Reşad Ekrem Kocu - Aşk Yolunda İstanbul'da Neler Olmuş
Araştırma ve İnceleme Kitapları1 Mesaj
●12 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- Araştırma ve İnceleme Kitapları
- Reşad Ekrem Kocu - Aşk Yolunda İstanbul'da Neler Olmuş
-
10-07-2022, 13:00:30
Alıntıdır
Kitaba bir isim koymak istedim: Aşk Yolunda İstanbul'da Neler Olmuş dedim. “İstanbul’da neler olmuş” adını bize, Turklere roman okumasını oğretmiş Ahmed Midhat Efendi merhumdan aldım ve ustadın en kotu eserinden. Yetkisini aşarak tarih katkılarıyla, hakikatten cok uzak tarih katkılarıyla yazılmış, tokezen bir uzun hikÂyesinden.
Dort hikÂyenin konusunu da eski meddah defterlerinden aldım. O defterlerdeki hikÂyeler, onlan bir kahvehanede veya bir konakta, sinema ve tiyatronun, gazetenin ve dolayısıyla tefrika yazılarının bulunmadığı devirde birkac gece boyunca anlatacak meddahlara basit bir not şeklinde kaydedilmişlerdir. Ust tarafı meddahın hunerine, bilgisine kalır. Birini aynen alıyorum ki bu kitapta ilk hikÂye olarak okuyacaksınız
Arka Kapak
"... Hanımın artık sabrı tukenmişti... Falan gece kayıkla yalı altına muhabbete gelmesini istiyordu... Delikanlıyı geceyarısı Kasımpaşa İskelesi'nden alacak, kanuna aykırı fener yakmayarak Defterdar'daki yalıya getirecekti..."
"Emin, gelin kızın yuzundeki duvağı kaldırınca artık kendini tutamadı... Kız da, oğlan da sabaha kadar uyumadı..."
"Dinikuru Ali ile Cingene kızı Mihriban, Kanlı Konak'ın kapısı onunde asıldılar... Guzel Abdi Bey'in resminden aşık olduğu kıza gelince, o mahbube ertesi gun gayet kolaylıkla bulundu."
Bu kitapta dort eski meddah hikayesini Reşad Ekrem Kocu'nun kaleminden okuyacaksınız.