Edward Packard _ Ufo'nun Tutsakları _ Heyecanlı bir Macera! _ Macera Tuneli dizisi: 3
UFO'NUN TUTSAKLARI
HEYECANLI BİR MACERA!
UFO YONETİCİLERİYLE SAVAŞIN!
TUTSAKLARI KURTARIN!
HEYECANLI BİR MACERA!
UFO YONETİCİLERİYLE SAVAŞIN!
TUTSAKLARI KURTARIN!
Edward Packard _ Ufo'nun Tutsakları _ Heyecanlı bir Macera! _ Macera Tuneli dizisi: 3 Kağıt Dokulu Tıpkıcekim Pdf 4,5 Mb:
Edward Packard _ Ufo'nun Tutsakları _ Heyecanlı bir Macera! _ Macera Tuneli dizisi: 3 Uzay Dokulu Tıpkıcekim Pdf 4 Mb:
Edward Packard _ Ufo'nun Tutsakları _ Heyecanlı bir Macera! _ Macera Tuneli dizisi: 3 Beyaz Sayfalı Tıpkıcekim Pdf 2,3 Mb:
Edward Packard _ Ufo'nun Tutsakları _ Heyecanlı bir Macera! _ Macera Tuneli dizisi: 3 Galaksi Dokulu Tıpkıcekim Pdf 3,6 Mb:
MACERA TUNELİ SERİSİ
[CENTER]
Kitap okumanın cok sevilmediği bir ulkede yaşıyor olmamıza rağmen hic kimse okumanın faydalarını goz ardı edemez. Okuma alışkanlığı her canlının sahip olması gereken bir ozelliktir bence. Oyle kitabın turu muru de olmaz, hepsi hayal gucunu ve yaratılığı geliştirir, kişisel gelişime yardımcı olur. Birbirinden değerleri binlerce eserin herhangi birini diğerinden ayıramayız. Ancak bu eserler arasında biri var ki laf arasında adı gectiğinde ozellikle 90?larda yaşayanlar icin akan sular durur. Tarzıyla şu ana kadar yazılmış en ilginc ve farklı kitaplar topluluğu olan Macera Tuneli serisinden bahsediyorum.
?Neydi Macera Tuneli peki? Ne farkı vardı diğerlerinden?? diye soruyordur bu kitapları bilmeyenler. Hemen anlatalım. Bu zamana kadar gorduğumuz ve okuduğumuz kitapların hepsi lineer bir anlatıma sahiptir. Yani yazarın yazmış olduğu hikayeyi olduğu gibi okuruz, olayları değiştirebilme veya bir şeyler ekleyebilme şansımız yoktur. Oykuye hic bir şekilde dahil olamayız. Başkalarının başrollerde olduğu hikayelere tanık oluruz, hepsi başlar ve tek bir sonla biter.
İşte Macera Tuneli,cıktığı 80?lerin sonunda bu gidişata noktayı ilk koyan eserler topluluğu olmuştu. Yurtdışında ?Choose Your Own Adventure" ismiyle yayınlanan eserlerin bambaşka bir anlatım ve ilerleyiş tarzı vardı. İlk defa bir kitap, okuyucusunu interaktif olarak hikayeye dahil ediyordu. Yazar başrole okuyucuyu koyuyor,ona hitap ederek yazıyordu. Okuyucu yeri geldiğinde kendi secimlerini yapıyor ve hikaye bu secimlere gore şekilleniyordu, aynı bir rol yapma oyunu gibi. Ornek vermem gerekirse:
?Kacağı kovalarken bir yol ayrımına geldiniz. Sağda zemini camurlu, bataklığa benzer bir yol gozukmekte. Solda ise tepeye doğru uzanan, koyu renk taşlarla dolu bir patika var. Kacağa dair bir iz arıyorsunuz ancak bulamıyorsunuz. Sezgilerinize guvenip ilerlemeyi duşunuyorsunuz.
Bataklık yolunu tercih edecekseniz safya 48?e,
Patikadan devam edecekseniz sayfa 36?ya gidin? gibi.
