
Üniversite adı : Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Kuruluş yılı : 1992
Türü ( Devlet / Vakıf ) : Vakıf Destekli Devlet Üniversitesi
Eğitim dil(ler)i : Türkçe
TANITIM VİDEOSU
Tarihçemiz
Türkiye'nin iki metropolü olan Ankara ve İstanbul şehirlerinin arasında doğal güzelliklerle çevrili, ülkemizin en seçkin üniversitelerinden biri olan Abant İzzet Baysal Üniversitesi 3 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuştur. Bu tarihten itibaren hızla gelişen Üniversitemizin Bolu kent merkezi ve üç ilçesinde (Gerede, Mengen, Mudurnu) yerleşkeleri bulunmaktadır. Üniversitemizin merkez yerleşkesi olan İzzet Baysal Yerleşkesi ise Bolu kent merkezine 8 km uzaklıktaki Gölköy’de, benzersiz bir doğa güzelliğinin içinde yer almaktadır.
Üniversitemizde halen, 7 fakülte, 3 enstitü, 5 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu ve 8 araştırma merkezi bulunmaktadır. Üniversitemizin bu birimlerinde görev yapan 900 öğretim elemanı ve 550 idari personel, 16.000 öğrenciye kaliteli ve çağdaş eğitim ortamı sunmanın gururunu yaşamaktadır.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Ülkemizdeki devlet ve vakıf üniversitelerinin yanında Vakıf destekli devlet üniversitesi olarak üçüncü bir model oluşturmaktadır. Bir devlet üniversitesi olan Abant İzzet Baysal Üniversitesi kurulduğu günden günümüze, Türkiye'nin en büyük hayırseverlerinden biri olan İzzet Baysal'ın kurduğu vakıf tarafından desteklenmektedir. Devletimizin imkanlarına ek olarak, İzzet Baysal Vakfı’nın 2010 yılı itibarıyla toplam değeri 262 milyon lirayı bulan tesis ve donanım yatırımıyla Üniversitemiz kısa sürede mükemmel bir fiziki yapıya ve üstün bir teknolojik donanıma ulaşmıştır. Akademisyenlerin uluslararası ölçekteki başarılarına destek veren Vakıf ayrıca başarılı öğrencilere de burs desteği sağlamaktadır.
Üniversitemiz, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün “çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma” direktifini gerçekleştirmek üzere Türkiye’nin en hızlı gelişen üniversitesi olmayı hedeflemektedir. Bu amaçla uluslararası nitelikte bilimsel üretim gerçekleştirmeye öncelik veren Üniversitemiz eğitim ve öğretim sürecinde ulusal ve yerel ihtiyaçları dikkate almaya özen göstermektedir. Üniversitemiz bilimsel gelişme ve teknolojileri takip eden, uluslararası rekabet gücüne sahip bir araştırma ortamı hazırlarken, öğrencilerinin bu ortamdan en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak üzere kendini sürekli yenilemektedir. Bu yolda Abant İzzet Baysal Üniversitesi, kurulduğu günden bu yana büyük bir mesafe katetmiş ve Türkiye'nin en hızlı gelişen üniversitelerinden biri olmuştur.
Özgörev
Abant İzzet Baysal Üniversitesi, sanayilesmenin, ekonomik gelişmenin hızla arttığı bir bolgenin sınırlarında ulke kalkınmasının temellerini olusturacak nitelikli insan kaynağını yetistirmeyi ve bolge kalkınmasında ve gelismesinde etkin bir rol oynamayı bir gorev olarak algılamaktadır. Ayrıca arastırıcı, cozumleyici, daima ilerlemeye ve gelismeye yonelik dusunce yapısında, cağdaş uygarlık düzeyini izleyen ve bunun üzerine cıkmaya çalışan gençler yetiştirecek altyapıyı oluşturarak teknolojideki gelişmelere katkıda bulunmayı temel gorevleri arasında sayar.
Özgörüş
Abant İzzet Baysal Üniversitesi zihinsel, ruhsal ve bedensel olarak surekli kendisini yenileyen ve geliştiren, kendisiyle ve çevresiyle barışık, üretken insanlar yetiştirmek için cağın bütün eğitim, öğretim ve teknik olanaklarını seferber ederek ülkemizin her bakımdan nitelikli, mensuplarının onur duyarak hizmet ettiği, gençlerin mensubu olmak icin birbiriyle yarıştığı, araştırma, eğitim ve öğretim alanlarındaki birikimini toplum hizmetine sunan çağdas bir üniversite olmayı kendisine özgörüs olarak seçmiştir.
Ulaşım
Kampüs içi ring servisi
Üniversitemizin İzzet Baysal Kampus alanı içinde 23 Mayıs 2011 pazartesi gününden itibaren Bolu Belediyesi otobüsleri ile ring servis uygulaması başlatılmıştır.
