Bu kitap orijinal bir tez ortaya atıyor: Kapitalizm, sanıldığı gibi once Ortacağ’ın sonlarında İtalya şehirlerinde değil 6. ve 7. Yuzyıllarda Arabistan şehirlerinde ortaya cıktı. İlk Muslumanlar, bugun cok fazla anlaşılmış olmasa da ekonomik duşuncenin tarihine cığır acıcı katkılarda bulundular.
İslam, bir iş adamı tarafından tebliğ edilen tek dindir. Hz. Muhammed, ticaretle uğraşan şehirli ve elit bir aileden geliyordu. İslam mesajını getirmesinden once ataları gibi başarılı bir iş adamıydı. Mesleğini risaletinden sonra da surdurdu. Bu nedenle olmalı ki yeni din ticaret, tuketicinin korunması, iş ahlÂkı ve mulkiyet hakkı konularında bircok şey soyluyordu.
İlahî mesajın etkileyiciliği ile ilk Muslumanların ticarî dehasının birleşmesi, İslam’ın hızlıca yayılmasını ve bu arada onların ekonomik deneyimlerinin Avrupa’ya gecişini sağladı.
Benedikt Koehler, bu kitapta İslamî kurumların ve ticarî uygulamaların Venedik ve Cenova’ya nasıl taşındığını ve buralarda nasıl yeniden şekillendiğini anlatmaktadır. Bu finansal yenilikler ortaklığın icadı, işletme yonetimi teknikleri, ticarî aritmetik ve parasal duzenlemeler gibi piyasa mekanizmalarını ihtiva ediyordu.
Avrupa’yı etkileyen başka İslam kurumları da vardı: İslam vakıfları, şirketlere ve yuksek oğretim kurumlarına ilham verdi. Oxford ve Cambridge gibi ilk Avrupa universiteleri, Medrese eğitimini model olarak aldı.
Tum bunlar, bize şunu soyleme hakkını acıkca verir: Piyasa ekonomisinin tum temel kurumlarının İslamî kokenleri vardır.
Doc. Dr. Hasan Yucel Başdemir
Ceviri: İsmail Kurun
Yayın Tarihi: 01.06.2016
Orijinal Adı: Early Islam and The Birth of Capitalism
ISBN: 9786059823074
Yayınevi: Liberte
Sayfa Sayısı: 352
Aranabilir PDF + 4.8 MB
Mediafire