UiPath stüdyosunun önemli bir işlevi olan kayıt, kullanıcının ekrandaki eylemlerini kaydetmemizi ve bunları dizilere çevirmemizi sağlar. İş sürecini otomatikleştirmek istediğinizde çok zaman kazandırır.

Bu bölümde, UiPath kullanarak kaydetmeyi ayrıntılı olarak tartışalım.

UiPath Studio kullanarak kayıt etme
Kayıt seçeneğini UiPath Studio'nun Tasarım Sekmesi altında bulabilirsiniz. Kayıtla ilgili önemli bir nokta, bazı eylemlerin kaydedilemez olmasıdır. Aşağıdaki tablo otomatik olarak kaydedilebilen ve kaydedilemeyen eylemleri gösterecektir -

[TABLE]
[TR]
[TH]Otomatik Olarak Kaydedilebilir Eylemler[/TH]
[TH]Kaydedilemez Eylemler[/TH]
[/TR]
[TR]
[TD]Düğmelere sol tıklayın[/TD]
[TD]Klavye kısayolları[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Onay kutularına sol tıklayın[/TD]
[TD]GUI öğelerine sağ tıklayın[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Açılır listelere ve diğer GUI öğelerine sol tıklayın.[/TD]
[TD]Fare üzerine gelme eylemleri[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Metin yazma[/TD]
[TD]Değiştirici tuşların kullanımı[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Kayıt Türleri

UiPath stüdyo bize aşağıdaki dört kayıt türü arasından seçim yapma olanağı sağlar -
  • Temel kayıt
  • Masaüstü kayıt
  • Web kaydı
  • Citrix kaydı

Aşağıdaki ekran görüntüsü, UiPath stüdyosunun kayıt özelliğini nasıl kullanabileceğimizi göstermektedir -

Temel Kayıt

Temel kayıt, tek aktivite için uygundur. Temel olarak her aktivite için tam bir seçici oluşturur. Konteyner oluşturmaz, bu nedenle otomasyon, konteyner oluşturan diğer türlere kıyasla daha yavaştır.

Masaüstü Kayıt

Adından da anlaşılacağı gibi, her tür Masaüstü uygulaması ve çoklu eylemler için uygundur. Kapsayıcı oluşturur ve dolayısıyla Temel kayıttan daha hızlıdır.

Web Kaydı

Adından da anlaşılacağı gibi, web uygulamalarında ve tarayıcılarda her tür kayıt için uygundur. Ayrıca kapsayıcılar oluşturur ve dolayısıyla Temel kayıttan da daha hızlıdır.

Citrix Kaydı

Bu tür kayıt, VNC, sanal makineler vb. Gibi sanallaştırılmış ortamları kaydetmek için kullanılır. Temelde açık konumlandırma gerektirir ve yalnızca görüntü, metin ve klavye otomasyonuna izin verir.

Otomatik Kayıt

UiPath stüdyosu bize eylemlerin otomatik olarak kaydedilmesini sağlar. Çok fazla zaman kazandırır ve kolayca özelleştirilebilir reklam parametrelendirilebilir. Kaydedilebilir eylemler için otomatik olarak oluşturulan etkinlikler aşağıdadır -

Tıklama - Adından da anlaşılacağı gibi, Temel veya Masaüstü kayıt gerçekleştirirken bir düğmeye ve Web kaydını gerçekleştirirken bir bağlantıya tıkladığımızda otomatik olarak oluşturulur. UiPath studio bize eylemden önce veya sonra bir zaman gecikmesi ekleme seçeneği sunar.

Tipler - Adından da anlaşılacağı gibi, bir metin alanına veya herhangi bir düzenlenebilir UI öğesine yazdığımızda otomatik olarak oluşturulur. UiPath studio bize eylemden önce veya sonra veya tuş vuruşları arasında bir zaman gecikmesi ekleme seçeneği sunar.

Kontrol et - Adından da anlaşılacağı gibi, bir radyo düğmesini veya onay kutusunu tıkladığınızda otomatik olarak oluşturulur. UiPath studio bize eylemden önce veya sonra bir gecikme süresi ekleme ve onay kutusunu seçme veya seçimini kaldırma seçeneği sunar.

Öğe Seç - Adından da anlaşılacağı gibi, açılır listeden veya birleşik giriş kutusundan bir öğe seçtiğinizde otomatik olarak oluşturulur. UiPath studio bize eylemden önce veya sonra bir gecikme süresi ekleme ve seçilen öğeyi değiştirme seçeneği sunar.

Temel Otomatik Kayıt Örneği
Aşağıdaki adımların yardımıyla Temel otomatik kaydı gerçekleştirebiliriz -

Adım 1 - MS Word veya Notepad gibi herhangi bir uygulamayı açın.

Adım 2 - UiPath Studio Designer panelinde yeni bir Sekans oluşturun.

Adım 3 - Tasarım şeridi sekmesinin altındaki Kayıt sekmesinden Temel Kayıt'ı seçin. Temel Kayıt araç çubuğunu gösterecektir.

Adım 4 - Şimdi Temel Kayıt araç çubuğundan Kaydet düğmesine tıklayın.

