• 10-07-2022, 13:21:46

Tarama Duzenleme : Melisa

Yazarın Notu
    Bu kitap, Halide Edib Adıvar'ın cocukluk ve ilk genclik donemine ilişkin bir romandır. Halide, on dokuzuncu yuzyılın son yıllarında, İstanbul'un o donemde tenha sayılabilecek semtlerinden biri olan Beşiktaş'taki bir konakta, seckin bir Osmanlı ailesinin uyesi olarak dunyaya geldi. O yıllarda, Amerikalı bir misyoner olan Dr. Patrick'in idare ettiği İstanbul'daki Amerikan kız kolejinin ilk Turk oğrencisi oldu. Her ne kadar gercek bir oykuye dayansa da, elinizdeki kitap aslında bir kurmaca olduğu icin, gerek Halide Edib'in, gerek ailesi ve dostlarının yaşamının ayrıntılarında pek cok değişiklik yaptım. Bir yazarın herhangi bir karakterin icsel yaşamını keşfetme girişimi, bir parca spekulasyon, bir parca tahmin, cokca da anlam cıkarma cabaları aracılığıyla başarıya ulaşabilir ancak. İşte ben de, Halide'nin ve ona yakın olan kişilerin hayatlarının ayrıntılarına kendime ozgu nakışlar işledim. Dolayısıyla, bu romanın Halide Edib'in yaşamının tarihsel bir anlatısı olarak okunması yanlış olur; Halide, bu olağanustu kadının ve yaşadığı sıra dışı zamanların anısına bir saygı olarak yazıldı.

Arka Kapak:
    Halide'nin fonunu ondokuzuncu yuzyılın kapanış yıllarının buyulu ve gizemli İstanbul atmosferi oluşturuyor. Bu roman, baskıcı yonetim altında bunalan bir halkın. Osmanlı kadınının caresizliğinin bir hikayesi. Amerikan kız kolejinin ilk Turk mezunu olan Halide Edib bu cemberi kıracaktır gerci, ama geleneğin koklerinden de kopmayacaktır.
    Anadolu'nun doğurduğu değerlerden Halide Edib'in cocukluk ve ilk genclik donemini hayal gucuyle yeniden kurduğu bu romanında, Cumhuriyetle birlikte yok olan Osmanlı konak yaşamını, asude harem yaşantısının kuytu koşelerini, derinlemesine inanclı bir toplumda Batılılaşmanın yarattığı catışmaların yansımalarını yakalıyor. Doğu ile Batının kacınılmaz olarak birbirine zıt kutuplar olduğu goruşunu sorguluyor; her iki kulturu de tanıyan, ozumseyen duyarlı bir Osmanlı kadının zihninde, bu iki farklı dunyanın butunleşip yeni bir değer yaratabileceğini duşunduruyor.

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Alternatif link
    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.