Samed Behrengi - Küçük Karabalýk; ISBN:975-308-153-7;Samed Behrengi Dizisi:1;2001; Gendaþ A.Þ.; Ýstanbul
Samed BEHRENGÝ Üzerine
1939 yýlýnda Ýran Azerbaycan'ý Tebriz kentinde yoksul bir iþçi ailesinde doðdu Samed Behrengi. Tebriz'de öðretmen okulunu bitirdi. Tüm Azerbaycan'ýn kýrsal alanýný adým adým dolaþtý. Köylerinde öðretmenlik yaparken halkýnýn sorunlarýný inceledi.
lran'ýn karanlýk saltanat döneminin baskýsý altýnda devrimci savaþýný toplumsal içerikli yapýtlarýyla sürdürdü.
Ýki yüzyýlý aþkýn bir süreden beri kültürel ve sosyo-ekonomik sömürü tutsaðý bulanan Azeri insanýnýn dil özgürlüðü umudunu iþledi. Bu dili çok güzel kullanabildiði halde geniþ bir topluma seslenebilmek için Farsça yazdý. Titiz bir sorumluluk altýnda ve kendisine yol gösteren diyalektik yöntemini unutmadan ...
Sonra hiç beklenmedik bir anda Aras Çayý'nda ölü bulundu. Onu bilenler öldürülmüþ olduðunu kabul ederler. Mezarý Tebriz'dedir. Taþýnda 31 Aðustos 1968 yazar...
Günün birinde Küçük Kara balýk annesine içinde yaþadýklarý derenin ötesini görmek istediðini ve orada nelerin olduðunu bilmek için gitmesi gerektiðini söyler.
"Böyle amaçsýzca yüzmekten býktým usandým. Baþka yerlerde neler olduðunu öðrenmek istiyorum. Bu düþünceleri kafama bir baþkasýnýn soktuðunu sanabilirsin, ama ben uzunca bir süredir kendim düþünüyorum bunlarý. Arkadaþlarýmdan da bazý þeyler öðrendim elbette; örneðin, birçok balýðýn yaþlanýnca, hayatta hiçbir þey yapmadýk, hayatýmýzý boþa geçirdik, diye yakýndýklarýný biliyorum. Durmadan sýzlanýp dururlar. Ben yaþamanýn nasýl bir þey olduðunu öðrenmek istiyorum; durmadan ayný þeyleri yapmak, yaþlanana kadar baþka bir þey yapmadan yaþamak olamaz; dünyada yaþamanýn anlamý bundan daha fazla olmalý!?
Önce annesi, ardýndan deredeki diðer balýklar Küçük Kara Balýk?a itiraz ederler. Gitmek mi? O nasýl laftýr öyle? Otursundur oturduðu yerde. Onlarýn yaþadýðý dünya burasýdýr, ötesi yoktur. Saçma sapan konuþmanýn, gitme lafý edip huzur bozmanýn, fazlaca soru sormanýn ve sorgulamanýn da gereði yoktur. Ýþ öyle bir noktaya varýr ki, diðer balýklar Küçük Kara Balýk?ý linç etmeye bile kalkarlar. Sadece diðer küçük balýklar ona arka çýkar ve çaðlayanýn ucuna kadar ona eþlik ederler. Küçük Kara Balýk sonunda hiç bilmediði diðer dünyaya adým atar ve nerede biteceðini bilmediði upuzun bir yolculuða çýkar.