• 14-07-2022, 01:57:21

Kuresel ekonominin ve sınır-aşırı, milliyet-aşırı sermayenin işleyişinin liberal ekonomilerde olduğu gibi, sanatlarda da uretimin aynası tuketim uzerine odaklanmaktadır. Bu tuketim ise uretimin icinde kendisine zemin hazırlar gibi durmaktadır. Postproduksiyon gunumuz teknolojisinin bir uretim şekli olduğu gibi sanatların da uretiminin değişmez parcası haline gelmiştir. Fotoğraf olsun, enstalasyon olsun veya videolar olsun postproduksiyon studyo, bilgisayar ortamı icinde coğaltılan, montajlanan ve yeniden değerlendirilen bir uretim surecinin vazgecilmez bir hali olarak karşımızda durmaktadır.

Ama asıl postproduksiyonun kendisi, situasyonist bir pratiği, yani saptırma eylemini ortaya cıkaran, varolanı, elde duranı temelluk ederek, ki, Bourriaud'ye gore temelluk etme postproduksiyonun ilk safhasıdır, yoldan cıkarma kavramının adı olarak belirmektedir. Nasıl ki, Duchamp sosyal olanı, kapitalist uretim biciminin ozgullu icinde, olanın gelişini sanat alanına doğru taşımaktadır. Nasıl sosyal olan (ready-made pisuar) sanat eseri haline geldiyse, 20. yuzyılın başında; bugun de sanat olan kapitalist emek toplumuna doğru eğilmektedir. Dokumanter sanat, sanat tarihi gondermeleri ile, sosyal alana doğru acılmaktadır.

Yayın Tarihi: 01.01.2004
    ISBN: 975-8803-10-7
    Yayınevi: Bağlam
    Sayfa Sayısı: 152

Aranabilir PDF + 1.40 MB

Yandex

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Mediafire

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.