sıla gencoğlu roportaj sılanın sac rengi sıla sac rengi sılanın goz goz
son zamanlarda muziğe damgasını vuran Sıla Gencoğlu sevişmeden uyumayalım ile zirvede......

OZAN 'BAŞKA STUDYOYA GİDİN' DEDİ!

YENİ ALBUMU 'İMZA'NIN CIKIŞ ŞARKISI 'SEVİŞMEDEN UYUMAYALIM' İLE BUYUK BEĞENİ TOPLAYAN SILA, GUNAYDIN'A KONUŞTU. GENC ŞARKICI, YENİ ALBUMUNU VE İLERİYE DONUK HEDEFLERİNİ ANLATTI..

İster kırılıp dokulelim. İster yok olup dirilelim. Sevişmeden uyumayalım. Anlaşmadan olmeyelim...' diyen şarkısıyla bir kez daha muzikseverlerin kalbini calan Sıla Gencoğlu, 10 parcanın yer aldığı yeni albumuyle dinleyici kitlesini genişleteceğe benziyor. 1980 doğumlu olan genc yıldız, yaptığı muziği bir konsepte sığdırmıyor: 'Ben her şeyi dinliyorum. Yaptığım muzik de aynı ceşitliliği gosteriyor. Bu benim muziğim. Konseptsizlik de bir konsepttir!'

* Muziğe ilginiz okul yıllarında başlamış, ailede muzikle ilgilenenler var mıydı?
Ortaokul ve lise yıllarında muzikle ilgilenmeye başladım. Babamın kulağı cok iyidir, guzel şarkı soyler ama benim dışımda ailede muzikle ilgilenen kimse yok. Daha cok, politikacı bizimkiler. İki dedem de milletvekili, babam da uzun yıllar siyasetle uğraştı, il başkanlığı yaptı.

KENAN İŞİNİN EHLİ
* İstanbul'a geldikten sonra yedi yıl Kenan Doğulu'ya vokal yaptınız. Nasıl tanıştınız?
Kenan'la tanışmamız, benim Bilgi Universitesi Caz Vokal Bolumu'nde okuduğum doneme denk geliyor. Kenan'ın vokalisti olan Cem Ocal cok yakın arkadaşımdı. Onun sayesinde tanıştım Kenan'la ve başladım vokal yapmaya. Karşılıklı memnuniyetimiz olunca yedi yıl devam etti, biraz sebatkar davrandık...

* Gecen bu yedi yılın muzik kariyerinize ne gibi katkıları oldu?
Ben cok ciddi ve iyi bir muzisyenle calıştım. Kenan gercekten işinin cok ehlidir. Sahnesi cok başarılıdır, cok interaktifdir. Gerek muzisyenlerle diyaloğu olsun, gerek muzikal fikirleriyle cok yoğun bir insandır. Cok şey oğrendim ondan. Sahne bizim icin teoriyi pratiğe dokebileceğimiz en onemli platform; dolayısıyla cok guzel bilgi alışverişleri oldu aramızda. Şu anda sahnedeki rahatlığımı Kenan'la yedi sene aynı sahneyi paylaşmış olmama borcluyum.

ELEKTRİĞİMİZ TUTTU

* Biz sizi ilk albumunuz cıkmadan cok once tanıdık. Şarkılarınızı Ferhat Gocer, Kenan Doğulu, Emel Muftuoğlu soyledi ama asıl cıkışınız 'Sıla' dizisinin muziğiyle oldu. Sezen Aksu ile birlikte yaptığınız dizinin şarkısı 'Tore' herkesin beğenisini kazandı. Aksu ile nasıl calıştınız?
Calışması bu kadar kolay bir kişiyi ben daha once hic gormedim. İki kişi soz yazıyorsanız veya soz yazıp beste yapıyorsanız, karşılıklı enerji cok onemli, herkesle de tutmuyor o elektrik. Bizim uc calışmamız oldu Sezen Hanım'la. Aynı yerlerden yola cıkıp aynı şekilde ilerliyor kafa yapımız.

UNU ELEMİŞ, ELEĞİ ASMIŞ
* Dev bir isimle birlikte bir şeyler uretiyor olmak zor olmalı... Sezen Hanım'ın hic oyle egoları yok. Ben onun yanında cok buyuk bir usta olduğu icin ister istemez heyecan ve endişe duydum ama onun karşı tarafa salgıladığı bir rahatsızlık ve huzursuzluk yok. Son derece kendinden emin. Ununu elemiş eleğini duvara asmış.