Okuyucu benzer secimleri ust uste yapmak durumundaydı. Secime gore belirlenen sayfaya gidiliyor ve olaylar buna gore değişiyordu. Bu da hikayenin birden fazla sonunun olmasını sağlıyordu. İyi ve kotu sonlardan oluşan hikayelerin yer aldığı dopdolu bir macerayı tamamen siz yaşıyordunuz. Bir sonu gordukten sonra geriye donup diğer secenekleri denemek mumkundu. Tum sonları gormeye calışmak aşırı derecede zevkliydi. En başarılı bitiş bulunana kadar bu olay devam ederdi.
Hikayeler cocuklar icin yazılmış olsa da icerik olarak yetişkinlere de hitap edecek duzeydeydi diyebiliriz.Ozellikle karmaşık ve urkutucu oykulerin ağırlıkta olması bazen cocuklar icin biraz fazla mı diye duşunduruyordu. Hikayeler o kadar surukleyiciydi ki, elinizden bırakamıyor, bitirseniz bile etkisinden kurtulamıyordunuz. Acıkcası ben cok keyif alırdım. Aradan yıllar gecmesine rağmen hala coğunu hatırlarım.
?Neydi Macera Tuneli peki? Ne farkı vardı diğerlerinden?? diye soruyordur bu kitapları bilmeyenler. Hemen anlatalım. Bu zamana kadar gorduğumuz ve okuduğumuz kitapların hepsi lineer bir anlatıma sahiptir. Yani yazarın yazmış olduğu hikayeyi olduğu gibi okuruz, olayları değiştirebilme veya bir şeyler ekleyebilme şansımız yoktur. Oykuye hic bir şekilde dahil olamayız. Başkalarının başrollerde olduğu hikayelere tanık oluruz, hepsi başlar ve tek bir sonla biter.
İşte Macera Tuneli,cıktığı 80?lerin sonunda bu gidişata noktayı ilk koyan eserler topluluğu olmuştu. Yurtdışında ?Choose Your Own Adventure" ismiyle yayınlanan eserlerin bambaşka bir anlatım ve ilerleyiş tarzı vardı. İlk defa bir kitap, okuyucusunu interaktif olarak hikayeye dahil ediyordu. Yazar başrole okuyucuyu koyuyor,ona hitap ederek yazıyordu. Okuyucu yeri geldiğinde kendi secimlerini yapıyor ve hikaye bu secimlere gore şekilleniyordu, aynı bir rol yapma oyunu gibi. Ornek vermem gerekirse:
?Kacağı kovalarken bir yol ayrımına geldiniz. Sağda zemini camurlu, bataklığa benzer bir yol gozukmekte. Solda ise tepeye doğru uzanan, koyu renk taşlarla dolu bir patika var. Kacağa dair bir iz arıyorsunuz ancak bulamıyorsunuz. Sezgilerinize guvenip ilerlemeyi duşunuyorsunuz.
Bataklık yolunu tercih edecekseniz safya 48?e,
Patikadan devam edecekseniz sayfa 36?ya gidin? gibi.
Okuyucu benzer secimleri ust uste yapmak durumundaydı. Secime gore belirlenen sayfaya gidiliyor ve olaylar buna gore değişiyordu. Bu da hikayenin birden fazla sonunun olmasını sağlıyordu. İyi ve kotu sonlardan oluşan hikayelerin yer aldığı dopdolu bir macerayı tamamen siz yaşıyordunuz. Bir sonu gordukten sonra geriye donup diğer secenekleri denemek mumkundu. Tum sonları gormeye calışmak aşırı derecede zevkliydi. En başarılı bitiş bulunana kadar bu olay devam ederdi.
Hikayeler cocuklar icin yazılmış olsa da icerik olarak yetişkinlere de hitap edecek duzeydeydi diyebiliriz.Ozellikle karmaşık ve urkutucu oykulerin ağırlıkta olması bazen cocuklar icin biraz fazla mı diye duşunduruyordu. Hikayeler o kadar surukleyiciydi ki, elinizden bırakamıyor, bitirseniz bile etkisinden kurtulamıyordunuz. Acıkcası ben cok keyif alırdım. Aradan yıllar gecmesine rağmen hala coğunu hatırlarım.
