Cahit Kulebi - Şiir Her Zaman
Araştırma ve İnceleme Kitapları1 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- Araştırma ve İnceleme Kitapları
- Cahit Kulebi - Şiir Her Zaman
-
10-07-2022, 13:36:03
Alıntıdır
Cahit Kulebi'nin bu kitabını gun ışığına o dost canlısı Oktay Akbal arkadaşımız cıkardı. Bu kitaba onsoz yazmak da elbet ona yakışırdı. Ama Akbal usteleyerek benim yazmamı istedi «Hem oğrencisi hem yakın dostusun. Kulebi'yi oğretmenliğini de icine alır bicimde tanıtmak sana duşer ,bunu sen yazmalısın,» diye direndi. Oktay Akbal dostumuzun bu isteğini yerine getirmeye, elimden geldiğince başarmaya calışacağım. Kusurlarımı Kulebi Hocamızın bağışlayacağına guvenerekCahit Kulebi'nin ilk gozağrısı oğrencileriydik biz. Onun ilk oğretmenliği. Antalya lisesinde yazın derslerini ucyıl Kulebi'de okuduk: 1943,44,45yılları. Gercek sanat ve yazım tadını (zevkini) o verdi bizlere. O yıllarda şiir tutkunu birkac oğrenciden biriydim. Ama, bilgimiz, gorgumuz kıt ; değerlendirmegucumuz cılız, karma karışık bir anlayış icindeydik. Şiir diye pek cok tatsız manzume'nin de yukunu cekenlerdendim. Cahit Kulebi'nin daha ilk derslerinde, yanlış bir anlayış icinde olduğumuzu kavrayıp uyanı verdik. Onun derslerde ya da ders dışı şoyle ayak ustu verdiği bir kac şair adı, bir-iki şiir, bizim bellediklerimizin coğunun şiir olmadığını anlamamıza yetti. Nurullah Atac'ın, S.Eyuboğlu'nu kavradık. Kulebi Hoca bize Bakilere, Karacaoğlanlara, Baudelaire'lere, Verlaine'lere, Nazım'a, Muhip, Cahit Sıtkı ve Orhan Veli'lere, daha nice değerli şairlerimize ulaşan yolu acarken bir yandan da roman denilen o dev sanatı da tanıtıyordu.
Sami Karaoren (İstanbul1985)