Ring servis; Merkez öğrenci durağından her yarım saatte bir kalkacak, şehre giden yolu takip edip Karaköy kavşağından dönerek üniversite istikametinde devam edecektir.
Ring servis, haftanın 7 günü sabah saat 08.15 de başlayıp akşam 20.15 de sona erecektir.
Servis ücreti 1,25 kuruştur.
Servis güzergâhı ve durakları:
Merkez Öğrenci Durağı-Mühendislik Mimarlık Fakültesi Durağı-Rektörlük Durağı-Tıp Fakültesi Durağı-Sağlık Yüksekokulu Durağı-Yüzme Havuzu Durağı-Karaköy Durağı-Yüzme Havuzu Durağı-Sağlık Yüksekokulu Durağı-Tıp Fakültesi Durağı- Rektörlük Durağı-BESYO Durağı-Öğrenci Yemekhanesi Durağı-Kredi ve Yurtlar Kurumu Durağı- Merkez Öğrenci Durağı.
Şehir içi ulaşım
Şehir içinde ulaşım belediye otobüsleri ile sağlanmaktadır. Şehir merkezinden kampüse ulaşım S.S.Bolu Karaköy Otobüs-Minibüs Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'ne ait midibüsler ve Bolu Belediyesi'ne ait otobüsler ile sağlanmaktadır. Şehir merkezi ile Merkez Yerleşke arasındaki mesafe 12 km. dir ve bu mesafedeki yolculuk 25 dakika sürmektedir.Haftanın her günü 30 dakikada bir saat 23.00’ e kadar araç bulunmaktadır.
Barınma
Yurtlar
Kredi ve Yurtlar kurumuna bağlı yurtlardan ayrı olmak üzere, Üniversitemiz yönetimine bağlı, Gölköy kampusu içersindeki yurtlarımız 2 bina- 4 bloktan oluşmaktadır. Yurtlarımızda 911’ü kız 202’i erkek yurdu olmak üzere toplam 1113 öğrenci barınmaktadır.
Her yıl ortalama 250 yatak sayısı kadar boş kontenjan oluşmaktadır.Kontenjan dolduğunda müracaatlar kapanmayıp, yer boşaldıkça eğitim-öğretim yılı süresince de yedek listesin den öğrenci kaydedilmektedir.
Yurtkur
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün 20 bölge müdürlüğünden biri olan bölge müdürlüğümüz 02.01.1998 tarihinde kurulmuştur.
351 sayılı Kuruluş Kanunumuz gereğince bağlı 13 yurt müdürlüğü ve 4 şube müdürlüğü ile faaliyetlerini sürdürmektedirler.
Sosyal Tesis
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet vermekte olan tesisimiz 54’ü normal ve 3’ü suit olmak üzere toplam 57 oda, 120 kişilik restaurant ve toplantı salonuyla hizmet vermektedir. 4 kattan meydana gelen tesis binamızın giriş katında restaurant, resepsiyon, lobi ve toplantı salonu, diğer katlarında ise otel odaları bulunmaktadır.
Yeşilin her tonunun yer aldığı üniversitemizin doğal güzellikleri içerisinde bulunan tesisimiz, temizlik, kalite ve hizmet ahlakından ödün vermeyen hizmet anlayışıyla 7 gün 24 saat hizmetinizdedir.
Sosyal ve Kültürel Yaşam
Abant İzzet Baysal Üniversitesi kampüsleri ,öğrenciler için geniş sosyal ve kültürel olanaklar sağlamaktadır.İzzet Baysal Kültür Merkezi'ndeki 514 kişilik Mavi Salon ve 208 kişilik Pembe Salon ile İzzet Baysal Tıp Fakültesi Morfoloji binasındaki 350 kişiliksalonda yıl boyunca sempozyum,panel,konferans,konser,tiyatro,film gösterimi gibi etkinlikler yapılmaktadır.Kültür Merkezi'nde bulunan Sergi Salonu çeşitli sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmakta,Bale ve Halk Dansları Salonu da yoğun olarak kullanılmaktadır.Üniversite bünyesinde ki kırkı aşkın öğrenci topluluğunun sürekli olarak kullandığı Merkez'de İzzet Baysal'ın hayatından kesitler yansıtan bir müze de bulunmaktadır.
Bolu'da her yıl 11 Mayıs'ta düzenlenen "İzzet Baysal'a Şükran Günleri"ne üniversitemiz çeşitli etkinliklerle katılmaktadır.Öğrenciler tarafından bir hafta süreyle düzenlenen bahar şenliklerinde ise gün boyu aktiviteler ve amatör gruplarla ünlü sanatçıların sahne aldığı konserler yer almaktadır.