[CENTER]
Yurtdışında 200 ayrı kitabı basılmış olmasına rağmen Turkce?ye sadece 20 tanesi cevrildi bu serinin.Turkce kitap listesini vereyim hemen:
1.Tibet'in Gizli Hazinesi
2.Uzay Şeytanı
3.Ufo'nun Tutsakları
4.Uzay Dışında Yolculuk
5.Bay Thrombey'i Kim Oldurdu?
6.Dikili Tasların Esrarı
7.Olduren Golge
8.Lanetli Şato
9.Yeraltı Krallığı
10.Tehlikeler Evi
11.Zaman Tuneli
12.Zaman Tuneline Donuş
13.Deniz Altında Macera
14.Kara Şatonun Esrarı
15.Dunya Tehlikede
16.Super Bilgisayar
17.İpek Kralı Kayboldu
18.Uzay Kartalı
19.Denizde Tehlike
20.Piramitteki Sır
Kucukken neredeyse tum kitaplara sahiptim ancak taşınmaydı, şuydu, buydu derken hepsini kaybettim. Bundan oturu de cok pişmanım. Bu seriye ait kitapları bulmak isteyenler biraz zorlanabilir. İnternetten yaptığım birkac araştırma sonucu bazı forumlarda bu kitapları satan arkadaşlara rastladım. Sahibinden gibi sitelerde de mevcut bazıları. Siz de eğer bu serinin eserlerine ulaşmak istiyorsanız interneti biraz kurcalayın derim.
Ah nerede Macera Tuneli gibi kitaplar diyorum son olarak. 90?lara dair en guzel şeylerden biriydi bu seri. Bu kadar yaratıcı kitaplar şu an niye yazılmaz anlamak zor. Hem de tam sırasıyken. Eğer hic okumadıysanız muhakkak bir yerden bulun ve tecrube edin. Pişman olmayacaksınız.
1.Tibet'in Gizli Hazinesi
2.Uzay Şeytanı
3.Ufo'nun Tutsakları
4.Uzay Dışında Yolculuk
5.Bay Thrombey'i Kim Oldurdu?
6.Dikili Tasların Esrarı
7.Olduren Golge
8.Lanetli Şato
9.Yeraltı Krallığı
10.Tehlikeler Evi
11.Zaman Tuneli
12.Zaman Tuneline Donuş
13.Deniz Altında Macera
14.Kara Şatonun Esrarı
15.Dunya Tehlikede
16.Super Bilgisayar
17.İpek Kralı Kayboldu
18.Uzay Kartalı
19.Denizde Tehlike
20.Piramitteki Sır
Kucukken neredeyse tum kitaplara sahiptim ancak taşınmaydı, şuydu, buydu derken hepsini kaybettim. Bundan oturu de cok pişmanım. Bu seriye ait kitapları bulmak isteyenler biraz zorlanabilir. İnternetten yaptığım birkac araştırma sonucu bazı forumlarda bu kitapları satan arkadaşlara rastladım. Sahibinden gibi sitelerde de mevcut bazıları. Siz de eğer bu serinin eserlerine ulaşmak istiyorsanız interneti biraz kurcalayın derim.
Ah nerede Macera Tuneli gibi kitaplar diyorum son olarak. 90?lara dair en guzel şeylerden biriydi bu seri. Bu kadar yaratıcı kitaplar şu an niye yazılmaz anlamak zor. Hem de tam sırasıyken. Eğer hic okumadıysanız muhakkak bir yerden bulun ve tecrube edin. Pişman olmayacaksınız.
EDWARD PACKARD
Edward Packard 1931 yılında New York şehri Huntington'da doğdu. Edward Packard; Princeton Universitesi, Columbia hukuk fakultesi mezunudur, halen avukatlık yaptığı New York kentinde yaşamaktadır. Bay Packard, Macera Tunelinin yaratıcısı ve dizi icinde yayımlanan pek cok kitabın yazarıdır.