* Soz yazarken, beste yaparken en cok nelerden etkileniyorsunuz?
Her şeyden... Kendi hikayelerim var, başkalarının hikayeleri var. Hikaye dolu zaten dunya. Değişiyor, değişkenlik gosteriyor etkilendiğim şeyler. Mumlarımı, tutsulerimi yakarım ve oyle soz yazar beste yaparım gibi bir şey yok benim icin. Onumden biri gecer, hic tanımadığım bir insan bile olsa, bende bir şeyler uyandırır ve yazarım. Herhangi bir tetik olabiliyor yani. Bir duyguyu geriye donup hatırlamak bile yetebiliyor...

* Sesiniz cok guzel ve duru... Sesinizi korumak icin neler yapıyorsunuz?
Şan derslerim hÂl devam ediyor. Dikkat ettiğim şeyler de var. Mesela suyumu her zaman ılık icerim. Kondisyon cok onemli. Uzun yuruyuşlerim meşhurdur benim. Uzun uzun yururum nefesim acılsın diye. Bol bol şarkı soylerim. Zaten genel bir disiplinim de var.

* Peki albumun adını neden 'İmza' koydunuz?
Bu iş, altına imzamı atabileceğimiz bir iş, hatta sadece benim değil butun ekip arkadaşlarımın altına imzalarını atabileceği bir iş oldu.

* Bazıları ilk albumunuz 'Sıla'nın tarzında bir tutarsızlık olduğunu duşunuyor. Cıkış parcası olan 'Dan Sonra' ile diğer şarkılar arasında sound farkı olduğunu duşunuyorlar. Siz bu eleştirilere ne diyorsunuz?
Zaman icinde oturacak tarzım. Bu benim muziğim, herhangi bir adı yok. Yelpazesi geniş biriyim bu anlamda. Ben rock da dinlerim, arabesk de, caz da. Muziğimin icinde dolayısıyla bunlarla ilgili bircok melodi var. Evet, kabul ediyorum birtakım tutarsızlıklar vardı ilk albumde fakat ikinci album bir senelik bir zaman diliminde hazırlandı. Muzikler farklı yerlerden de olsa bir sound birliği var, kendi icinde cok tutarlı. Bir de şoyle bir durum var; 'Dan Sonra'yla cıktığımda o şarkıyı seven bir elektronik muzik seven kitlem oluştu. Akustik şarkı soylediğim zaman da elektronik şarkılarımı sevmeyen bir kitle var. Bir de her ikisini de seven bir dinleyici kitlem var. Yani uce ayırıyoruz benim dinleyici kitlemi. Ben butun dinleyicilerime hizmet etmek icin buradayım. Karma bir konsept benimki. Konseptsizlik de bir konsept, benim muziğim bu.

HANDE RADİKAL
* Elektronik muzik demişken, Hande Yener'i nasıl buluyorsunuz? Madonna'nın kotu bir taklidi olduğunu soyleyenler de var...
Hande Yener'i cok radikal buluyorum. Değişime acık insanları her zaman cok sevmişimdir. Madonna'yı taklit ettiğini duşunmuyorum. Madonna taklidi oyle olmaz. Guncel durumları ve trendleri takip eden biri olduğu icin belki de benzetiyorlar.

* 'Sevişmeden Uyumayalım' cok beğenildi. Siz neler hissediyorsunuz bu başarı icin?
Dediğim gibi ilk albumde 'Dan Sonra' ile elektronik bir cıkış yaptık, ikinci albumde de benden elektronik bir cıkış bekleniyordu. Biraz da ters koşe olsun istedik, akustik olsun istedik. Nihayetinde ben bir şarkıcıyım. O yuzden boyle bir secim yaptık. Şarkıyı ilk yaptığımız andan beri ve yakın cevrem şarkıyı dinlediğinden beri bu şarkıya icten bağlandı ve sıcacık buldular. İlk yaptığımız gun itibariyle cıkış şarkımızın bu olacağını biliyorduk, yakın cevremiz de destekledi zaten.

* Bu albumde de 'Yaban Gulu' dizisinde calan 'Ne Cok' adlı şarkı yer alıyor. Dizi muzikleri yapmayı duşunuyor musunuz?
Guzel ve heyecanlanacağım bir proje gelirse ben her zaman yaparım. Gorselin altına muzik doşemek, bir hikayenin uzerine bir şey yazmak cok keyifli bir iş.

Eurovision şarkısını nasıl buldunuz? Siz Eurovision'a katılmayı duşunur musunuz?
Başarılar diliyorum Hadise'ye. Teklif gelirse duşunurum. Ben politik buluyorum Eurovision'u. Muzikle cok alakalı ve bağlantılı bir yarışma olduğunu duşunmuyorum. Ama ne olursa olsun milliyetciliğimizi uyandıran ve iyi başarılar aldığımız zaman yuzumuzu gulduren bir yarışma. Ben cok tasvip etmiyorum ama yapıldığı zaman da, iyi şeyler olsun istiyorum. Hadise'nin şarkısı guzel. Cok da fazla yorum yapmak istemiyorum cunku onlar da bir heyecan besliyor. Bir insana kostek olmak cok kolay da, destek olmak daha zor bizde. O yuzden cok fazla konuşmak istemiyorum.

