Fatoş Guney, eşi Yılmaz Guney’in hayatını anlatacak filmin ‘zor’ olacağını belirterek “Oyle hissediyorum ki Mahsun Kırmızıgul bu işin altına elini koymakta zorlanır” dedi.
[h=2] [/h]

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında, 1980 askeri darbesi nedeniyle yapılamayan 1980 yılı festivalinin odulleri gectiğimiz ay dağıtıldı. ''En İyi Film'' secilen ''Suru'' filminin senaristi Yılmaz Guney'in 'Gec Gelen Altın Portakallar' odulunu eşi Fatoş Guney aldı. 30 yıl sonra gelen odul hakkında ve ozel yaşantısıyla ilgili Fatoş Guney soruları cevapladı.
Gec gelen odul hakkında ne duşunuyorsunuz?
Yılmaz Guney'e varmak ulaşmak hep biraz gec vakit alıyor. Cunku Yılmaz Guney her zaman kendi toplumunun cok onunde. Yılmaz Guney bugun acılım denilen orneği 30-40 yıl once yaptığı icin duşuncelerinden oturu aldığı 100 yıllık cezadan dolayı ulkesini terk etmek zorunda kalıyor. Ancak 30-40 yıl sonra Yılmaz Guney'in soylediklerine ulaşılabilindi. Başbakanımızın sozu burada onem kazanır ve ben onun samimi olduğunu da inanıyorum. "Yılmaz Guney'in filmlerine eğer kulak verilseydi, bugun Turkiye başka bir yerde olabilirdi" demişti. Bu cok gercekci bir bakış. Bende aynı şeyi soyluyorum. Yılmaz Guney toplumun da ilerisini de bir takım kendilerine ilerici, devrimci, demokrat, yurtsever diyen insanlarında onunde. Turkiye'nin temel sorunlarından hareket eden ve gercek demokrasinin nasıl olması gerektiğin cok onceden gormuş birisi.
Kenan Evren'in yargılanması konusunda ne duşunuyorsunuz?
Cok gec bile kalındı. Yaşayan yaşadı. Yapanın yanına her şey kar kaldı. Binlerce insan hapishanelerde işkencelerde hayatını kaybetti. Hapishanelere girdi. İdamlar oldu. Gencecik insanlar asıldı. Faili mechuller oldu. Bunları kim geri getirebilir ki? Ne yapılırsa yapılsın yaşanan yaşandı. Acılar ekildi. Cocuklar babasız buyudu. Benim cocuğumda aynı şekilde. Cok ağır bedeller odendi. Bunlar hicbir şekilde telafi edilemez. Bugun Evren'i ipte sallandırsalar bile benim icin artık hicbir ifadesi yok.
Kenan Evren'i gorseniz ne demek istersiniz?
Yılmaz'ın komaya girmeden az bir sure once dileği oldu. Dedi ki Fatoş bir kağıt kalem al Evren'e mektup yazmak istiyorum. Onun bir halk duşmanı olduğunu soylemek istiyorum. Fakat ben yapamadım. Ben iyileşecek duygusunu taşıyordum. Onun son sozleri olduğunu bilseydim yazardım. Ama boyle bir şeyi hic aklıma getirmediğim icin yazmadım. Bende aynı şeyi duşunuyorum. O bir halk duşmanıydı ama o bir maşaydı. Evren'i gunah kecisi yaparak bir şeye varamazsınız. Arkasında cok farklı gucler vardı. Cok daha koklu yıllardır sure gelen, resmi ideolojinin ırkcı bakışın sosyal adaletten yana olmayışın ifadesiydi.
Yılmaz Guney'in hayatını Mahsun Kırmızıgul'un cekeceği konuşuluyordu? Son gelişmeleri oğrenebilir miyiz?
Mahsun bu işin altına elini koymakta zorlanır. Oyle hissetim. Fatih Akın'la da aynı şey oldu. Buyuk bir heyecanla geldi. Hatta Yılmaz Erdoğan da boyle bir şey talep etmişti. 'Bendeki malzeme cok zengin beni değerlendirin yaşarken' dedim. Bu cok buyuk kapsamlı bir iş. Cok buyuk sorumluluklar ve yukumlulukler almayı gerektiren bir iş. Bu taşın altına kimse kolay kolay elini koyamaz. Benim umudum genc sinemacılardan. Umarım bir gun onlar bunu gercekleştirir.Yılmaz'ın olumunden sonra parca parca bir şeyler yazdım bir kenara koydum. Artık bunları toparlayıp bir kitap haline getirmenin zamanı geldiğini duşunuyorum. Fakat bu anılar olmayacak. Anılar olsaydı bugune kadar 10 tane kitap cıkarırdım. Yapmak istediğim roman tadında bir şey yazmak. Tiyatro olayının ise şu ana pek amaclarını bilemiyorum. Yılmaz'ın hayatı cok sansasyonel olaylarda acık.
Yılmaz Guney'in veliahdı Mahsun Kırmızıgul olabilir mi?
Yılmaz Guney'in birikimi kimsede olamaz. Mahsun daha genc, onunda tabii ki bir birikimi vardır ama Yılmaz Guney'i cok kapsamlı duşunmek gerekiyor. Kimse onun mirascısı olarak kabul edilemez. Mucadele insanı Yılmaz Guney. Hayatını her şeyi sırasında beni cocuğunu bile hice saymış. Holding kurup paralar biriktiremez miydi? Zamanında en buyuk parayı o kazanıyordu. Ama olduğu zaman cebinde beş kuruşu yoktu. Oyle bir kultur Yılmaz Guney. Hic kimse onunun yerini dolduramaz. Bazı insanların yeri dolmaz. Ulkelerinin tarihsel sureci icersinde cok farklı yerleri vardır. Oraya kimse ulaşamaz. Yılmaz Guney oleli 27 yıl oldu. İnsanların hala ona olan sevgisi artist sevgisi değil. Cok bilincli bir yaklaşım var. Bana karşı da oyle.
Tanınmamış bir yuz oynasın
Yılmaz Guney'in filmi yapılırsa kim oynamasını isterdiniz?
Hic tanınmamış bir yuz oynamasını isterim. Kenan İmirzalıoğlu gibi tanınmış bir yuzun katiyen oynamasını istemem.
O zaman sizi kim oynardı?
Sharon Stone oynamasını isterdim ama o da yaşlandı artık. İşin şakası ikimizi de tanınmamış oyuncular oynarsa daha iyi olur.
Yılmaz 'evlenme' dedi
Yılmaz Guney'den sonra hic evlenmeyi duşunmediniz mi?
Yılmaz'ın vasiyeti evlenmeni istemem ama hayatını istediğin gibi yaşayabilirsin. Zaten bugune kadar hicbir şey yaşamadık. Gideceğim yere senide goturmek mumkun olsa gotururdum demişti. Ama goturemeyeceğim icin sen hayatı bildiğin gibi yaşamalısın demişti. Halk beni Yılmaz Guney'in eşi olarak gordu ben ne yaparım diye hicbir zaman kaygılarım olmadı. Orneğin bir işciyle bile evlenebilirim. Bu benim sadece kendi duruşum. İcimden oyle geldi. Bu benim sadece kendi duruşum. İcimden oyle geldi. Allah rahmet eylesin Keriman Ulusoy diye bir tiyatrocu vardı. Demişti ki ‘Yılmaz kapıcı kadınına bile kendisini kralice hissettirir’... Gercekten oyleydi.
[h=2]
[/h]