Macera tuneli adlı kitap serisiyle tanıdığımız Choose Your Own Adventure kitaplarının yazarıdır. 90larda cocuk olanların aklını alan bu kitaplar, okurun yaptığı tercihlere gore farklı sonlarla bitmesiyle aklımızı almıştı zamanında.
Uzay dışında yolculuk isimli maceraya kendisini de dahil etmiş kişilik. Kraterlerin ortasında canınızı kurtarmaya calışırken, yanınızdaki Packard'a "şimdi ne olacak" diyorsunuz, adam da "bilemiyorum, buraya kadar yazmışım" şeklinde hoş bir cevap veriyor.
Choose Your Own Adventure(Yazar Edward Packard) Satış ortalaması:250 milyon
80'ler ve hatta 90'larda cocuk olanlar, ozellikle de kitap okumaya meraklı olanlar Macera Tuneli serisini mutlaka hatırlayacaklardır. Bu seriler, bana cok ciddi bir korku ve bilim kurgu (ve tur olarak da fantastik) sevgisi aşılamış, hatta yetişkinlikte okuduğum coğu kitap icin beklentilerimi cok ciddi bir şekilde yukseltmiştir.
Şahane hikayelere sahip olmasının yanı sıra, bu kitapların en bilindik ozelliği şuphesiz ki atmosferine cok katkı yapan ?sayfa ve hikaye secme? olayıydı. Yani okuduğunuz sayfanın sonunda, girdiğin zaman cıkamama şansın olan bir mağaranın onunde dururken kitap sana soruyordu :
Mağaranın iclerine doğru ilerlemek ve kayıp arkadaşlarını aramaya devam etmek istiyorsan sayfa 49`a gec.
Eğer dışarı cıkıp yardım aramak istiyorsan sayfa 17`den devam et
Hic bir şey yapmayıp, bulunduğun yerden arkadaşlarına sesleneceksen yan sayfayı oku
Muhtemelen fark etmişsinizdir, bu sistem en basit haliyle rol yapma oyunlarının (masaustu ya da bilgisayar fark etmez) cok temel bir hali gibiydi. Bu sececeğin sayfalarla ilerler, her kitap icin yirmi civarı farklı sona ulaşırdın. Bu sonlarda korkunc yaratıklara yem olur, kayıp medeniyetleri bulur, servet kazanarak ailenin yanına doner hatta bazen insan olmaktan ve Dunya`dan bile uzaklaşabilirdin.
Yanlış anlamayın, Macera Tuneli ?cocuk kitaplarından oluşan? bir seridir. Buna şuphe yok, ancak hikayelerinde bir Doctor Who ayarında bilim kurguyu, American Horror Stories tadında korkuyu ve X-Files turunde gizemi bulabilirsiniz.
Ben, merak edenler icin kısa kısa tanıtmak istedim.
1 ? Tibet`in Gizli Hazinesi
Tibet`li rahiplerin, doğa ustu guclere ulaştığı duşunulen kayıp bir vadiyi arıyorsunuz. Bu hikaye bir yandan fantastik oğeleri barındırırken, bir yandan da buyuk bir kısmıyla yasa dışı orgutlere karşı ajan hikayesi gibi geciyor. Serinin ortalama kitaplarından biri.
Evet, itiraf ediyorum soz konusu dedektif benim. Ohomm?
2 ? Uzay Şeytanı
Biraz Star Trek, biraz Flash Gordon. Yuzlerce ırkın olduğu, teroristler, duşman gezegenler, bilinmeyen teknolojiler ve yaratıklarla dolu bir Galaksi?de duzeni sağlamakla gorevli askerlerden birisiniz. Safi bilim kurgu ve aksiyonla dolu bir hikaye. Sonlarında, korkulan terorist Uzay Şeytanı`nın kimliğini (ve ne kadar aciz olacağını) oğrenebildiğiniz gibi atomlarınıza ayrılma riski de var.
