
‘SORU İŞARETLERİ VAR’
Gümüşlük ve Sanat Derneği Başkanı İbrahim Hakkı Zırh, Çayıraltı Plajı’nda mavi bayrak hakkının henüz kaybedilmediğini ancak Gümüşlük kıyılarının her geçen gün kirlenmeye devam ettiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
“TÜRÇEV’in internet sitesinde Gümüşlük Çayıraltı Plajı, mavi bayrak kriterlerini karşılıyor. Ancak bizler Gümüşlük kıyılarının mavi bayrak kriterlerini karşıladığını düşünmüyoruz. Köyiçi dediğimiz yerde bulunan arıtıma tesisinden çıkan arıtılmış su, Gümüşlük koyundan denize deşarj ediliyor. Arıtma suyunun verildiği dereye, özel kanalizasyon kuyusundaki atıkları vidanjörle çektirip kaçak olarak boca edenler oluyor. Kıyının temiz olduğuna dair ciddi soru işaretlerimiz var. Arıtma tesisinden gelen atık suyun kıyıdan en az 500 metre açığa deşarj edilmesini istiyoruz. Bazı sitelerin arıtma masrafından kaçmak için foseptiğini kaçak olarak dereye boşalttığı iddiaları araştırılmalı ve bunu yapanlara ciddi cezalar verilmeli. Plaj bazı dönemler köpük köpük olduğu gibi, maalesef kokuyor.”
‘ÖLÜM FERMANI’
Çevrecilerin oluşturduğu Gümüşlük Forumu sözcülerinden Ayşe Bige Karan ise mavi bayrağın Gümüşlük Halk Plajı’ndan kaldırılması gerektiğini belirterek, “Arıtma suyu halen insanların denize girdiği yerden deşarj ediliyor. Zaman zaman bazı kişilerin vidanjörlerle arıtma suyu kanalı olarak bilinen dereye kaçak olarak foseptik bıraktığı herkesin bildiği bir konu. Mevcut arıtma suyu miktarı bile yük oluştururken olası kapasite artışı Gümüşlük Halk Plajı’nın ölüm fermanı anlamına gelir” dedi. Gümüşlük Muhtarı Zeki Pay da son ölçüm sonuçlarına ilişkin kendilerine gelen bir bilgi olmadığını dile getirirken, “Mavi bayrak hakkını kaybetmiş değiliz. Son ölçüm raporları nedir, ne değildir, bilmiyoruz. Yıllardır Çayırağası Arıtma Tesisi’nden çıkan arıtma suyu plaj kıyısından denize veriliyor. Arıtma tesisinden çıkan atık su, açık dereden gittiği için zaman zaman tortular birikebiliyor. Geçtiğimiz günlerde domuz sürüsünün neden olduğu kirlilik tespit edilmişti. Ancak Gümüşlük köyünün suyu arıtıldıktan sonra denize dökülüyor” ifadelerini kullandı.
MAVİ BAYRAK KRİTERİ
TÜRÇEV koordinasyonunda yürütülen mavi bayrak programı, uluslararası alanda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda dünyada 50 ülkede uygulanıyor. Tatlı su ve deniz alanlarında sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen program, yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği konularında yüksek standartlara ulaşmak için yerel yönetimler ve plaj işletmelerini önlemler almaya teşvik ediyor. Bir plajın mavi bayrak ödülü alabilmesi için belirlenen hijyen kriter ve önlemlerin karşılanmış olması gerekiyor. En önemli kriter ise koli basili (Escherichia Coli) ile atık kaynaklı kirlilik (Intestinal Enterokok) değerlerinin sınır değer kabul edilen 100’ü geçmemesi gerekiyor.
Alıntı Metni