Ayşe Filibeli - Arıtma Camurlarının İşlenmesi; Dokuz Eylul Universitesi Muhendislik Fakultesi Yayınları No:255; Ucuncu Baskı;2002, DEU , İzmir.
Kitabın 1. Bolumunde, on arıtma, ikincil arıtma, fiziksel-kimyasal arıtma gibi ceşitli arıtma işlemlerindeki muhtemel camur kaynakları tanımlanmış ve her bir arıtma işlemi sonucu oluşan, fiziksel, kimyasal ve biyolojik acıdan farklı niteliklerdeki arıtma camurlarının ozellikleri belirtilmiştir.
2.Bolumde, arıtma camurlarının işlenmesi ve bertaraf edilmesinde uygulanılan yontemler tablolar halinde ozetlenmiş ve genelleştirilmiş akım şemaları verilmiştir.
3. Bolumde ceşitli proseslerden oluşan arıtma camurlarının miktarlarının hesaplanması esastan ozetlenmiştir.
4. Bolumde, arıtma camurlarının iletilmesi icin kullanılan pompalar (piston, kademeli, santirfuj, diyafram ve yuksek basınclı piston pompalar) ve ozellikleri verilmiş; arıtma camurlarının boru hatları ile iletilmesi halinde ceşitli camurların ozelliklerine bağlı olarak meydana gelen yuk kayıplarının hesaplanması icin kullanılan yontemler tanıtılmıştır.
Kitabın 5. Bolumunde, arıtma camurlarının stabilizasyonu icin kullanılan yontemler (kirec stabilizasyonu, ısıl işlem, anaerobik curume, anaerobik camur curume, kompostlaştırma) detaylı olarak incelenmiştir. Nihai bertaraf oncesinde cevreye zararsız bir son urunun elde edilebilmesi icin uygulanan biyolojik ve kimyasal stabilizasyon yontemleri acıklanmış, bu yontemlerin uygulanması icin kullanılan sistemlerin tasarım ilkeleri verilmiştir.
6.Bolumde, camurların yoğunlaştırılması icin kullanılan yontemler (graviteli, flotasyon, santrifuj yoğunlaştırma), detaylı olarak incelenmiştir. Camurun iceriğindeki suyun uzaklaştırılması ve katı madde konsantrasyonlarının arttırılması icin yaygın olarak kullanılan yontemlerin temel esasları ve tasarım ilkeleri bu bolumde verilmiştir.
7. Bolumde, ham ve stabilize olmuş arıtma camurlarının nihai bertaraf oncesinde suyunun alınması icin kullanılan doğal ve mekanik su alma yontemleri ozetlenmiştir. Su alma icin yaygın olarak kullanılan yontemlerin temel prensipleri acıklanmış, bu amacla kutlanılan unitelerin genel tasarım ilkeleri verilmiştir.
8. Bolumde, camurun su verme ozelliklerinin geliştirilmesi icin uygulanan camur şartlandırma işlemleri anlatılmıştır. Bu bolumde, camur şartlandırmanın amacı, şartlandırma icin kullanılan yontemler (kimyasal şartlandırma, ısıl işlem, dondurma, yıkama, radyasyonla şartlandırma, biyolojik yontemle şartlandırma) ve şartlandırma işleminin uygulanması hakkında genel esaslar derlenerek sunulmuştur.
9. Bolumde, arıtma camurlarının nihai bertarafi icin kullanılan yontemler verilmiştir. Bu kısımda nihai bertaraf icin uygulanan duzenli depolama, kompostlaştırma, solidifikasyon ve termik yontemler detaylı olarak takdim edilmiş; diğer yontemler ise kısaca ozetlenmiştir.
10. Bolumde arıtma camurlarının arazide bertarafi icin uygulanan işlemler tanıtılmıştır. Arıtma camurlarının tarımda toprak şartlandırıcı olarak kullanılabilmesi ve sulamada değerlendirilebilmesi amacıyla kullanılan yontemler detaylı olarak acıklanmıştır.
11. Bolumde, arıtma camurlarının dezenfeksiyonu, bu amacla kullanılan pastorizasyon işlemi ve uzun sureli depolama yontemleri işlenmiştir.
12. Bolumde ise sulu ve suyu alınmış arıtma camurlarının merkezi arıtma tesislerine ve nihai bertaraf sahalarına taşınması icin kullanılan yontemler acıklanmıştır.
13. Bolumde ise arıtma camurlarının işlenmesi ve nihai bertarafi konusunda ulkemizde uygulanmakta olan yasal mevzuat ozetlenmiştir. Arıtma camurlarının nihai bertarafi icin uyulması gereken yasal kısıtlar ve sınırlamalar verilmiştir.