3 ? Ufo`nun Tutsakları
İşte serinin, cok hit kitaplarından biri. Ucakla seyahat ederken, oldukca gelişmiş ve insanlardan bir o kadar farklı bir ırka ait uzay gemisi tarafından kacırılıyorsunuz. Bu yaratıklar uzerinde hakimiyet kurup gemiyi ele gecirmeniz ve uzay cennetini bulma şansınız olduğu gibi, anlaşılmaz ve urpertici teknolojilerle dolu devasa geminin icinde vucudunuzun ya da zaman algınızın kontrolunu kaybedebilirsiniz. Sizin gibi kacırılmış olan diğer yaratıklardan bahsetmiyorum bile. Sonları arasında milyonlarca yıl uyutulmak ve yabacı bir ırkın hayvanat bahcesine konulmak gibi secenekler de var. Oldukca urkutucu olabilen net bir bilim kurgu hikayesi.
4 ? Uzay Dışında Yolculuk
Bana gore serinin en unutulmaz kitaplarının başında geliyor. Gerceklikler arasında kapı acabilen bir profesorun deneyine şahit oluyor ve maceraya dalıyorsunuz. Kitabın icinden cıkıp bizim gercekliğimize geciş yapabildiğiniz gibi (dorduncu duvarı yıkmak) zaman ve mekandan soyutlanarak evrenin otesine ulaşabiliyorsunuz. Hatta paralel bir gerceklikten gelen kopyanızla tanışabiliyor, başka gercekliklerde kısılı kalabiliyorsunuz. Bir onceki kitap gibi, cok zekice duşunulmuş ciddi bilim kurgu oğeleri iceriyor.
5 ? Bay Thrombey`i Kim Oldurdu?
Diğer coğu kitabın aksine, fantastik oğeler icermiyor. Tehdit edildikten sonra oldurulen unlu bir milyarderin sır dolu hikayesine dalıyorsunuz. Heyecanlı kovalamacalar iceren, tam bir dedektiflik hikayesi.
6 ? Dikilitaşların Esrarı
Unlu Stonehenge Dikilitaşları`nı bilirsiniz. Bu hikayede, bolgeye giden bir araştırma ekibindesiniz. Tam oradayken taşlar havada hareket etmeye başlıyor ve arkadaşlarınızdan biri de onlara dokunarak kayboluyor. Serinin tamamı gibi iyi bir atmosferi olsa da, Zaman Tuneli ve Zaman Tuneline Donuş ile benzerlikler taşıyor. Bu yuzden serinin zayıf kitaplarından olduğunu duşunuyorum.
7 ? Olduren Golge
İşte bu tam bir Dean Koontz hikayesi. Uzerinde deneyler yapılan bir rus ajanı kacıp serbest olarak takılmaya başlıyor. Dunya Guvenlik Orgutu`nun bir ajanı olarak siz de peşinden gidiyorsunuz. Tabi adamın peşindekiler sırf siz değilsiniz, başka orgutler de değişik gucleri olan bu adamı kendileri icin istiyorlar. Az bilim kurgu oğeleri iceren, hızlı bir casusluk hikayesi. Benim nazarımda, Bay Thrombey`den bir adım ondedir.
8 ? Lanetli Şato
Bilimkurgu olmayan hikayelerin en harika olanlarından biri. İsmi yanıltmasın, sadece bir şatoda gecmiyor. İskocya`nın koyu, yağmurlu havasında, size miras kalan şatonun gizemlerinin peşinde koşuşturuyorsunuz. Aile lanetleri, periler ve kadim varlıklar, şatoyu kendisi icin isteyen uzaktan kuzenler arasında oldukca ilgi cekici bir hikaye. Cok ağır olmasa da fantastik oğeler ve ciddi bir atmosfer vaat ediyor.
9 ? Yeraltı Krallığı
Birden cok turu icinde barındıran, serinin cok sağlam kitaplarından biri. Dunya`nın kabuğunun altında buyuk bir boşluk olduğu, orada apayrı bir coğrafya ve farklı işleyen kurallar olduğu yonundeki, başka kitap ve filmlerde de işlenen teoriye dayanıyor. Bu Yeraltı Krallığı`nda, az gelişmiş maymunumsu kabileler, farklı evrim ağacından gelmiş yaratıklar, keşfedilmemiş guzellikler ve bir yandan bilimsel araştırma grubuna ait olmanın getirdiği sorumluluğu okuyucuya sunuyor.
