• 14-07-2022, 00:07:56
    #1


    Kitabın adı: Kapitalist Otesi Toplum

    Yazar: Peter F. Drucker

    Ceviren: Belkıs Corakcı

    Yayınevi: İnkılap Kitabevi

    Ozel Seri: Yonetim Dizisi

    Sayfa Sayısı: 303

    Basım yılı: 1993

    ISBN:975-10-0630-9

    Format: Tıpkıcekim PDF

    Eser Hakkında: Batı tarihinde her birkac yuz yılda bir buyuk değişim yaşandığını, toplumun kendini yeniden duzenlediğini ileri suren yazar bugun de kapitalist otesi bir toplumun yaratılmakta olduğunu ileri surerek bu topluma giden yoldaki kilometre taşlarını gosteriyor: Sanayi Devrimi, Verimlilik Devrimi ve Yonetim Devrimi.

    Eserden alıntılar:

    On dokuzuncu yuzyılın o korkunc "aşırı basitleştiricileri"nden, Hegel ve Marx gibi ideologlarından farklı olarak, biz bugun artık buyuk tarihi olayların yalnızca bir tek nedeni ve bir tek acıklaması olamayacağını biliyoruz. Bunlar genellikle pek cok sayıda ayrı ayrı ve bağımsız gelişmelerin biraraya gelişinin sonuclarıdır.
    ...
    O halde, "kapitalizmin kacınılmaz celişkileri"ni, proleterleri "yabancılaştırma"yı, "sefilleştirme"yi alteden, dolayısıyla da proleterliği yok eden şey neydi?

    Bunun cevabı, Produktivite Devrimi'dir.
    ...
    "Darwin, Marx, Freud" uclusu genellikle modern dunyanın kurucuları olarak bilinmektedir. Eğer dunyada adalet diye bir şey varsa, bu listeden Marx'ın adının cıkarılıp yerine Taylor'ın adının konması gerekir....Esas ciddi olan, bilginin işe uygulanışının bir produktivite patlaması yaratarak son yuz yıl icinde gelişmiş ekonomileri yarattığı gerceğini pek az insanın anlıyor olmasıdır.
    ...
    ...Ama produktivite devrimi artık sona ermiştir.... Bundan boyle onemli olan, beden işcisi olmayanların verimidir. Bu da bilginin bilgiye uygulanmasını gerektirecektir.

    Bilginin değişimiyle ilgili her uc aşamanın, yani Sanayi Devrimi'nin, Produktivite Devrimi'nin ve Yonetim Devrimi'nin altında yatan şey, bilginin anlamındaki temel değişikliktir.
    ...
    Geleneksel bilgi geneldi. Şimdi bilgi dediğimiz şey ise, ihtiyac gereği, son derece ihtisaslaşmış bir şeydir. Eskiden bir bir kimseden soz ederken "bilgili insan" demezdik. "Eğitimli" ya da "Okumuş" insan derdik. Okumuş insanlar genelci olurlardı. Cok konuda konuşabilir, yazabilirlerdi, pek cok şeyi anlayabilirlerdi. Ama hicbir şeyi yapabilecek durumda olmazlardı. Hatta eski bir atasozu de vardı:"Okumuş adamı sofranda konuk olarak istersin, ama ıssız adada kaldığın, bir şeyle yapmayı bilen birine ihtiyac duyduğun zaman, yanında onu istemezsin." Aslına bakarsanız bugunun universitesinde, geleneksel "okumuş" insanlar artık eğitimli kişi olarak bile kabul edilmiyor. Ukala sayılıyor ve aşağılanıyorlar.



    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.