"Gormander takma isimli İsvecli yazar Gunnar Ohrlander'in yazdığı harika cocuk masalı.
Oyku İsvec'te, 'Top Anaokulu' adında bir ana okulunda gecer. Yaşları 2 ila 7 arasında değişen cocuklar oğretmenlerin kendilerini dinlememeleri, hep sıkıcı oyunlarla vakit gecirmelerini istemeleri (yuva duzeni, belli saatlerde belli yiyecekleri yemekten oluşan turlu cizelgeler) gibi şikayetlerle devrim yaparlar, okul yonetimini ele gecirirler. Kendileri oğretmen olurlar, oğretmenleri de kendi yerlerine gecmeye zorlarlar. İsyanları, hem kendilerinin oğretmenleri, hem de oğretmenlerin cocukları daha iyi anlamalarına yol acar. Sonra devrimlerini akşam ustu gelen ana babalara ve polislere karşı başarıyla savunurlar. Kitap, cocukların ertesi gun televizyona cıkıp 'değişik yaşlardan insanlarla bir arada yaşamak istiyoruz', 'yonetimde soz sahibi olmak istiyoruz' gibi isteklerini anlatmaları, kralın korkup ulke dışına kacması ile son bulur.
Yazarın sosyalist bir devrim ulkusunden esinlendiğine pek şuphe olmamakla beraber, cocuklar yonetimde oyle slogan atan ya da oğutler sıralayıp duran bir oyku değil. Cok orjinal, cok komik, yer yer cok huzunlu bir oyku. Tarih oncesi yoğurt savaşı, karnı guruldayan mantar masalı, karen oğretmenin kendini tramvay olarak gorduğu ruya, gece ile gunduzun bitmeyen cekişmeleri, gece insanları bolumleri ozellikle muhteşem.
Kitap, ilkokul cağı cocukları icin yazılmış. ama beş yaşındaki bir cocuğa okusanız, o da keyif alır. Ayrıca tum iyi cocuk edebiyatında olduğu gibi, siz de cok keyif alırsınız. Helena Henschen tarafından yapılmış resimler de ayrıca ovguye değer.
Evet, kitabın 35 yıldır yeni baskısı yok. En az yirmibeş yıldır kitapcılarda bulmak mumkun değil. Cem yayınevi'nin internet sitesinde kitaptan bahsedilmiyor. Kitabın copyright hakları var mı, zamanında satın alınmış mıydı, şu anda kimde, hicbir fikrim yok. Ama arada iki kuşak bu muhteşem masaldan mahrum buyudu. Bu duruma bir son vermek amacıyla, kitabı aldım, bilgisayara aktardım, aşağıda paylaşacağım. Kimseyi maddi bir zarara uğrattığımı duşunmuyorum; cunku kimse resimli, guzel bir kitabı alıp cocuğuna vermek yerine bilgisayar ekranından okutmayı tercih etmez. Bilgisayara aktarırken, gozume ilişen yazım yanlışlarını duzelttim, elle yazdığım ve otomatik bir kontrol uygulamadığım icin mutlaka yeni yanlışlar uretmiş oldum. Gunnar usta'ya sevgi ve saygılarımla."
Yukarıdaki yazı "Faydasız" nikli bir ekşi yazarına ait. Sağolsun tum kitabı bir entry'ye sığdırmış. Ben de onu alıp bolumlere ayırdım, imla hatalarını duzelttim, ve epub olarak duzenledim. Bence de bu harika kitap kaybolmamalı, en azından dijital ortama aktarılmalıydı. Ne yazık ki kitabı nadirde (sahaflarda) bile bulamadım, bu yuzden resimleri aktaramadım. Bu haliyle bile cok guzel ama. Keyifli okumalar.
Cem yayınevi
Ceviren: Mehmet Cağ
Basıma hazırlayan: Erdal oz
Basim tarihi: 1976
Format: Epub 190 KB
Ceviren: Mehmet Cağ
Basıma hazırlayan: Erdal oz
Basim tarihi: 1976
Format: Epub 190 KB