10 ? Tehlikeler Evi
Dedektif turune ait gibi başlarken, oldukca fantastik ya da uc bilim kurguya bir anda cevirebilen oldukca değişik bir kitap. Garip bir eve dalıveriyorsunuz ve hikayelerin sonu telepatik guclu maymunlara, uzaylılara ya da gercekliği değiştirebilen iskeletlere kadar uzanabiliyor. Ben bu kitabı, serinin geri kalanına gore biraz tutarsız buluyorum. İlerleyişinize gore, birbiri ile hic bağı olmayan tamamen farklı temalara ait sonlara ulaşabiliyorsunuz. Yine de bu sonlar oldukca ilgi cekici olabilir.
11 ? Zaman Tuneli
Serinin unlu ve ilgi ceken kitaplarından biri. Tatilinizi gecirdiğiniz bolgede bir mağaraya giriyor ve dışarıya cıkarken farklı cağlara ulaşıyorsunuz. Bu sonlar donemsel olabildiği gibi, Titanik`in batışı gibi onemli tarihsel anlara da acılıyor olabilir. Bu yuzden oldukca şaşırtıcı olabilir. Serinin iyi kitaplarından biri ancak coğunlukla gecmişe goturuyor, bu yuzden devamını daha cok beğeniyorum.
12 ? Zaman Tuneline Donuş
Aynı kitabın devamı niteliğinde ancak cok daha sağlam bilimkurgu sonlar ve hikayeler sunuyor. Orneğin, zaman cizgisinin bir kac dakika dışına kaymak ve zaman algınızın Dunya`nın geri kalanına gore daha carpık ilerlemesi ya da milyonlarca yıl sonra, radyoaktif copluğe donmuş Dunya`nın rehabilite edilmesi gibi enteresan hikayelere suruklenebiliyorsunuz. Bana gore serinin en iyi kitaplarından biri.
13 ? Deniz Altında Macera
Goreviniz, efsanevi Atlantis. Bulmak ayrı bir hikaye, bulduktan sonra icine girmek ya da girebilirseniz cıkmak ayrı bir hikaye. Bilimkurgu fantazi turunde oğeler olmasına rağmen, sıklıkla denizlerdeki bilinen tehlikeleri (girdaplar, kopekbalıkları, fırtınalar vs..) iceriyor. Serinin sağlam kitaplarından birisidir.
14 ? Kara Şato?nun Esrarı
Lanetli Şato, genelde binanın icinde gecmiyordu. Bu kitap ise tam bir kapalı mekan hikayesi. İcine girdiğiniz terk edilmiş gibi duran şatodan cıkmak cok guc. Bir yandan da sizinle birlikte giren kuzenlerinizi aradığınız icin iyice zorlaşıyor. Oldukca urkutucu olabilen, sağlam bir fantastik kurgu. Yoğun bir atmosfere sahip kitabın sonlarında, cok ciddi lanetlere tutularak aynı anı tekrar tekrar yaşamak, fare boyutuna kuculmek gibi korkutucu secenekler var. Neil Gaiman`ın Coraline`i gibi, cocuk kitabı olmasına rağmen rahatsız edici olabiliyor.
15 ? Dunya Tehlikede
Super zeka bir karakter olan kardeşinizle beraber, dedektiflik yaptığınız bir hikaye. Dunya`daki petrol bir anda yok oluyor ve siz bu sırrı araştırıyorsunuz. Sebebi terorizm ve şirketler olabileceği gibi Dunya dışı sonlara da acılabiliyor. Kitaplarının coğunu yazan Edward Packard`ın tarzını taklit etmek isteyen R.A. Montgomery`nin hikayeleri biraz daha dağınık olabiliyor ve net bir tema belli olmuyor. Bu yuzden hangi taşın altından ne cıkacağını bilemiyorsunuz. Bu yuzden, bu da cok eğlenceli olmasına rağmen favorilerimden değil. Ayrıca neden super zeki kardeşimiz oluyor yahu, belki ben super zeki olmak istiyorum?
