemlerin incelenmesini icermektedir, grupların değil. Araştırmanın odağında bir sosyal sistem olduğunda, sosyal bilimler arasındaki klasik ayrımlar anlamını yitirir. Antropoloji, ekonomi, siyaset bilimi, sosyoloji -ve tarih-, sosyal bilimler disiplininin belli bir liberal devlet anlayışı ve devletin sosyal duzeninin fonksiyonel ve coğrafi alt bolumlerde ilişki bicimleri uzerine oturtulmuş kısımlarından ibarettir. Eğer araştırmacının odağı orgutlenmeler ise sınırlı, belli bir anlam taşırlar. Ama konu sosyal sistem ise hicbir manaları yoktur. Burada cok disiplinli bir yontem onermiyorum, aksine onerim tek disiplinli bir yaklaşım. Bu kitabın kapsamlı iceriği, umit ederim ki bununla neyi kastettiğimi ve bu konuyu ne kadar ciddiye aldığımı acıklığa kavuşturacaktır.

**Yukleme bana ait..

Format PDF. Boyut. (19.5 MB) 490 Sf.

ISBN: 9786059931212

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.