Kesinlikle doğru demet kutluaya katılıyor ve duşuncelerinden dolayıda kutluyorum

Unlu isimler erken yaşta yabancı dadılarla yabancı dil oğretilen cocuklar hakkında ne duşunuyorlar işte yanıtı..

Kızı İrem 2.5 yaşına giren, oğlu Omer de 5.5 aylık olan Demet Kutluay, gectiğimiz gunlerde cocukların yabancı dadıyla buyumeleri ve kucukken İngilizce oğrenmeleri konusunda bir tartışma başlattı. "Bazı bebeklere cok erken yaşta İngilizce oğretiliyor. Bence bu gorgusuzluk... Cocuklarımı yabancı dadıyla buyutmeyeceğim ve kucuk yaşta İngilizce oğrenmelerini de istemiyorum. Once kendi dillerini oğrensinler. Okul cağına gelince de, İngilizce oğrenirler. Sosyetik cocuk yetiştirmek istemiyorum" diyen Kutluay'a, iki unlu anne Ebru Şallı ve Sema Şimşek destek verdi. 9 aylık oğlu olan Yuksel Ak ise, cocukların kucuk yaşta İngilizce oğrenmeleri gerektiğini savundu.
Ebru Şallı
Cocukların cok kucuk yaşta İngilizce oğrenmesini doğru bulmuyorum. Cunku bu sefer ikilem yaşıyorlar. Once ana dillerini iyi konuşmaları gerek! Zaten artık cocuklar zeki. Okulda sorun yaşamadan hemen İngilizce'yi oğrenebiliyorlar. Zaten yabancı dadıyla buyutmenin sebebi de cocukların sıfırdan İngilizce oğrenmesi. Bunu once ben de duşundum ama doğru olmadığına karar verdim. Kucuk yaşta İngilizce oğrenme telaşına girmemek gerekiyor.
Sema Şimşek
Biz yabancı dadı tercih etmedik, dadımız Turk. Yaptığım araştırmalar sonucunda dil eğitiminin uc yaşından sonra başlaması gerektiğini oğrendim. Cunku bazı cocukların uc yaşına kadar yabancı bir dil oğrenmeleri kendi dillerini tam konuşamamalarına sebep oluyormuş. Bu yuzden de biraz daha buyudukten sonra Ruzgar'ı yabancı dil eğitimi veren bir yuvaya verebilirim. Beyin o yaşlarda taze olduğu icin her şeyi cabuk oğrenebiliyorlar. Boylece bilgiler bilincaltına yerleşiyor ve okul donemlerinde daha cabuk İngilizce konuşabilir.
Yuksel Ak
Ben Demet gibi duşunmuyorum. Cocuklara kucuk yaşta İngilizce oğretilmesini doğru buluyorum. Biz de onumuzdeki yıllarda cocuğumuzun İngilizce oğrenmesini istiyoruz. Ama cocuğumu dadıyla buyutmuyorum, ona kendim bakıyorum. Ama benim icin zaten onemli olan dadının yabancı ya da olmaması değil; insan olmasıdır.
Yabancı dadılarla İngilizce eğitimi karmaşa yaratır!
Gokce Gunbey Cocuk Doktoru ve Hastalıkları Uzmanı
Cocuklar oncelikle kendi dillerini oğrenmeli! Aileler daha bir yaşından itibaren dil oğretmeye calışıyor. Bu cok uygun değil. Cocukların kendi dillerini oğrendikten sonra bu eğitimi almaları gerekir. Cunku uc yaşına kadar cumle kurmaya başlıyorlar. Bu nedenle de uc yaşından sonra ikinci bir dil oğretilebilir. Ote yandan o yaşlarda beyin gelişimi cok daha hızlı oluyor. Cocuk erişkinlere gore cok daha hızlı dil oğrenebiliyor. Bazen anne babadan biri yabancı olduğunda evde iki dil birden konuşuluyor. O zaman cocuk iki-uc yaşına gelmesine rağmen hÂl cumle kuramıyor. Dolayısıyla uc yaş oncesi boyle bir eğitime başlamak cocukta kavram karmaşasına sebep oluyor. Cocuk kendi dilini tamamen oğrendikten sonra, oyun ortamında ve yavaş yavaş ikinci bir dil oğretilmeli... Bazı durumlarda anne doğumun ardından calışmaya başladığında yabancı bir dadı tutmayı tercih ediyor. Ancak onlar Turkce'yi tam olarak konuşamadıkları icin ya cocukla hic konuşmamayı tercih ediyor ya da kendi dillerinde konuşuyor. Bu da cocuğun aklını karşıştırıyor. O nedenle yabancı dadı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Cocukları Turk dadılarla buyutmek cok daha mantıklı...
Doc. Dr. Nurettin Onur Kutlu
Ben kucuk cocuklara erken donemde birkac dil oğretmenin kesinlikle doğru olduğunu duşunmuyorum. Cocukların oncelikli olarak kendi ana dillerini oğrenmesini tavsiye ediyorum. Bu zamana kadar okuduğum kitaplar ve edindiğim tecrubeye gore cocukların dort yaşına kadar once ana dillerini tam olarak oğrenmeleri gerektiğini duşunuyorum. Bazen dort yaşından ufak cocuklara iki, hatta uc dil oğretmeye calıştıklarını goruyorum. Ancak bu kez de cocuklar ana dillerini konuşurken cok ciddi problemler yaşayabiliyorlar.