16 ? Super Bilgisayar
Kazandığınız bir yarışma sonucunda, size deneysel bir yapay zekaya sahip bilgisayar gonderiyorlar. Ancak bu bilgisayar oldukca hızlı oğreniyor ve size cok enteresan secenekler sunmaya başlıyor. Eğer bu secenekleri takip ederseniz cok unlu, cok zengin ya da guclu olabiliyorsunuz. Doğal olarak, bu olaylar sucluların ve bilgisayarı ureten şirketin de dikkatini cekebiliyor. Eğlenceli bir bilimkurgu uslubuna sahip. Bazı cok enteresan sonları da icinde barındırıyor.
17 ? İpek Kralı Kayboldu
Kaybolan cok zengin ve guclu bir iş adamını arayan dedektifsiniz. Serinin diğer dedektif hikayeleri gibi, Dunya`nın dort bir ucunda tehlikeli ceteler, suclular, dostane polisler ve ajanlarla koşuşturup duruyorsunuz.
18 ? Uzay Kartalı
Temelde Uzay Şeytanı`na cok benziyor. Ancak bunda, oradaki gibi bir ana hikaye yok. Kendi gemisi olan bir uzay komutanı olarak, civardaki olası tehlikeleri gozlemleyip ona gore bir şeyler yapıyorsunuz. Coğu hikayenin aksine bir ana hikayesi olmaması ilgi cekici. Acık dunya rol yapma oyunları gibi, ilginizi ceken şeylere yoneliyorsunuz. Eğlencelik, ilgi cekici sonuclara ulaşan bir bilimkurgu. Ancak serinin geneline gore, ortalamanın cok uzerinde kotu son var haberiniz olsun.
Haydi biraz lanet olası uzaylı kıcı tekmeleyelim!
19 ? Denizde Tehlike
Okyanus acıklarında gorulduğu soylenen dinozorumsu varlık Arkazor`un peşindeki bir araştırma ekibindesiniz. Ana hikaye bu olsa da, bir kez denize acıldıktan sonra fırtınalar, depremlerle deniz tabanından yukselen adalar, bir kayalığa vurmuş teknede mahsur kalmak ve gercekten Arkazor`u bulmak gibi ilgi cekici secenekler var. Bir ana hikaye peşinde gitse de, başınıza gelenlere gore ana hikayenin değişip tamamen hayatta kalma turune donduğu, serinin sağlam kitaplarından biri. Saf bir aksiyon ve hayatta kalma mucadelesi iceriyor.
20 ? Piramitteki Sır
Bilindik bir piramit hikayesi. Ucu uzaylılara da, kadim medeniyetlere de, tarihi karakterlere de dayanıyor. Serinin en iyilerinden biri olmasa da başka Mısır temalı hikaye olmadığı icin, bu ture ilgi duyanlar icin alternatifsiz.
SON SOZ
Macera Tuneli, bir donemin cocuk kitaplarına damga vurmuş cok onemli bir seridir. ABD`de 1979 ve 1998 yılları arasında yayınlanan ilk seri tamı tamına 185 farklı kitaptan oluşuyordu. Ayrıca sonradan, daha ufak cocuklar icin hazırlanan ve daha az ?kotu son? iceren, daha hafif kitaplardan oluşan 52 kitaplık bir başka seri daha bulunuyordu.
Turkiye`de, aynı zamanda psikolog ve yazar olan Tuncel Altınkopru nezaretinde 20 secmece kitabı ile Ders Kitapları Anonim Şirketi tarafından 1989 ve 1992 yılları arasında yayınlanmıştır. Daha sonraki donemde, serinin bazı devam kitapları farklı yayın evlerinden cıkmış ve benzeri ?tercihe dayalı? cocuk hikayeleri de yayınlanmış olsa da bu serideki sağlam yazım ve atmosfere ulaşamıyorlar.
Bu yuzden, hem bahsettiğimiz turlere meraklı her yaştan okura hem de cocuk sahibi olanlara şiddetle oneriyoruz. Cihan Ture
ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ONTURK