• 14-07-2022, 00:54:04
    Mehmet Selik, Marksist Değer Teorisi, Ankara: AU SBF Yayını, 4. baskı, 1982, 155 s.

İkinci Baskıya (1969) Onsoz

?On yıl kadar once Kapital?in Birinci cildini okumaya davrandığım zaman, acık yurekle soyliyeyim, hic anlayamadım. Bunun bana ilk ve buyuk yararı şu oldu: Cehaletimi anladım. Okumaya ısrarla devam ettim. Her okuyuşta biraz daha fazla anlıyor, ve Marksizm hakkında ne kadar az şey bildiğimi, daha doğrusu kulaktan dolma bir-iki bilgi kırıntısı otesinde hic bir şey bilmediğimi daha iyi kavrıyordum.

İktisatcı, toplum bilimci, tarihciler kadar insan ve topluma ilişkin her konunun uzmanları ve meraklıları icin de tukenmez bir fikir ve duşunce kaynağı olan Kapital?i ben bir iktisatcı gozuyle okuyordum. O zamana kadar ?iktisat? diye oğrendiklerim Marx?ı anlamamı kolaylaştırmak şoyle dursun, aksine zorlaştırıyordu. Buna karşılık, Marksizm ve marksist politik iktisat hakkındaki bilgim arttıkca, diğer iktisadı, yani ?burjuva? iktisadını daha iyi anlar oldum.

Bir yandan bu engin duşunce kaynağından bizzat kendim daha fazla yararlanabilmek icin diğer yandan bir gun bundan dil bilmeyen butun Turk aydınlarının yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla Birinci Cildi cevirmeye koyuldum. (Burada memnuniyetle kaydetmek isterim ki, benim Kapital?in Turkce?de yayınlanması hakkındaki umidim o gunler duşunebildiğimden cok daha kısa bir sure icinde gercekleşmiş bulunuyor.)

Okuma ve ceviri sırasında bana anlaşılması en zor gelen konular değer ve artık-değer teorisi oldu. Bunlar uzerinde calışmaya karar verdim. Boylece, bu teorileri daha iyi kavrayacak, marksist sistemdeki yer ve onemlerinin ne olduğunu daha iyi anlayacaktım.

Elinizdeki kitap, ?Universite Docentlik Tezi? olarak başladığım bu calışmanın urunudur. Marksist değer teorisinin bir tez konusu olarak ele- alınması, teorinin iktisadî duşunce tarihi icindeki doğuş ve gelişme surecinden kısaca soz edip oneminin nereden ileri geldiğini belirttikten sonra, geniş ve ayrıntılı bir anlatımının verilmesini, Birinci Cildin Değerleri ile Ucuncu Cildin Uretim Fiyatları arasındaki bağlantı uzerinde durulmasını, teoriye her cevreden yoneltilmiş eleştirilerin en onemlilerinin tartışılmasını gerektiriyordu. Butun bunlar yapıldıktan sonra teorinin gercekci bir tutumla değerlendirilmesi mumkun olacaktı. Kitap, bu soylenenlerden meydana geliyor.

Kısaca işaret ettiğim nitelik ve muhtevasıyla kitap, bir giriş eseri olmaktan farklı ve fazla bir şeydir. Bununla beraber, marksist iktisada giriş icin, hic şuphesiz, iyi bir rehber olabilir.

Bugun ortalama Turk aydını on yıl oncesine oranla cok daha şanslı bir durumdadır. Marksizm hakkında ilk kaynaklardan doğrudan doğruya bilgi edinilebilme imkÂnına sahiptir. Boyle olmakla beraber, marksist metod ve bilginin sistemli ve sağlam bir şekilde edinilebilmesi icin bunların yanısıra daha bircok acıklayıcı, yorumlayıcı yardımcı esere ihtiyac olduğu muhakkaktır. Boyle bir calışmaya karar verdiğim daha ilk andan itibaren yapacağım işin bu yolda bir yararı olmasını gozetmeye calıştım.

Kitabım Marx?ın iktisat metodunu oğrenmek, marksist iktisat bilgilerini derinleştirmek, Marksizm hakkındaki bilgilerini sağlamlaştırmak ve nihayet dunyaya bir başka turlu de bakılabileceğini şimdiye kadar nasılsa farkedememiş iyi niyetli ve acık duşunceli kimselere yararlı olabileceğini sanıyorum.

Marksizmin Turkiye?de de anlaşılıp yayılmasına mutevazi bir katkıda bulunmaktan oteye bir iddiası olmayan kitabımın daha geniş bir okuyucu kitlesine sunulması imkÂnını sağladığı icin Ekim Yayınevine candan teşekkurlerimi sunarım.?

Ankara, Aralık 1969 Dr. Mehmet SELİK

* * *
    Bu başlık (?Ekonomi ve İş Dunyası?) bu tur kitaplarda insanı en azından tereddude duşurse de, Kapital bu başlıkta yer aldığına gore, Turkiye?de akademia?nın Marksizmle ?unsiyet peyda etmesi?nde tarihi bir rolu bulunan ve yazarına bedeli misliyle odetilen (!) bu ?docentlik tezi? de burada yer almalı.

Onsoz?deki ifadesini kullanırsak, Kapital cevirisiyle ?Marksizmin Turkiye?de de anlaşılıp yayılmasına? mutevazı olmaktan cok ote katkıda bulunan Mehmet Selik?i anmaya vesile olsun!

Tarama/pdf bana ait değil. Ben sadece yukledim. Emeği gecenlerin eline sağlık!

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.