Kanal D’nin reyting rekorları kıran dizisi bugun son bolumuyle ekrana gelecek.

2006 yılında “150 bin dolarlık ahlaksız teklif” ile Turkiye gundemine oturmuş ve “bir anne cocuğu icin ne yapar, bunun en uc noktası nedir” sorusunun cevabını aratmıştı “Binbir Gece” dizisi. Kanal D’nin reyting rekorları kıran dizisi bugun son bolumuyle ekrana gelecek. Dizinin yonetmeni Kudret Sabancı ve goruşlerini aldığımız oyuncuları, izleyiciyi masalsı ve muhteşem bir finalin beklediğini soyluyor
“Binbir Gece” bu sezon ekrana veda ediyor. Dizinin yonetmeni olarak birlikte gecirdiğiniz 3 yılı nasıl ozetlersiniz?
- Benim icin cok guzel bir calışma oldu bu dizi. En başından beri boyleydi. İlk hazırlığı cok guzel bir heyecandı. Set ise calıştığım en guzel setti. Teknik ekip ve oyuncu kadrosu bizimle cok uyumluydu. 28 reytingi gorduk ki bu muthiş birşey. Dizi hepimize buyuk sevincler yaşattı.

Dizi 150 bin dolarlık ahlaksız teklif tartışmasıyla zirveye cıkmıştı. Bu durumu nasıl karşılıyorsunuz?
- Bu konunun a’dan z’ye tartışılması cok normaldi cunku bir televizyon dizisine gore cok cesur bir konuydu. Kendi aramızda da bu konuyu cok tartıştık; boyle birşeyi seyici kaldırır mı kaldıramaz mı diye. Bir anne cocuğu icin ne yapar, bunun en uc noktası nedir diye tartıştık. İyi oldu bu tartışma, en azından Turkiye bu diziye dair birşeyler konuştu. Enterasan bir durum da var, 5 gun once bir Bulgar gazeteci geldi. Dizi aynı zamanda Bulgaristan’da da yayınlanyor. Bugune kadar Bulgarlar ile Turkler’in arasında hep bir mesafe vardı. Bulgar gazeteci bundan da bahsederek “Politikacıların yapamadığını yaptınız” dedi. “Binbir Gece” Bulgarlar’ın Turkler’e bakışını değiştirdi. Bulgaristan’dan Turkiye’ye Binbir Gece turları duzenlenmeye başlandı. Bu dizinin en buyuk hediyesi budur.

Soz yabancı ulkelerden acılmışken, dizi Arap ulkelerinde de cok sevildi.
- Turkiye’deki dizi sektoru son donemde ciddi bir noktaya geldi. Uzun suredir Turkiye’de dizi yapılıyordu fakat bir kac senedir Turk sinema tarihinde ilk defa yuzlerce set kuruldu. Bizim icin cok buyuk kolaylık oldu. Bunu bir artıya cevirdik. Artık biz de eskiden izleyip gıptayla baktığımız diziler yapabiliyoruz. Arap ulkeleri, sınır komşularımız bizim dizilerimizi severek izliyor cunku onlar bizim kulturumuze daha yakınlar. Birkac sene sonra yaptığımız diziler dunyanın herhangi bir yerinde gosterildiği zaman guzel eleştiriler alacak.

Size bu ulkelerde calışma teklifi geldi mi?
- Bir iki tane teklif var şahsıma gelen ama benim ulkem burası.

BEN DE AŞK YAŞIYORUM

3 yıl boyunca kalabalık bir ekiple calıştınız. Her biri kendi alanında başarılı insanlardı. Cekimlerde hic sorun yaşadınız mı?
- En uyumlu setti. Hicbir sorun yaşamadık. Sadece bahsetmeye değmeyecek sorunlar yaşandı. Yemek saatlerinin duzeni mesela. Onun dışında o kadar duzenliydi ki saatlerimiz, calışma saatlerimiz belliydi. Herkesin anlattığı gibi sabahlara kadar calışma durumu yoktu. Bizim sabahladığımız set sayısı 6-7’dir.

Dizinin sezon finalinde gectiğimiz sene dunyada bir ilke imza atmıştınız. Bu yıl nasıl bir finalle dizi bitecek?
- Bu sene masala donup masalı bitireceğiz. Aslında biz ne anlattık, “Binbir Gece” masallarıyla ne ilgimiz vardıyı anlatan bir şekilde bitecek dizi. Zaten izleyiciler bu akşam gorecekler cok detay vermek istemiyorum. Bu son bolumde teknik acıdan bir fark ve hoşluk var. İzleyiciler tum oyuncuları bir arada gorecekler.

Gecmişte bircok dizi yonettiniz ve bircoğu reyting sıralamasında ust sıralardaydı. İcinde en cok beğendiğiniz, icinize sinen ve ozgur olduğunuz iş hangisiydi?
- “Binbir Gece” diyebilirim. “Aliye” de “Zerda” da cok iyi ekiplerden oluşuyorlardı. “Binbir Gece” ise cok kusursuz ve uyumlu gitti, cok guzel aşk hikayeleri anlattık. Bunlar cok insani hikayelerdi, aynı zamanda cok masalsıydı. Beni cok etkiledi. Ben de bir aşk yaşıyorum, hakikaten masal gibi... “Binbir Gece”ye baktığım zaman ne kadar doğru birşey yaptığımızı doğrulamış oluyor. Gercek dışı birşey değilmiş. Ben cekerken “hadi canım” diyordum. Ama şimdi olabileceğini goruyorum.

Kimdir bu şanslı kişi?
- Kendisi New York’ta yaşayan bir psikiyatrist.

Yeni sezonda yeni projeleriniz olacak mı?
- Yeni sezonda neler yapacağımızı konuşuyoruz. Tahmin ediyorum mayıs sonuna kadar işler netleşecek.