?Dil Denen Mucize? (Das Wunder der Sprache), modern dil biliminin konularını, metotlarını ve ulaştığı sonucları, herkese anlaşılır bir şekilde anlatmak amacındadır ve dil konusunda uzmanların neler dediklerini bilmek isteyen herkese hitap etmektedir.
Son olarak Mainz Universitesi Karşılaştırmalı Hint-Avrupa Dil Bilimi Kursusu Başkanlığı gorevinde bulunan Prof. Dr. Wal-ter Porzig'in (1895 - 1961) ilk baskısı 1950'de yapılan bu kitabı, kısa surede dil biliminin temel eserlerinden biri haline gelmiştir. ?Matematik nasıl butun fen bilimlerinin temeli ise, dil bilimi de aynı şekilde butun manevî bilimlerin temelidir " duşuncesinden hareket eden Porzig, modern dil biliminin 19. yuzyılda ortaya cıkışından bu yana gelişimini, ceşitli akımları, goruşleri, metotları ve araştırma alanlarını objektif bir tarzda okuyucuya sunmaktadır. Tercumede, yazarın olumunden sonra Prof. Dr. Heinz Rupp ve Dr. Andrea Jecklin tarafından duzenlenen 1971 baskısı esas alınmıştır.
1. ciltte dilin ne olduğu, araştırma metotları, soz, cumle, kelime, kelime hÂzinesi, kelime turleri gibi genel dil bilimi konuları yanında dil psikolojisi uzerinde durulmuştu.
Kitabın V. - VII. bolumlerini oluşturan bu 2. ciltte, dil topluluğu, dilin bu topluluktaki rolu, yuksek dil, gundelik dil, ağızlar, ozel diller, uzmanlık dilleri, dil tabakaları arasında alış-veriş olayları gibi dil sosyolojisi konularından sonra, dilde değişme, bu değişmenin turleri ve sebepleri İncelenmekte, son bolumun konusunu ise, Hint-Avrupa dil ailesindeki diller ve tarihî- karşılaştırmalı dil bilimi oluşturmaktadır.