Bireyselleþtirilmiþ Eðitim Programý (BEP) Nedir, Ne Ýþe Yarar?
Bireyselleþtirilmiþ eðitim programý özel gereksinim duyan öðrenciler için uygulanmýþ olan bir eðitim programýdýr. Eðitim dünyasýnda her bireyin anlama kabiliyeti farklý olduðundan bu farklýlýklara göre bir program düzenlenmesi gerekebilir. Bu farklar zihinsel, geliþimsel ya da bedensel olabilir.
Eðitim dünyasýnda özel program kapsamýna giren öðrencilere özel gereksinimi olan öðrenciler denir. Bu kiþiler için en uygun eðitim programýný hazýrlamak için uzman eðitmenlerden yardým alýnýr. Program hazýrlanýrken öncelikle zihinsel, duygusal ve sosyal aktivite alanýnda ihtiyaç duyulan tüm konular göz önünde bulundurulur. Asýl amaç özel gereksinimli öðrencilerin performansýnýn yüksek tutulmasýný saðlamaktýr.
BEP Nasýl Hazýrlanýr?
BEP, BEP geliþtirme birimi tarafýndan oluþturulur. Bu birim genellikle kurumun müdürü tarafýndan kurulur. Ülkemizde 1997 senesinde yürürlüðe girmiþtir ve sonrasýnda 2006 yýlýnda Özel Eðitim Hizmetleri yönetmenliði de yürürlüðe girince gereksinimli her öðrenci için eðitim zorunlu hale gelmiþtir.
Özel gereksinimli öðrenciler için hazýrlanan bu program ile zihinsel ya da bedensel problemli her birey kendine göre bir eðitim programýnýn içine alýnýr. BEP geliþtirme biriminde bulunan üyeler baþkan, öðretmen, aile, özel gereksinimli birey, rehber öðretmen ve program hazýrlamakla görevlendirilmiþ olan öðretmendir.