
Bazı kişiler için ise evlilik bir ömür boyu sürmesi gereken bir bağlılık sözünden çok sadece bir 'bağımlılık' olabiliyor. Yani aslında bazen 'doğru kişi'yi bulmak sanılandan daha uzun sürebiliyor. 11 kez evlenen 53 yaşındaki ABD'li Monette Dias da şimdilerde 12'nci evliliğini yapmak için hazırlanıyor.
'28 KEZ EVLENME TEKLİFİ ALDIM'
Öyle ki eski eşlerinin isimlerini saymakta zorlanan Dias’ın tüm evlilikleri ufak tefek problemler sebebiyle bitmiş. Dias’ın en uzun evliliği 10 yıl, en kısası ise 6 ay sürmüş. Dias ise kendini,"Hızlı âşık oluyorum ve hepsini topladığımda sanırım 28 kez evlenme teklifi aldım. Her zaman düğünümün nasıl olacağını, kocamın nasıl görüneceğini hayal ederim ve ben kesinlikle aşka âşığım. İlişkim yürümediğinde Monette filmine uyması için başka bir aktör bulmam gerektiğini düşünüyorum" diye anlatıyor.

HIZLI EVLİLİK KARARI ALINIYOR ÇÜNKÜ...
Peki hızla evlenip bir çırpıda evlenme kararı alanlar neler hissediyorlar, neden böyle bir ilişki biçimini tercih ediyorlar? Evlilik söz konusu olduğunda günümüzde iki farklı kutup ile karşılaşılıyor. Bir taraf evlilik ile ilgili olumsuz pek çok kalıp yargısının içinde evlenme sürecini oldukça geciktiriyor ya da reddediyor. Diğer tarafsa ilişkilerinin içinde çok hızlı evlilik kararı alıp çok hızlı boşanmalar yaşayabiliyor.
Özellikle günümüzde çalışma saatlerinin artması, esnek çalışma modeli ile beraber insanların gününün çoğunluğunu iş hayatı içerisinde geçirmesi ilişkilere ayrılan zamanı oldukça azalttı. Bu noktada kişiler evlenmeyi aynı evin içinde yaşamak sebebiyle görüşmeyi kolaylaştıracağını düşünerek sıklıkla tercih ediyor. Buna yol açan bir başka sebep ise esnek çalışma modelleriyle şehir dışında veya yurt dışında çalışma olanaklarının artması. Başka bir yere yerleşecek olan çift ayrılma kaygısıyla beraber hızlı bir evlilik kararı alabiliyor. Uzmanlar ise birbirini tanıma süresinde çemberlerin birbirine iyi kenetlenmediği için ilişki zincirinin bir noktada muhakkak koptuğuna ve bu döngünün kişilerin hayatında defalarca tekrar ettiğine dikkat çekiyor.

'DEFALARCA EVLENİP BOŞANIYORLAR'
12'nci ya da 15'inci evliliğini yapanlar göz önüne alındığında bunun altında yatan sebebin evlilik bağımlılığı olduğu söylenebilir mi? Aile ve çift terapisti Tanya Vardar,"Öncelikle benzeri evlilik süreçlerinin daha da artacağını ve evliliğin de süreç içerisinde şekil değiştireceğini öngördüğümüzü söylemeliyim. Bağımlılık pek çok tanı kriterini içeren daha özel bir kavram ama kişinin evliliğe ya da bir ilişki halinde olmaya sürekli olarak ihtiyaç duyduğunu düşünmesi diyerek daha genel bir tanımlama yapabiliriz. Flört süreci oldukça etkili. Flörtün içerisinde var olan heyecan ve yeni birini tanıma anında hissedilen keşif dürtüsü kişiyi bu duruma itiyor” dedi ve ekledi:
Alıntı Metni

'KENDİSİNİ YALNIZ VE İŞE YARAMAZ HİSSEDİYORDU'
Yurt dışındaki gibi Türkiye'de de ileriki yıllarda çok sayıda evlilik gerçekleştirmiş kişilerin görüleceğini öngördüğünü dile getiren Vardar, bu noktada bir danışanının hikayesini şu sözlerle anlattı:
Alıntı Metni'BATARYANIZ TAM KAPASİTE DOLMAZSA MÜMKÜN DEĞİL'
Danışanının kendisini şiddetli baş ağrıları ve fizyolojik birtakım sıkıntılar, kaygı bozukluğu, majör depresyon gibi şiddetli psikolojik rahatsızlıkların içerisinde bulduğunu anlatan Vardar, "Bu süre zarfında pek çok yeni ilişki, hatta pek çok yeni evlilik denemesinde bulunmuş ve başarısız olmuş. Özellikle bu tip bir evlilik ve ilişki bağımlılığından söz ediyorsak kişi her daim partnerlerinde ayrılma bahanesi bulup bir yenisiyle hayatına devam eder. Nitekim asıl incelenmesi gereken nokta kök ailesinden başlayan ve ilişkileriyle devam eden kendi bağlanma ve ilişki kurma süreçleri" dedi.
Pandemiyle birlikte artan boşanmalara da dikkat çeken aile ve çift terapisti Tanya Vardar, uzun süre sosyal hayattan uzak kalmanın, aynı ev içerisinde uzun saatler geçirmenin ve bireysel alanların yok denecek kadar azalmasının ilişkilerde kopuşlar yarattığına vurgu yaptı. "2yıldır danışanlarımızda pandeminin etkilerini yoğun şekilde gözlemliyoruz"diyen Vardar, "Bu durumu telefon bataryalarına benzetiyorum. Kendi bataryanızı tam kapasitede dolduramadığınız müddetçe tam performans hayatın içerisinde olmanız mümkün değil. İlişkilerde bu bireysel alanların pandemi dönemiyle azalmasıyla bireysel bataryalar hiç dolamadı. Dolayısıyla tahammül azaldıkça evliliklerde iletişim problemleri arttı. Bu da kişileri kaçınılmaz son olarak boşanmaya götürdü” diyerek özellikle pandeminin ikili ilişkilerimizi derinden sarstığının altını çizdi.
'YALNIZ KALMAMAK İÇİN HİÇ İSTEMEDİĞİM KİŞİLERİ HAYATIMA ALDIM'
Sürekli bir evlilik ya da ilişki içinde bulunan kişilerin destek alması ve bu sürecin altında yatan sebeplerin keşfedilmesi gerektiğini söyleyen Vardar, "Aile içerisindeki kopukluklar hayatta var olma kaygılarını artırdığından kendilerini ilişkileriyle var etmeye çalışan bu kişiler kesinlikle ilişki örüntülerini bir uzman desteğiyle incelemeliler. Süreç içerisinde pek çok ilişkisinin benzer nedenlerle benzer şekillerde bittiğini, bu ilişkilerinde kök ailesine benzer çok fazla şeyin olduğunu görme fırsatı yakalıyorlar” dedi. Vardar, bu farkındalık sürecinin bakışı değiştirdiğine vurgu yaparak sözlerini şöyle noktaladı:
Alıntı Metni