Yazmayı cok seviyorsunuz, ileride yazı uzerine bir şeyler yapmayı duşunuyor musunuz?
Evet, bir gun bir kitap yazmayı duşunuyorum. Koşe yazarlığı yapmayı da duşunuyorum. Yazıyla ilgili olan her şey bende hayata gecirilecek bir projeymiş gibi duruyor. Ne zaman olacağı hakkında bir fikrim yok ama bir gun yazmak istiyorum. Yazı yazmayı seviyorum cunku benim kendimi ifade etme bicimim.

* Yazı yazmak, muzikyapmak ve hatta modayada el atacağınızı soylediniz. Bu kadar enerjiyi nereden buluyorsunuz?
İcimde var bu enerji. Galiba hayattaki enerjimi oradan alıyorum, oradan besleniyorum. Boyle yaşamayı seviyorum. Ben boş oturduğum zaman kendimi cok kotu hissediyorum.O yuzden benim hep bir meşgalem olmalı. Evde de oyleyim. Hiperaktifimdir.

'İmza' albumundeki 'Sevişmeden Uyumayalım' şarkısına ilk klibi cektiniz ve yurtdışından onemli bir goruntu yonetmeniyle calışmışsınız...
Evet, Dennis Madden'le calıştık. Daha once yine Murat Kucuk'un cektiği işlerde gormuştum ve cok beğenmiştim. Bir gun muhakkak calışmak isterim demiştim. O hakikaten cok ciddi isimlerle calışmış; Eros Ramazzotti'den Prince'a kadar. Beni en cok vuran isim, Prince'dı zaten, hayranıyım.

* Klipte giydiğiniz kıyafetler cok şık. Siz mi sectiniz?
Evet, zaten stil konusuna da el atmak istiyorum. Cizemiyorum ama tarif edebiliyorum. Bu konuda profesyonel arkadaşlardan yardım alıyorum. Belki bir gun yaparım. Modayla hep ilgim olmuştur.

* Bazı hayranlarınız sizin surekli fiziksel goruntunuzu değiştirmenizden şikayetci. Tanımakta gucluk cektiklerini soyluyorlar. Niye sık değiştiriyorsunuz goruntunuzu?
Değişken biriyim ben. Bu yine benim en stabil halim. Sacımın rengini eskiden cok daha fazla değiştirirdim, hatta haftada bir değiştirdiğim olurdu. Arkadaşlarım da tanımakta gucluk cekerlerdi (guluyor). Ben seviyorum değişikliği, biraz bukalemun gibiyim. Ama şimdi duruldum. Yaşla da alakalı. O marjinal donemlerim yok aslında, artık goruntumle uğraşmıyorum.

* 'Dan Sonra'da bip'lenen kufurlu bir bolum vardı. Bu albumde de 'Bitse de Gitsek' adlı şarkıda 'p.z.nk' sozu geciyor. Kufuru ozellikle mi tercih ediyorsunuz?

Kufur tercihi değil aslında o. 'Dan Sonra'daki bip'li yeri ben insanların algıladığı bicimde yazmamıştım aslında, fakat sonradan aklıma geldi. Ozan'a soyledim; 'buraya bip koyalım herkes ne duşunurse duşunsun' dedim. Bazı oyunlarda da şiirlerde de gecerlidir bu durum, oraya kufur yazmasan o anlamı vermez. Ama yaşadığımız memlekette bunu acık acık kaydedemiyoruz. Aslında bir ara Kenan'la duşunduk, acaba acık acık soylesek mi diye. Ozan karşı cıktı, 'Gidin başka studyoda kaydedin' dedi (guluyor). Gunde kac kere kufur ediyoruz sonucta...

Soz yazarı olarak Sezen Aksu, Mazhar Alanson, Bulent Ortacgil, Nil Karaibrahimgil, Emre Aydın ve Teoman'ı cok başarılı buluyorum. Şarkıcı olarak en cok beğendiğim isim, Tarkan!

* Şarkılarıma saplantı halinde bağlılığım var. Mesela biri bana 'Albumu dinledim, 5-6 şarkıyı cok beğendim' dediği zaman, ben 'niye diğerlerini beğenmedi?' diye uzulup, takıyorum.

* 'Bitse de Gitsek' şarkısında Kenan Doğulu'nun soylediği bir bolum var, orada 10'dan geri sayıyor. O bolumu Kenan yazdı. Bak geri gidiyoruz bu sefer, nasıl olmuş' dedi. 'Dan Sonra'da da 1-2 diye sayıyorduk. Esprisi budur yani...