Mehmet Hazar - Turkce (Sozcuk) Anlam Bilimi 1
Dil - Dilbilim Kitapları0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- Eğitim Kitapları
- Dil - Dilbilim Kitapları
- Mehmet Hazar - Turkce (Sozcuk) Anlam Bilimi 1
-
13-07-2022, 20:56:20
Mehmet Hazar bu eserinde bir Turk dili oğretim uyesi gozuyle Turkiye Turkcesi anlam bilimine yaklaşmıştır.
Turkluk bilimi ve Turk anlam bilimi araştırmalarına katkı sağlayacak bu eserde, Turkce sozcuk anlam bilimi uzerinde durulmuştur. Cumle anlam bilimi ve metin anlam bilimi calışmalarıyla bu seri tamamlanacaktır.
Eserde zaman zaman fono-semantik bir dil incelemesi yapılmıştır. Bu eserde Turkcenin anlam gucunun ne kadar zengin olduğu muşahede edilecektir.
Yazarımızın Turk anlam bilimi terimleri calışmasını yayın evimiz tarafından sozluk olarak okuyucuya kazandırdık. Bu calışmada ise once konusu icaz ile ilgili bir on soz yazılmıştır. Girişte anlam biliminin tarihcesi verilmiştir. Sonra sozcuğun oluşumuna gecilmiştir. Akabinde anlam ozelliklerinde benzerlik, keyfilik, değişmezlik, başkalaşabilirlik ve aynılaşma konularına değinilmiştir. Anlam başlığı altında ise alfabetik sırayla 87 alt başlık altında anlamlar irdelenmiştir. Anlam belirleyicileri ve anlam ayırıcıları başlığında konu tablo ile desteklenerek anlatılmıştır. Anlamdan goreve gecişte ise gramatikal inceleme yapılmıştır. Anlam alanı, tasarım ve duygu değeri, temel anlam ve sozcukler, art ve eş zamanlı anlam değişmeleri, semantik boşluk ve semantik tabaka konusu ile eser nihayet bulmuştur. En sonda sonuc ve değerlendirme bulunmaktadır.
Metin aralarına resim, şekil, tablo ve simgeler eklenerek okuyucunun ve oğrencilerin dikkati konuya cekilmiştir. Bu kitap hem genel okuyucuya hem de anlam bilimi dersi alan oğrencilere hitap etmektedir.
Eğitim, 2014
ALINTIDIR