'SETE GİDERKEN OLMEK İSTEMİYORUM!'

JANSET, EKRANLARI COK OZLEMESİNE RAĞMEN MESLEK BİRLİĞİ BİROY TARAFINDAN HAZIRLANAN SOZLEŞME KABUL EDİLMEDİĞİ SURECE DİZİLERDE OYNAMAYACAK.
Kanalturk'te Ebru Akel'in programına konuk olan Janset, bir sure once kurulan ve oyuncuların telif haklarıyla ilgili mucadele eden BİROY Meslek birliğinin calışmalarını anlattı.
'Bilgisiziz, bilgimiz yok' diyerek oyuncuların haklarıyla ilgili bir bilgileri olmamalarından yakınan Janset, 4,5 aydır sendikada surdurdukleri calışmalar sonucunda bir şartname oluşturulduğunu belirtti. Janset, 'Haklarımız nedir, dunyada nasıl yapılıyor, ornekler toplandı, Turkce'ye cevrildi ve Turkiye'ye uygulanabilecekler kağıtlara dokuldu. Guzel bir şartname oluşturduk. yakında da yapımcılarımızla birlikte masaya oturacağız' diye konuştu.
TEKNİK EKİP OLMADAN BİZ DE YOKUZ
Bir programın, dizinin, sinema filminin vs. oluşabilmesi icin arka plandaki ekibin onemine dikkat ceken Janset, 'Bir sette arkada calışan en az 20-30 kişilik bir ekip var. Onlar sessiz coğunluk. Biz sesli azınlığız. Dolayısıyla biz o teknik ekibi sokaktan toplamıyoruz. Onlar bizim kıymetlimiz. Onlar olmazsa bir sahneye cıkamayız. İster bir tiyatro oyunu olsun, ister sinema, ister televizyon ekranı olsun' dedi.
BU BİR DAVET DEĞİL, MECBURUZ
Sektorde 6 bin calışan olduğunu ve bunların 3 binin de oyuncu olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Janset, 'Buradan sesi cıkabilecek en fazla 150-200 başrol oyuncusu var' acıklamasını yaptı.
Tum oyuncuları meslek birliğine uye olmaya cağıran Janset, 'Bu bir davet deği! Bu herhangi bir yere istiyorsanız gelin cağrısı değil. Bu zaten oyuncu arkadaşlarımızın ve sektordeki herkesin mecburiyetten gelip uye olması gereken bir durum' dedi.
OLEN İKİ KIZIMIZI UNUTMADIK
İki ay kadar once 'Sonbahar' dizisi ekibinden 2 genc kızın olumuyle sonuclanan kazayı hatırlatan Janset, 'Once 2 kızımız oldu. Biri 21, biri 20 yaşında. Ben bundan kendimi sorumlu tutuyorum. Cenazeye de gittim. Bana hep yeni proje soruyorlar. O kadar cok ozledim, o kadar istiyorum ki.. Bu zaten benim aşkım ama ben aşkım icin insanları telef edemeyeceğim. Buna kendi adıma izin vermeyeceğim' ifadesini kullandı.
90 DAKİKA OLDUĞU SURECE OYNAMAYACAĞIM
Dizilerin neredeyse bir sinema filmi uzunluğunda cekilmesinin hem oyuncular hem de ekibin insani şartları zorlamasına değinen Janset, '90 dakika olduğu surece, sigortasız calışıldığı surece televizyon dizisi yapmayı duşunmuyorum. Boyle bir mantık dunyanın hic bir yerinde yok. Bu şartlarda oyuncular oyun falan oynayamıyorlar' şeklinde konuştu ve oyunculara şu manidar mesajı gonderdi:
BU FİKRE KATILMAYAN OLUMLERE GOZ YUMUYOR DEMEKTİR!
'Şu an benim fikrime katılmayan insan diyor ki 'Ben 90 dakika dizi yapılmasına, insanların setlerde olmesine goz yumuyorum' demektir. Bunu da bir insanın diyebileceğini, hele de duygularını kullanan bir oyuncunun diyeceğini hic sanmıyorum. İşime bu kadar aşık olabilirim ama sete giderken olmek istemiyorum'