• 13-07-2022, 23:59:42

Yakup Kepenek, Nurhan Yenturk Turkiye Ekonomisi, Buyuk Fikir Kitapları Dizisi:99, ISBN: 975-14-0717-6, 578 sayfa, On İkinci Basım: Kasım 2001 (Birinci Basım: ODTU, 1983), Remzi Kitabevi, İstanbul

Bu calışma, Turkiye ekonomisini, tarihsel ve yapısal oğeleriyle bir butunluk icinde ele almaktadır. Ekonomi politikalarının oluşumu, bunların ic ve dış nedenleri ve karşılıklı etkileşimi He bu cercevede yasat ve kurumsa! duzenlemeler, yapıtın ana eksenini oluşturuyor. Bu yaklaşım, ekonominin sayısal verilerinin oluşumunu, nedensellik ilişkileri icinde irdeleme olanağı veriyor. Ozellikle 1980 sonrasında ekonomi politikalarının koklu donuşumu, kuramsal yonleriyle ve buna bağlı olarak sermaye kaynaklarının kullanımı, para ve kamu maliyesi ile dış ekonomik ilişkiler uygulamaları cercevesinde ele alınıyor. SektoreI gelişmeler, toplumsal gelişmeler, ulusal gelir, boluşum, genel denge, dunya ekonomisinde Turkiye ve uzun donemli gelişme cozumlemeleriyle tamamlanan bu kitap, yalnız universitelerde kullanılacak bir ders kitabı değildir; ayrıca, konuyla ilgili tum kesimlerin yararlanacakları bir temeI başvuru kaynağı olmayı da amaclamaktadır.

ACIKLAMALAR

Bir siteden indirdiğim boyutu 323,92 MB olan bu kitabın uzerinde calışarak tek sayfa duzenlemesini hazırladım. Toplumumuzun maalesef en eğitimli kesimlerinin bile buyuk coğunluğunun hepimizin malumu kamu malı kullanma alışkanlıkları nedeniyle Yıldız Teknik Universitesi Merkez Kutuphanesinden alınıp taranmış olan kitabın icinde altı cizili bircok satır bulunmaktadır. Veri kaybı olur endişesiyle bunların bircoğuna dokunmadım.

Cok fazla olmasa da silik gorunen veya guc okunan yerler eserin aslından kaynaklanmaktadır.

Bircok yeni baskısı yapılmış (2012 yılında 616 sayfa olan 25. basımı yapılmıştır) olan eser bircok kez yeni verilerle guncellenmiştir. Ekonomide verilerin guncel olmasının onemini bilmekle birlikte bu eseri "hic yoktan iyidir" mantığıyla paylaşıyorum. Bir arkadaş, kitabın yeni basımlarından birini tarar ve paylaşırsa bundan mutluluk duyarım.

İCİNDEKİLER

I. Giriş /3
    Birinci Kesim: Tarihsel Gelişme
    II.Osmanlıdan Kalan /9
    III. Kuruluş Yılları /32
    IV. Devletcilik ve Sonrası /60
    V. Toplumsal Donuşum Hız Kazanıyor /89
    VI. Planlı Gelişmenin Dayanakları /141
    İkinci Kesim: Ekonomi Politikasında Koklu Donuşum
    VII. Dışa Acık Buyume /193
    VIII. Parasal Politika ve Gelişmeler /226
    IX. Kamu Kesimi Ekonomisi /243
    X. Ekonominin Dış Dunyası /272
    XI. Sermaye Kaynaklarının Kullanımı /307
    Ucuncu Kesim: Sektorel Gelişmeler
    XII. Tarım Onemini Koruyor mu? /331
    XIII. Sanayileşme Ray Değiştiriyor /361
    XIV. Hizmetler Dengesiz Gelişiyor /388
    Dorduncu Kesim: Gelişmenin Toplumsallığı
    XV.Nufus ve İşgucu /403
    XVI. Calışma Yaşamı /425
    XVII. Ulusal Uretim ve Boluşumu /444
    XVIII. Ekonominin Genel Dengesi /471
    XIX. Dunya Ekonomisinde Turkiye /491
    XX. Uzun Donemde Gelişme /509
    Kişi Adları Dizini /535
    Konu Dizini /539

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.