Michael C. Corballis - İşaretten Konuşmaya - Dilin Kokeni ve Gelişimi Pdf Cs

Pdf Cs Link 6 Mb:
Gizli İçerik:
Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Pdf Cs Link 17 Mb:
Gizli İçerik:
Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Bu kitapta geniş bir disiplinler yelpazesinin iplikleri kullanılarak hoş bir oyku dokunuyor. Dilin, primat atalarımızın cıkardığı seslerden değil, el ve yuzleriyle yaptıkları hareketlerden geliştiği anlatılıyor. "Sozcuklerin yeryuzunun kızları, nesnelerin ise gokyuzunun oğulları olduğunu unutmadım" diyor Samuel Johnson, modern İngiliz sozlukculuğunun babası. Ancak yine de kitabın yazarına gore yanlış yola sapmış gorunuyor: "Cunku, aslında yeryuzune ait olanlar nesnelerdir, sozcukler ise gokyuzunde yaratılmış gibi keyfi ve ucarıdır. Gercek dunyayı algılamamız, işitmekten cok gorme ve dokunma duyumuza bağlıdır. Bu keyfi seslerle nesneler arasındaki bağ acaba nasıl kurulmuştur? Boyle bağlantıların bedeni hareketlerle ic ice girmesi kacınılmazdır." Kitapta ayrıca, dilin evrimiyle ilgili pek cok kanıt gosterilmeye calışılıyor. 1859'da Darvin'in Turlerin Kokeni adlı kitabı buyuk bir gurultu koparmıştı. Yedi yıl sonra, Paris Dilbilim Topluluğu dilin evrimiyle ilglili butun tartışmaları yasakladı. Gunumuzde, primat davranışlarını inceleyen araştırmacılar, onların konuşmaya benzer davranışlar sergilediğini gosteren pek cok kanıt sunuyor. Noroloji, dilbilim, antropoloji ve gelişim psikolojisinin de kanıtları var. Oykuye şimdi molekuler biyologlar da katkıda bulunuyorlar.

(10 Eylul 1936 doğumlu) bir psikolog ve yazar. Yeni Zelanda , Auckland Universitesi'nde Psikoloji Bolumu'nde profesordur. Araştırma alanları gorsel algı , gorsel imgeler , dikkat , bellek ve dilin evrimi gibi bilişsel sinirbilimdir.

Cevirmen: Aybek Gorey
Yayın Tarihi 2003-07-21
Orjinal Adı From Hand To Mouth
ISBN 9758704354
Baskı Sayısı 2. Baskı
Dil TURKCE
Sayfa Sayısı 284

Sayın Hakan Porsun cift sayfa olarak tarayıp bana gonderdi ben de tek sayfa olarak boyutu duşurulmuş olarak duzenledim.