Soz, duşuncelerin dışa vurumudur. Bu iki kavram arasında mutlak bir dengenin kurulması gerekir. Ozanın, yazarın, sanatcının dili kullanmadaki ustunluğu, onun ustalığını da gosterir. Bir yazının soz orgusundeki fazlalıklar, eksiklikler, uyumsuzluklar o yazarın yazı işinde henuz olgunlaşmadığını kanıtlar. Buna dil duyarlığını da eklemek gerekir. Sozcuklerin secimi, cumlelerin ic ve dış yapısına gosterilen ozen, ses ve anlam değeri bu duyarlıkta sanatcıya ozel bir yer hazırlar ve onu oteki bireylerden ayırarak ayrıcalıklı bir yere oturtur.
Neresinden bakılırsa bakılsın yazar bir dil işcisidir. Ağını oren bir orumcek ya da gergefte nakış işleyen bir gelin edasıyla hareket etmek zorundadır. Duşunceler her yonuyle bu dil işcisinin ka¬leminde berraklaşmalıdır. Bicim ve anlamsal yonuyle her yazısı pırıl pırıl olmalıdır.
Eğer yazar ya da ozan imge ve cağrışım guclerini acıklığa ka- vuşturamıyorsa, bunu bir gorev olarak duşunmuyorsa, anadilinin gereklerini yerine getirmede gucsuz kalıyorsa, ne yazarsa yazsın, ne soylerse soylesin sadece kendini yaşar ve boyle bir sanatcı kimliği kendini bile aşamaz.
Yılların kıymetli ve eskimez adı; dilci, edebiyatcı Sayın Omer Asım Aksoy ",Dil Yanlışları " adlı bu yapıtında, yanlışlara bir daha duşulmemeyi hem gosteriyor hem oğretiyor.
Anadilini doğru kullanmak icin...
Cevdet YALCIN
Tıpkıcekim PDF, Clearscan
9.3 Mb
346 Tek Sayfa
Yalcın Emel Yayınları, 1990
Bu kitap ilk kez forumumuzda paylaşılmaktadır.
Lutfen forumun linklerine sahip cıkın.
Forumun adresini verin ailemize katılsınlar.
Forum paylaşım-katılım kulturudur.
Harcanan emek bu forumun gelişmesi icindir, sahip cıkalım.