
Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Avrupa'nın en büyük demir çelik fabrikasında mahsur kalan diğer yaralıların da tahliyesi için Birleşmiş Milletler'den (BM) yardım istedi. Zelenskiy, halen fabrikanın altındaki tünellerde çocuklar ve kadınların bulunduğunu kaydediyor. Tesiste yaklaşık 200 sivilin kurtarılmayı beklediği biliniyor.
Haftalarca Rus saldırılarına direnen Azovstal'dan tahliye edilenler, yaklaşık iki ay sonra gün ışığı görebildi.
Rus işgalciler fabrikadan tahliyeler için üç günlük ateşkes ilan ettiğini duyurdu ve ateşkes bugün itibariyla başladı. Ancak Ukrayna tarafı saldırıların devam ettiğini belirtiyor.
BBC'ye konuşan Ukraynalı yetkili Yuriy Sak, tesisin savunulması ve tahliyelerin gerçekleşmesinin bir numaralı öncelikleri olduğunu söyledi. Azovstal'ı 'savaşın kalbi' olarak niteleyen danışman Sak, önümüzdeki günlerde insani koridor açılmasını umuyor.
KANLI ÇARPIŞMA

Azovstal'daki Ukrayna güçleri ise Rus işgalcilerle kanlı bir çarpışmaya girdiklerini aktarıyor.
Yayınlanan yeni görüntülerde, Rus ordusunun devasa fabrikayı termobarik bombalarla vurduğu ve Azovstal'ın alevlerle kavrulduğu görüldü. Saldırının ardından tünellerde Rus işgalcilere karşı savaşan Ukraynalı güçlerle bağlantı koptu.
Savaş Çalışmaları Enstitüsü'ne (ISW) göre, Rus birlikleri ilk kez fabrikanın içine kadar girmeyi başardı ve halihazırda Azovstal'ın içerisinde hareket halindeler.

RUSYA KÖYLERİ KAYBEDİYOR
24 Şubat'ta başlayan işgal girişiminde Kiev çevresinden püskürtülen Rus lider Vladimir Putin'in askerleri, savaşın ikinci safhasında Ukrayna'nın doğusundaki Donbas ile güneyini ele geçirmeyi deniyor.
Wall Street Journal, yoğun çatışmaların yaşandığı Rusya sınırındaki Harkov çevresinde Ukrayna birliklerinin bazı köyleri geri aldığını bildiriyor. Ukrayna'nın en büyük ikinci şehrini vuran top mermilerindeki azalışa dikkat çeken WSJ, cephe hattında Ruska Lozova'nın el değiştirmesiyle başlayan karşı saldırıda Ukraynalı güçlerin Rusları Kutuzivka köyünden de çıkardığını yazdı.
Halihazırda Ukrayna birlikleri Staryi Saltiv kasabasına doğru ilerliyor. Kasaba, Harkov'a yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta ve Staryi Saltiv'in el değiştirmesi Rus birliklerinin İzyum'a giden ikmal hattını kesebilir.

Rusya'nın işgalin ilk günlerinde ele geçirdiği ve halen tam kontrol sağladığı tek şehir olan güneydeki Herson'da da Ukrayna ordusu ilerliyor. Mykolayiv ve hemen yakınındaki Herson'un çevresindeki bazı yerleşimler Ukrayna ordusu tarafından geri alındı.
Kontrolü kaybeden Rus işgal güçlerinin şehir merkezlerine doğru çekildiği bildiriliyor.
Herson, Donbas ile Karadeniz kıyısındaki Kırım Yarımadası arasında bir kara köprüsü açmayı hedefleyen Rus işgalciler açısından hayati önemde.
Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabah yaptığı açıklamada, Ukrayna sınırındaki iki köyün topçu saldırısına uğradığını ileri sürdü.
NÜKLEER TESTİN YERİ DİKKAT ÇEKİCİ

Ukrayna işgalinin ilk günlerinde nükleer silahları alarm durumuna geçiren ve geride kalan iki ayı aşkın sürede birçok kez Batılı ülkeleri Üçüncü Dünya Savaşı'yla tehdit eden Rusya lideri Putin, Avrupa'da tehlikeli bir hamleye girişti.
Avrupa'nın göbeğindeki Rus toprağı Kaliningrad'daki Rus birlikleri, savaş oyununda nükleer başlık taşıyan füze saldırısı denedi. Polonya ve Litvanya arasındaki Baltık kıyısı şehri Kaliningrad'daki elektronik testte, nükleer başlık takılan İskender füzeleri elektronik ortamda ateşlendi.
Sanal tatbikatta nükleer füzelerle düşmana ait hava üsleri, kumanda karargahları, askeri teçhizatlar ve altyapı tesisleri hedef alındı. Füzelerin ateşlenmesinin ardından bu kez Rus birlikleri manevra pozisyonlarını değiştirdi ve muhtemel bir misilleme için hazır hale getirildi.
Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Avrupa'ya korku yayan testin yaklaşık 100 Rus askeriyle gerçekleştirildiğini bildiriyor. AFP, söz konusu testin binlerce kişinin ölümüne ve 13 milyon insanın evlerini terk etmesine yol açan Ukrayna işgalinin 70'inci günü yaklaşırken yapıldığını hatırlatıyor.
Ukrayna'nın işgalinin yarattığı şok dalgası, on yıllardır tarafsızlığıyla bilinen Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üye olmasına yol açacak gibi. Moskova, iki İskandinav ülkesinin NATO'ya üyelik başvurusu yapması halinde Baltık Denizi'ne nükleer silahlar konuşlandıracağı tehdidini savurmuştu.
NATO üyesi eski Sovyet cumhuriyeti Litvanya ise, halihazırda Kaliningrad'da Putin'in nükleer silahlarının bulunduğunu belirtiyor.
Kremlin ayrıca, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya doğrudan müdahalesi halinde yıldırım hızında karşılık verileceğini dile getiriyor. 'Savaş', 'istila', 'işgal' gibi kelimelerin yasak olduğu Rusya'da, Kremlin'in kontrolündeki resmi medyada son günlerde sıklıkla nükleer silah haberleri yayınlanıyor.
Nobel ödüllü Rus gazeteci Dmitry Muratov, iki haftadır televizyon kanallarının nükleer silah depolarının açılması gerektiği yönünde haberler yayınladığını aktarıyor.