Zaman zaman Turkiye Selcukluları ile ilgili calışmaları incelediğimizde bu devletin en parlak devrini yaşadığı zamanlarda bile meslek hayatıyla ilgili fazla bir bilgi olmaması dikkatimizi cekmişti. Araştırmacılar ise eserlerinde genelde esnaf ve ahi teşkilatı uzerinde durmuşlardır. Bu bakımdan Prag'da toplanan XII. CİEPO Sempozyum'unda Selcuklu devrinde Anadolu'daki mesleklerle ilgili bir tebliğ vermeyi duşundum. Onceleri devrin siyasi tarih ağırlıklı kaynakları uzerinde araştırmalar yaptım. Zaten az olan bu devrin kaynakları icinde, İbn Bibi ve Aksarayi'nin eserleri dışında, fazla bir bilgi elde edemedim.
Araştırma sırasında devlet ve vakıflardan maaş alanları bu değerlendirmeye almamaya gayret gosterdim. Ancak az sayıdaki orneklerle -ozellikle meslek sahiplerinin aldıkları ucretler konusunda- bunu tam uygulayamamış olabilirim. Şunu da belirtmek isterim ki calışmamızda bu mesleklerin esnaf ve ahi teşkilatıyla olan ilişkileri uzerinde de durulmamıştır.
Bu calışmamız sırasında Anadolu'daki meslek sahiplerini;
a- Doğrudan kaynaklarda gecen mesleklerden (kazzaz, hattab, zer-ger gibi)
b- Mesleklerin icra edildiği dukkan, han, carşı ve pazar yerlerinden (demirciler carşısı, şekerciler hanı, dukkan-ı revvası gibi)
c- Şahısların isimlerine dahil lakablardan (Ahmed Debbağ, Mehmed Hayyat gibi) tespit etmek icin caba gosterdim.
-Erdoğan Mercil-
(Onsoz'den)
Enişte taramalı mamullerinden perhiz bozan bir urun daha..
Turkiye Selcuklularında Meslekler
*** Şubemiz yoktur ***
247 sf - 10 mb - pdf
Erdoğan Mercil - Turkiye Selcuklularında Meslekler
Ekonomi ve Kariyer Kitapları1 Mesaj
●37 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- Araştırma ve İnceleme Kitapları
- Ekonomi ve Kariyer Kitapları
- Erdoğan Mercil - Turkiye Selcuklularında Meslekler