
Mehtap Gökdemir / ANKARA - Gelecek Partisi’nin ardından DEVA Partisi’nden gelen “seçime kendi adımızla, logomuzla gireceğiz” açıklaması gözleri, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatı’na imza koyup, birlikteliklerini derinleştirme kararı alan altı partinin bundan sonra nasıl bir strateji izleyeceğine çevirdi. Kulislerde “6’lı masa dağıldı, 6’li ittifak olasılığı kalmadı” yorumları yapılsa da, ilgili partilerin kurmaylarının değerlendirmeleri, “ittifak içinde ittifak” olasılığının halen gündemde olduğunu gösteriyor. Açıklamalarda “altılı masada sorun yok” vurguları yapılıyor.
İttifaka engel değil’
Edinilen bilgiye göre DEVA Partisi’nde bu konu bir süredir gündemdeydi. Babacan, kurmaylarıyla yaptığı toplantıda tek tek A Takımı’nın görüşünü aldı, İstişare sonucunda da alınan karar önce 24 Nisan’daki buluşmada altılı masadaki diğer liderler ile paylaşıldı, sonra da kamuoyuna açıklandı.
DEVA Partili kurmaylar, “Altılı masa devam edecek. Birlikte cumhurbaşkanı adayı belirlenecek” derken ittifak seçeneğinin dışlanmadığına da dikkat çekerek şu değerlendirmeleri yaptılar: “İttifak olabilir, kararımız ittifaka engel değil, olursa bunu süreç belirler. İttifakın içerisinde olsa bile DEVA Partisi’nin logosu seçim pusulasında olacak. Başkasının listesinde kendimizden kimseyi vermeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Gelecek Partili kurmaylar ise sürece ilişkin Milliyet’e şu değerlendirmeyi yaptılar: “Her parti kendi kurumsal kimliğini muhafaza edecek. Bu ittifaka mani değil. En çok nasıl milletvekili çıkaracaksak onu yapacağız. Ama her parti kendi kimliğini muhafaza ederek. İttifak içinde ittifak yapacağız. Ortak cumhurbaşkanı adayı çıkaracağız. Başka partinin çatısı altında girmek isteyen olursa onlara saygı duyacağız.”
SP’de henüz karar yok
Saadet Partisi cephesinde ise bu konuda alınmış bir karar yok. SP’li kurmaylar, “Mutabık kaldığımız husus; altılı ittifakın hem cumhurbaşkanı seçiminde ortaklaşa hareket etmesi hem Millet İttifakı olarak en yüksek milletvekili sayısına ulaşmak hem de partilerin doğal olarak kendileri en yüksek sayıda milletvekiline ulaşacakları seçenekleri üzerinde mutabık kalacakları hususu. Çeşitli seçenekler var, bakıyoruz” diyor.
‘İttifakta sayı artabilir’
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin soru üzerine 27. Dönem Milletvekili Seçim Oy Pusulasını göstererek, “Millet İttifakı var; CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti. Önümüzdeki seçimde Millet İttifakı sütunundaki parti sayısı artabilir. Sayın Babacan da ‘ittifaktan ayrılıyorum’ demiyor. ‘Müstakil gireceğim seçime’ diyor. Bunun kafa karıştıracak bir şey olduğunu sanmıyorum” dedi.
Kılıçdaroğlu’nun elektriği açıldı
Yapılan zamlara tepki olarak faturasını ödemeyince 21 Nisan’da evinin elektriği kesilen CHP lideri, daha önce açıkladığı şekilde 1 haftalık sürenin dolmasının ardından dün mobil uygulama üzerinden ödemesini yaptı. Ödemenin ardından Kılıçdaroğlu Ailesi’nin 1 haftadır karanlıkta olan evleri yeniden elektriğe kavuştu.
‘Menfi etkisi olmaz’
SP lideriKaramollaoğlu da dün katıldığı TV yayınında, Babacan’ın açıklamasını şöyle değerlendirdi: “Bunun 6’lı ittifaka herhangi bir menfi etkisi olmaz. Çünkü bu normal bir iş. Burada benim geçmişte yaptığım bir atıftan dolayı siz bu soruyu soruyorsunuz anladığım kadarıyla. Demiştim ki, ‘Üçlü bir ittifak olabilir’, bu bir temennidir. Sayın Babacan bu kadar erken açıklamada bulunmayabilirdi belki ama garipsemiyorum. Çünkü her parti elbette kendi amblemiyle seçime girmeyi arzu eder.”