Adım5 - Açtığınız uygulama Ms Word veya Notepad'e gidin, oraya tıklayın ve aşağıdaki gibi bir açılır pencere görüntülenecektir -

Adım 6 - Yazıp enter tuşuna basın. Dize, uygulamanızda görüntülenecektir.

Adım 7 - Kayıttan çıkmak ve kaydetmek için iki kez Esc tuşuna basın.

Yukarıdaki ekran görüntüsü, otomasyonun yürütüleceği sırayı gösterir.

Adım 8 - Şimdi UiPath stüdyosunda yürütmek için F5'e basın. Otomasyon yürütülecektir.

Masaüstü Otomatik Kayıt Örneği

Temel Otomatik Kayıt için kullanılan adımların yukarıdaki o * f yardımıyla Masaüstü otomatik kayıt yapabiliriz. 3. Adım'daki tek değişiklik, Masaüstü Kayıt araç çubuğu Tasarım şeridi sekmesi altındaki Kayıt sekmesinden Masaüstü Kaydı Seçmemiz gerektiğidir. Masaüstü kaydını uyguladıktan sonraki ekran görüntüsü aşağıdadır. Bir konteyner Ekle Penceresi oluşturuyor.

Otomatik Web Kaydı Örneği
Aşağıdaki adımların yardımıyla Web otomatik kaydını gerçekleştirebiliriz -

Adım 1 - Öncelikle, Google Chrome, Internet explorer veya Mozilla gibi herhangi bir internet tarama uygulamasını açın.

Adım 2 - Ardından, UiPath Studio Designer panelinde yeni bir Sekans oluşturun.

Adım 3 - Şimdi, Tasarım şeridi sekmesi altındaki Kayıt sekmesinden Web Kaydı'nı seçin. Web Kaydı araç çubuğunu gösterecektir.

Adım 4 - Şimdi Web Kaydı araç çubuğundan Kaydet düğmesine tıklayın.

Adım 5 - Açık tarayıcınıza gidin, URL çubuğuna tıklayın, aşağıdaki gibi bir açılır pencere görüntülenecektir -

Adım 6 - URL'yi yazın ve enter tuşuna basın. Dize, tarayıcının URL çubuğunda görüntülenecektir.

Adım 7 - Kayıttan çıkmak ve kaydetmek için iki kez Esc tuşuna basın.

Yukarıdaki ekran görüntüsü, otomasyonun yürütüleceği sırayı gösterir. Ayrıca, Masaüstü Otomatik Kayıt'taki gibi bir kapsayıcı oluşturacaktır.

Adım 8 - Şimdi UiPath stüdyosunda yürütmek için F5'e basın. Otomasyon yürütülecektir.

Manuel Kayıt
Otomatik kayıtla ele alınamayan bazı eylemler olduğunu bildiğimiz gibi. Bunlara tek eylemler veya manuel kayıtlar denir. Bu manuel kaydı, Basic, Desktop, Web ve Citrix gibi tüm kayıt türlerinin Eylem araç çubuğu altında bulabiliriz.

Manuel Kayıt Türleri

Aşağıdakiler manuel kayıt türleridir -

Bir Uygulamayı veya Tarayıcıyı Başlatma ve Durdurma
Bu manuel kayıt veya tek eylemler, bir uygulamayı veya tarayıcıyı açmamızı ve kapatmamızı sağlar. Bu seçenekleri sırasıyla Masaüstü ve web kayıt araç çubuğunda bulabilirsiniz.

Tıklayın

Bu tür tek eylemlerin yardımıyla kaydedebiliriz
  • Masaüstüne veya çalışan bir uygulamaya yapılan tıklamalar
  • Açılır listeden veya birleşik giriş kutusundan bir seçenek belirleme
  • Bir onay kutusu veya radyo düğmesi seçme
  • Tür

Bu tür manuel kayıtlar veya tek eylemler klavyeden giriş gerektirir. Tuşlara basma veya klavye kısayollarını içerir.

Kopyala

Adından da anlaşılacağı gibi, bu tek işlem, seçilen bir metni açık bir uygulamadan veya bir web tarayıcısından kopyalamamıza olanak tanır. Kopyalanan metin daha sonra projemizde kullanılabilir. Kopyalama menüsü altındaki ekran kazıma seçeneği, tarayıcıdan görüntü veya metin almamızı sağlar.

Fare Elemanları

Adından da anlaşılacağı gibi, sağ tıklama veya çift tıklama gibi fare hareketlerini taklit etmemizi sağlar.

Windows Öğeleri

Bu tür tek eylemler, pencereyi kapatmamızı veya odağı farklı bir pencereye kaydırmamızı sağlar.

Metin
Manuel metin kaydı yapmamızı sağlar -
  • Kazıma için araç ipuçlarını görünür hale getirmek için metnin üzerine gelin
  • Bağlam menüsünü görünür yapmak için sağ tıklayın
  • Metni kopyalayıp yapıştırın
  • Resim

Manuel görüntü kaydı şunları yapmamızı sağlar -
  • Belirtilen bir görüntünün kaybolmasını bekleyin
  • Bir uygulamada veya web sitesinde belirli bir görseli bulmak
  • Bir resmi sağ tıklayın
  • Bir görüntünün üzerine gelin