• 01-06-2022, 01:06:43
    Saygıdeğer Uskudarlılar;
    Şehirler medeniyetlerin aynasıdır. Medeniyetin kadim değerleri şehirlerde yaşar. İşte Uskudar?ımızda; her bir karışı Turk?İslÂm medeniyetinin zengin ve gorkemli eserleriyle suslenmiş, kultur ve sanatta, estetik ve zarafette zirveye ulaşmış, İstanbul?un fethine tanıklık etmiş kutlu bir şehir, dingin ve mutena bir beldedir. Uskudar Aziz Mahmud HudÂyî, Şeyh Mustafa DevÂtî, SelÂmi Ali Efendi gibi murşitlerin istirahatgÂhı olarak bir evliyalar diyarıdır. Aynı zamanda yaptırdıkları kulliyeleri, ceşmeleri, kasır ve saraylarıyla da ona muhrunu vuran valide sultanların şehridir. Bu bakımdan havasını solumaktan, manevi ikliminde yaşamaktan buyuk bir mutluluk duyduğumuz bu ?hayal şehir?, gecmişi geleceğe taşıyan goz kamaştırıcı bir semboldur. Bugun Beylerbeyi?si, Salacak?ı, Camlıca?sı, Kuzguncuk?u, Cengelkoy?u kısacası her bir semti başlı başına meşhur olmuş Uskudar, şuphesiz insan kaynağı ve kalitesi anlamında da ayrıcalıklı ve ozeldir. Tarih boyunca yetiştirdiği devlet ve siyaset adamlarıyla, din ve tasavvuf buyukleriyle her daim bulunduğu coğrafyaya şekil ve yon vermeyi başarmıştır. Bu yonuyle değerlendirildiğinde Uskudar, birikim ve tecrubesiyle, akıl ve bilgeliğiyle ulkemizin modern dunyada geleceğe emin adımlarla yuruyuşunun en onemli teminatıdır. Uskudar Belediye?si olarak ?Tarih ve Kultur Şehri? sloganıyla işe koyulduğumuzda en onemli hedefimiz, kultur ve sanat faaliyetlerimizi belirli bir gruba hitap etmekten cıkarıp tabana yaymak, mumkun olduğunca fazla sayıda vatandaşımızın istifade etmesini sağlamaktı. Bu amacla, Kultur Merkezlerimizdeki etkinliklerimizi yeni bir planlamaya tabi tutarak her mahallemizin kendi ilgi ve duyarlılığını dikkate almaya ozen gosterdik. Tanıtım ve iletişim mecralarını yaygınlaştırarak halkımızın bu hizmetlerimizden azami derecede bilgi sahibi olmasına gayret gosterdik. Ramazan, KÂtibim ve sokak şenlikleriyle cok zengin ve farklı bir canlılığı mahallelerimize taşıdık.Bu calışmamızda ise, Uskudar?a ve ulkemize emeği gecmiş değerli şahsiyetlerin hem bir envanterini cıkarıyor hem de onların hizmetlerini yeni nesillerin bilgisine sunuyoruz. Onlar Uskudar?da yaşadılar, Uskudar?ı yaşadılar. Bu kubbede ebedi yaşamak uzere hoş sadalar bıraktılar. Bunları ortaya cıkarmak, paylaşmak inanıyorum ki bazılarımız icin hatıraların bazılarımız icinse ozguvenin tazelenmesi anlamında onem taşıyor. Mehmet Âkif Ersoy?un, Munevver Ayaşlı?nın, Ahmet Yuksel Ozemre?nin adını anmak bile insanı heyecanlandırmaya, aşkla şevkle doldurmaya yetiyor esasında.Yaşadığımız şehre aidiyet bağlarımızı guclendireceğine inandığım bu eser, cok kıymetli hocalarımızın uzun calışmaları neticesinde meydana getirildi. Kendilerinin ortaya koyduğu kadirşinaslık ve fedakÂrlık her turlu takdirin uzerindedir. Bu vesileyle emeği gecen herkesi ayrı ayrı kutluyor, Uskudarlı Meşhurlar Ansiklopedisi?nin kultur dunyamızda onemli bir boşluğu dolduracağı inancıyla, şukranlarımı sunuyorum.

Mustafa Kara
    Uskudar Belediye Başkanı

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.